Za Pepa Guardiolu vznikol nový aspekt „falošná deviatka“. Po nástupe Luisa Enriqueho sme vídali Messiho ako pravé krídlo so zbiehaním do stredu a v súhre s Dani Alvesom.

Čo sme však videli v prvých týždňoch druhej sezóny šéfa teamu bolo (už proti Levante): Lionel Messi opäť v strede. Astúrčan vrátil Argentínca k jeho pôvodným koreňom, čím ho podporuje – ako už Guardiola – čarovať v zónach ako „falošná deviatka“.

No čo sa vykľuje z tejto zmeny? Tu je analýza rôznych možných aspektov.

Už v poslednej sezóne sa stále viac ukazovalo, že Luis Enrique chce svojmu mužstvu „naočkovať“ taktickú facetu, ktorej obsahom je získanie hernej kontroly v centre. Po niekoľkých úspešných zápasoch s jasným fókusom na krídle – medziiným i „znovuzrodenie“ proti Atléticu Madrid – začali byť viditeľné takéto snahy. Barça dokázala striedavo dominovať nielen krídlam, ale i v centre diania pričom nestratila schopnosť ovládania hry v zápasoch. Vždy sa to točilo okolo: Lionela Messiho.

Argentínčan bol rozhodujúcim komponentom v prechode medzi týmito dvomi fázami, no Luis Enrique sa vydal so svojim najlepším hráčom ešte o krok ďalej.

Jasná kombinačná sila v centre a nové rozdelenie úloh

V tomto období posielal tréner štvornásobného najlepšieho futbalistu sveta ešte viac a častejšie do centra hry. Ak to spočiatku vyzeralo ako flexibilita a spontánne riešenia, vyzerá byť súčasný spôsob hry Messiho v centre diania ako jednoznačne plánovitý Messi sa síce pohybuje v počiatkoch výstavby hry ako i v prechodoch do predposlednej tretiny ihriska na krídle, postupne však prechádza pri cirkulácii lopty vo vlastnom mužstve do stredu.

Zmysel toho sa dá zistiť veľmi ľahko, ak vezmeme do úvahy partnerov s ktorými tento presun organizuje. Ako Iniesta, tak i Neymar majú mimoriadne schopnosti pri vedení lopty v úzkych priestoroch – spolu s centrálnym Messim – aby dokázali zorganizovať prelomy v obranách proti kompaktne a veľmi hlboko stojacim súperom. Bolo to možné vidieť napr. proti Atleticu, keď v ľavom ofenzívnom polo-priestore dokázali Alba s Neymarom pomocou kombinácie na mini-priestore dostať loptu až k Suarézovi, ktorý zas predložil loptu Messimu k víťaznému gólu.

V tomto kontexte je jasne evidentné i silné napojenie do hry Iniestu, ako i jeho väčšia prezencia v cirkulácii lopty! Ak bol v minulosti aktívny v zabezpečovaní priestorov pre krídla a krajných obrancov, nachádza sa v súčasnosti (žiaľ tiež zranený) v úlohe, v ktorej on vyvoláva kombinačnú hru v kolektíve. Aj Neymar potom môže opúšťať svoju ľavú krídelnú pozíciu, presúvať sa do polo-priestorov a tým sa postarať o zvýšenú prezenciu v týchto.

Približná základná formácia ako i pohyby hráčov pri cirkulácii lopty v zápase proti AS Roma

Messi v centre, Iniestove a Neymarove silnejšie napojenie do hry ako i Luisa Suárez starajúci sa o hĺbku útočnej hry – vzniká u Blaugrana vľavo orientovaný fókus, ktorého vplyvom vzniká u krajných obrancov asymetrické rozdelenie úloh.

Alba musí byť jednoznačne nápomocný Neymarovi (zaisťuje ho), pričom pravý obranca sa stará o šírky útočnej hry, príp. striedavo s Ivanom Rakitićom sa stará o nábehy do šestnástky súpera. Chorvátsky reprezentant napr. predložil takto ideálne loptu z Messim „osirelej“ pravej strany Suarézovi na vedúci gól proti AS Roma v CL.

Štatisticky podložené je to tiež: tak ako Iniesta (76) tak i Neymar (61) a aj Alba (77) vykazovali v tejto fáze omnoho viac kontaktov s loptou v La Lige ako dovtedy (Iniesta/59, Neymar/47, Alba/70). Nápadná je diskrepancia voči pendantom na pravej strane Alves (65) a najmä Rakitič (54).

Redundancia v cirkulácii s loptou a chýbajúca šírka postavenia

To že Messi nemá bezpodmienečne jednu a tú istú účinnosť v strede, ukazuje porovnanie medzi mužstvami Barcy za Pepa Guardiolu a za Enriqueho v doterajšej ére. Guardiolov koncepčný pozičný systém kládol dôraz na dvojitú rolu „osmičiek“, čo pomáhalo Xavimu k dominantnému aspektu vytvárania rytmu hry a Iniestovi k vyššiemu postaveniu ako „klínového“ typu hráča (klín do obrany súpera). Pritom sa Iniesta posúval do polo-priestoru viac vľavo pričom Messi zapĺňal ostatné priestory za pomoci na lopte mimoriadne prezentného Xaviho a tým perfektne dopĺňal na opačnej strane Iniestovu úlohu ako druhý „klínový“ hráč.

Za Luisa Enriqueho sú však roly „osmičiek“ temer identické, minimálne však v prvých dvoch tretinách ihriska. Tým však vzniká markantný problém.

Situácia pri výstavbe hry Barcy proti AS Roma ( obraz nie je odrezaný!)

FC Barcelona rozohráva útok do tretej tretiny pričom Messi je hlboko zatiahnutý. Iniesta a aj Rakitić sa pohybujú vo svojich polo-priestoroch veľmi podobným spôsobom a sú osobkami súpera vyňatí z hry. Suárez je krytý súperovým stopérom, resp. je v „tieni“ stredného súperovho záložníka. Aby to nebolo málo, je Messiho účinný priestor osirotený a Neymar z dôvodu veľkej Iniestovej prezencie sa musí stiahnuť späť. Nasleduje dlhá lopta Messiho na Neymara ktorá však „vandruje“ ihneď k súperovi.

Takéto suboptimálne rozdelenie priestorov sťažuje FC Barcelone kombinovanie. Rozostupy Messiho k Rakitićovi a k Iniestovi nepomáhajú za jedno k zisku priestoru a za druhé neumožnili prenikať cez obranné línie AS Roma, keďže nik neobsadil pozíciu na hĺbku ihriska. Suárez nemá možnosť útočiť, čiže ostáva ako posledná možnosť Neymar. Messiho osirelý akčný priestor navyše ukazuje ako sa hráči Blaugrana doslova zhromažďujú na malom priestore a nevytvárajú šírku. Takýto nahustený priestor je kontraproduktívny najmä ak súper bráni s veľkým počtom hráčov v poslednej tretine. Nie je možné efektívne preraziť obrannú formáciu, jedine znovu nahrávať na krajných obrancov ktorí okrem nábehov až k bránkovej čiare súpera nemajú vlastne čo vykonať.

Statický rytmus ako i primalé priestory

Ďalšia nie výhodná charakteristika pri hre Messiho v centre je skutočnosť že mu úzke priestory sťažujú dribling. Pri preberaní lopty sa ocitá chrbtom k bránke súpera a pri kvalitnej osobnej obrane súperov je priveľmi blokovaný. Preto sa musí namiesto driblingu alebo zahrávaniu lôpt do súperových nekrytých miest venovať nestrateniu lopty.

Ďalšia nevýhoda pri postavení Messiho v centre je jeho statickosť pri preberaní lopty – opačne je výhodou ak ju preberá v pohybe. Práve ak Messi preberá loptu na krídle je obrana súpera postavená pred dynamickú situáciu, do ktorej Messi môže vbiehať v driblingu.

Ďalším podstatným aspektom je skutočnosť, že Messi v centre je ochudobnený o možnosť zahrávať jeho obávané diagonálne pasy. Centrálna pozícia Messiho spôsobuje aj prílišnú blízkosť k Albovi a Neymarovi čo znova neumožňuje diagonálne pasy. V centre má brániace mužstvo aj viac možností mať priamy dosah na neho.

Čo sa týka posledne menovaného bolo v zápase proti Levante mimoriadne nápadné, že sa Messi oproti počiatočnému stredovému postaveniu v 2. polčase stále viac odkláňal do polo-pravej pozície a začal pasovať svoje diagonálne pasy. Tento bolo vidieť napr. i pri Neymarom vyťaženej penalte a ďalších „klínových“ situáciách proti zadákom Levante.

Facit – záver

Tento rozbor nemá však znamenať, že sa Messi zdržuje permanente v strede útoku! Argentínčan sa vie postarať o veľký vzruch na čiare a dokáže predviesť efektívne driblingy; je to len pár dôvodov prečo v článku nehovoríme o Messim ako o „desiatke“. Omnoho lepšie je dnes 28-ročného Argentínca opísať ako „falošné krídlo“, ktoré svoju stranu „necháva často osirieť“.

Bude zaujímavé sledovať ako Luis Enrique bude pokračovať v projekte s Messim v centre. Proti Atléticu Madrid a Málage fungovala spolupráca Messiho s Iniestom a Neymarom perfektne, no nesmieme zabúdať, že oba zápasy sa rozhodli až v 2. polčase. Tak ako Madridčania, tak i Andalúzania boli stále unavenejší a časom menej kompaktní. Proti AS Roma v postavení 4-5-1 a aj proti Levante v postavení 5-3-2, keď oba teamy veľmi zúžili svoje obranné postavenie, sa zdal 'La Pulga' nevyužitý, čo sa týka jeho obrovského potenciálu.

I tak: Luis Enrique sa pokúša viesť FC Barcelonu opäť v smere malopriestorových kombinácií ako i k anomáliám vo vlastných pohybových vzorcoch, prípadne k fluidite. Proti Atléticu bolo vidno už prvé pozitívne náznaky, ktoré nám dovoľujú dúfať v napínavú budúcnosť. Treba počkať či sa táto variabilita ďalej rozvinie a či bude trvalá.

Zdroj: : www.barcawelt.de
preklad, úprava: Peter

Federer

7
2015-10-11 17:35:46

Len dodatok pre NESKORŠIE narodených ktorí sa (skoro všetci) venujú angličtine a nemčina je dnes pre mládež cudzí jazyk : BarcaWelt je nemecký oficiálny fan-klub podobne ako náš Penya Barcelonista Eslovaca dels Alts Tatras je slovenský fan-club.

Falosna_9

10
2015-10-11 17:42:44

Ono to bude asi tym, ze nemcina je dost tazka a navyse aj vyznanie lasky znie v nemcine ako chladnokrvne vyhlasenie vojny :D

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.