Vysoký francúzsky obranca je zaujímavým príkladom hráča, u ktorého prestup do top mužstva a následné veľké úspechy prišli až vo vyššom futbalovom veku. Univerzálny obranca mal totiž v dobe, kedy prichádzal do Barcelony na najväčšie dobrodružstvo svojho života už po tridsiatke.

Jérémy Mathieu prenikol do sveta profesionálneho futbalu ako veľká voda. Odchovanec francúzskeho FC Sochaux sa už ako 18-ročný stal súčasťou základnej zostavy a ako stopérovi sa mu netradične podarilo skórovať už v treťom profesionálnom zápase, do ktorého nastúpil. V jeho prvej sezóne v drese Sochaux ešte ako tínedžer nastúpil do 23 stretnutí a dal na tak mladého stopéra pomerne vysoký počet gólov, konkrétne 4. Jeho tím skončil na piatom mieste v Ligue 1 a kvalifikoval sa do Pohára UEFA.

V priebehu nasledujúcich dvoch sezón podával Jérémy Mathieu naďalej vyrovnané a nadpriemerné výkony nielen v domácej súťaži, ale aj v Európe. Bol kľúčovým hráčom aj počas ťaženia svojho klubu v domácom pohári, ktorý napokon Sochaux vyhralo. Mathieu napokon vyjadril svoju túžbu z klubu odísť, potom ako pritiahol pozornosť viacerých anglických mužstiev.

Mathieu začal v Toulouse zrejme najťažšie ako len mohol, nastúpil v základe proti svojmu bývalému klubu FC Sochaux. Pomohol však svojim výkonom k výhre Toulouse 1:0. Pokračoval v skvelých výkonoch a dokonca pomohol svojmu tímu prebojovať sa až do Ligy majstrov. To však predznamenalo strašný zvrat, ktorý Mathieua a Toulouse čakal.

V nasledujúcej sezóne si Jérémy Mathieu zlomil kostičku v nohe a vynechal viac ako polovicu sezóny. Jeho Toulouse sa napokon ledva-ledva zachránilo v najvyššej lige a Mathieu začal znovu zvažovať svoju budúcnosť. Odmietol predĺženie zmluvy, avšak napriek záujmu o služby stopéra z Talianska, Toulouse ho odmietlo predať. Mathieu pokračoval v dobrých výkonoch a na konci sezóny 2008-09 si ho vyhliadol ako svoju prvú posilu nový tréner Valencie, Unai Emery.

Jeho debut v španielskej lige prišiel proti FC Sevilla, ktorý jeho mužstvo zvládlo a zvíťazilo 2:0. Mathieu si získal srdcia fanúšikov skvelými výkonmi počas piatich sezón v drese klubu z Valencie a podľa odborníkov pozdvihol svoju hru na doposiaľ najvyššiu úroveň, kedy začal pútať pozornosť veľkoklubov. Okrem iných sa oňho v týchto časoch zaujímala aj Barcelona, avšak z transferu napokon spadlo, aby sa uskutočnil o sezónu neskôr. Mathieu s Valenciou zažívali spanilú jazdu Európskou ligou a zdalo sa, že jeho gól na 3:0 ich pošle cez FC Sevilla (v zápase proti bývalému trénerovi Unaiovi Emerymu a budúcemu spoluhráčovi Ivanovi Rakitičovi), avšak hlavička Stephana M'Biu v nadstavenom čase prisúdila finálový zápas aj samotnú trofej práve Rakitičovi. Po skončení tejto sezóny konečne dochádza k realizácií transferu a Jérémy Mathieu sa síce v neskoršom veku ale predsa stáva hráčom FC Barcelona.

Mathieu sa osvedčil ako prvý náhradník nielen stopérskej dvojici Macherano-Piqué ale aj ľavému bekovi Jordimu Albovi. Podával stabilné výkony a v španielskom pohári sa dokonca blysol úžasným priamym kopom proti Elche. Mathieu dal aj dva góly v lige (pri víťazstve 1:0 proti celte Vigo a najmä pri domácom triumfe v El clásicu 2:1) a hoci ich bolo málo, oba boli trojbodové a v konečnom dôsledku aj vďaka nim Barcelona získala prvenstvo v La Lige.

V dnešnej dobe ponúka Mathieu solídny záskok kľúčových zápasoch v rámci rotácie a napriek tomu, že nie vždy sa mu darí, na ihrisku vždy zo seba vydáva všetko. Napokon, to ho zdobilo celú jeho kariéru.

zdroj: forcabarca.sk , fcbarcelona.com
foto: archív, fcbarcelona.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.