Rafael Alcantára de Nascimento, prezývaný Rafinha je nesmierne talentovaný stredopoliar v službách Blaugranas. Brazílčan je mladší z dvoch bratov, pričom toho staršieho si dobre pamätáme aj z účinkovania v Barcelone, pripomeňme, že ide o Thiaga, aktuálne hrajúceho za Bayern.

Najmladší z dvoch bratov Alcantárovcov sa narodil 12. marca 1993, v Sao Paolo, v Brazílii. Rafinha má však aj napriek tomu španielske občianstvo. Syn bývalého špičkového hráča, Mazinha, Rafael Alcantára sa spoločne s rodinou sťahoval do Európy už v útlom veku. V roku 2006 sa pripojil k svojmu bratovi a stal sa súčasťou mládežníckeho tímu Blaugranas.

Rafinha je ofenzívny stredopoliar, ktorý je taktiež nesmierne nebezpečný v šesnástke. Aj keď nie je známy ako pravidelný strelec je potrebné poznamenať, že počas svojho pôsobenia v barcelonských mládežníckych mužstvách strieľal góly nesmierne často. Teraz sa do štatistík skôr zapisuje vďaka asistenciám.

Rodák zo Sao Paolo mal pred sebou ťažké rozhodnutie, keď si musel vybrať reprezentáciu, za ktorú bude nastupovať. Aj napriek tomu, že za Španielsko hral v kategóriách U16, U17 a U19 sa napokon rozhodol pre Brazíliu. V drese 'Kanárikov' si už mal možnosť zahrať na Majstrovstvách Južnej Ameriky do 20 rokov a očakáva sa, že bude povolaný aj na OH v Riu.

Rafinha hral v sezóne 2010/11 hneď za dva tímy FCB, Juvenil A a Barca B. V drese rezervy Blaugranas pritom debutoval práve pod vedením Luisa Enriqueho, s ktorým sa neskôr pochopiteľne stretol ešte niekoľkokrát. Lucho mu dal príležitosť v zápase na Miniestadi proti Girone. V nasledujúcom období nastupoval brazílsky rodák v základe v podstate stále. Luis Enrique si ho nesmierne obľúbil a rozhodol sa využívať jeho kvality aj napriek tomu, že vekovo stále patril do Juvenilu A.

Ešte predtým, ako odišiel na hosťovanie, stihol odohrať štyri duely za prvý tím Barcelony, tri z nich v sezóne 2011/12 (dva duely v Lige majstrov, jeden v Copa del Rey). V nasledujúcom ročníku súhlasil s hosťovaním do Celty Vigo, kde bol trénerom paradoxne Luis Enrique.

V tomto mužstve Rafinhov talent dokonale vynikol. V 32-och dueloch (z toho 27 v základe), ktoré pod Luchom odohral, strelil päť gólov a štyri asistencií. Vo februári bol navyše menovaný za najlepšieho mladého futbalistu celého mesiaca. Jednoducho, jeho talent nemohol uniknúť nikomu z vedenia FCB. Ani neunikol.

V sezóne 2014/15 sa vrátil naspäť do katalánskeho veľkoklubu a nastúpil do 24-och ligových duelov. Zahral si aj v Copa del Rey (šesťkrát) a rovnaký počet štartov zaznamenal aj v najpopulárnejšej európskej futbalovej klubovej súťaži, Lige majstrov.

Talentovaný ľavonohý stredopoliar, Rafinha je známy pre svoju schopnosť nečakane sa zjaviť v šesnástke súpera, aj keď počas celého duelu nastupuje ako defenzívne ladený záložník. V posledných sezónach sa nepresadzuje často strelecky, no pripisuje si veľké množstvo asistencií.

Zdroj: forcabarca.sk, fcbarcelona.com
Foto: fcbarcelona.com, archív

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.