Príbeh Aleixa Vidala pripomína miestami skutočne rozprávku. Mladý Katalánec, ktorý bol na odpis a potácal sa medzi klubmi z nižších súťaží, hosťovaniami a rezervnými klubmi dostáva poslednú životnú šancu, ktorej sa však pevne chopil a tá ho vyniesla až do najlepšieho mužstva sveta.

Prvé futbalové kroky rodáka z malého katalánskeho mestečka Puigpelat boli spojené s pravidelným striedaním futbalových akadémií, medzi ktorými okrem menších klubov vystriedal aj Real Madrid, RCD Espanyol alebo práve našu FC Barcelona. Jeho oficiálny súťažný debut prichádza v roku 2007 za jeho terajší klub CF Reus Deportiu, avšak príliš sa v mužstve neudržal, jednalo sa o jeho jediný zápas za tento klub a následne bol predaný do menej slávneho barcelonského celku - RCD Espanyol.

Avšak ani tu sa mu nedarilo oveľa viac. Nastúpil totižto len na dva zápasy rezervného mužstva periquitos. Následne sezónu dohral na hosťovaní v Panthrakikose, v ďalekom Grécku.

Prvým výraznejším zlomom v kariére je pre Aleixa Vidala prestup do klubu Gimnástic de Tarragona, kde v rezervnom klube konečne začal dostávať pravidelne príležitosti na pravom krídle. Jeho dobré výkony v drese rezervy Gimásticu mu vyniesli prestup do rezervného klubu RCD Mallorcy.

Po pravidelnej zápasovej vyťaženosti a dobrých výkonoch aj v drese tohto rezervného klubu Vidal prestupuje do ďalšieho, a konečne aj posledného, rezervného klubu - UD Almeria. Po jedinom zápase v rezerve Almerie, v ktorom dal Vidal dva góly, bol povýšený do prvého tímu a dostal dokonca ihneď dres s číslom 8.

S Vidalom v základe sa Almeria vrátila do najvyššej španielskej súťaže a rýchlonohý krídelník na seba začal púťať pozornosť väčších klubov. Napokon Aleix Vidal prestupuje v lete 2014 do FC Sevilla.

Jeho debut v drese nového zamestnávateľa bol skutočne zápas ako hrom, jednalo sa totižto o zápas Superpoháru UEFA proti víťazovi Ligy majstrov, Realu Madrid. Vidal hral v tomto zápase od začiatku na pravom krídle, aby napokon uvoľnil miesto rovnako debutantovi Iagovi Aspasovi. Sevilla tento zápas prehrala 0:2.

Gól sa mu podarilo dať ihneď v jeho ligovom debute na domácom štadióne proti FC Valencia. Vidal hral ako pravý krídelník a Sevilla remizovala 1:1.

Vidal predvádzal vynikajúce výkony najmä v Európskej lige. Zmenou, ktorá mu napokon zrejme vyniesla aj dres blaugrana bolo jeho nasadenie trénerom Unaiom Emerym na post pravého obrancu. Tu mohol Aleix Vidal využiť naplno svojej rýchlosti, dobrej finálnej prihrávky, dynamiky a skvelej obrannej činnosti. Aj na poste pravého beka však dokázal byť pre svoj tím kľúčový, spomeňme napr. len zápas proti Fiorentine v semifinále Európskej ligy, kedy pri víťazstve 3:0 Aleix Vidal dvakrát skóroval a raz prihrával na gól kanonierovi Gameirovi. Aleix Vidal rovnako začínal v základe aj finálový zápas proti Dnipru Dnipropetrovsk, v ktorom FC Sevilla obhájila trofej Európskej ligy.

Skvelé výkony zabezpečili teda Aleixovi Vidalovi splnenie detského sna a prišla ponuka z Barcelony. Po vypršaní sankcií prichádza debut Aleixa Vidala v modro-granátovom dresem kedy ako striedajúci hráč zasahuje do stretnutia s mestským rivalom FC Barcelona, svojim bývalým klubom RCD Espanyol.

Talentovaný Katalánec môže nastupovať aj na poste pravého krídelníka aj pravého beka a predpokladá sa, že práve on by mohol prebrať po Danim Alvesovi post pravého obrancu v základnej zostave. Napokon, stále je mladý a rozhodne vie, že úspech si treba zaslúžiť.

zdroj: forcabarca.sk , fcbarcelona.com
foto: archív, fcbarcelona.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.