Real Madrid ako odveký rival FC Barcelona má nového trénera. Množstvo fanúšikov Los Blancos sa potešilo, keď Rafa Benitez z Bernabea zmizol a nahradil ho novic medzi trénermi Zinedine Zidane.

Real si pod jeho vedením s Deportivom La Coruňa poradil bez problémov výsledkom 5:0. Diváci hovoria o skvelom výkone Reale. V rámci cyklu „Čo nového u najväčších rivalov“ sa na zápas Realu Madrid s Deportivom pozrieme aj očami odborníkov. Je teda Real po príchode Zidana na lavičku tak dobrý?

Voľnosť v predných líniách

V posledných rokoch - aj pod Benitezom – mali útočníci Realu častokrát enormné pozičné voľnosti. Thierry Henry hovoril napr. o tom, že pod Guardiolom nesmel opustiť jemu pridelenú zónu a musel sa pohybovať podľa striktne „prisúdenej“ predlohy trénera. V Reale je to väčšinou tak, že sa krídla zjavujú – najmä Cristiano Ronaldo – v strede, na opačnej strane alebo v hlbších zónach. Ani pri debute Zidana to nebolo inak.

Bale a Ronaldo hrali krídla, menili však často strany alebo sa navzájom prelínali na tom istom krídle; jasné, že Benzema to kompenzoval. Tým bol Benzema občas na krídle, aby vybalansoval pohyby predtým menovaných.

Naďalej sú viditeľné problémy v napojení pri výstavbe hry. Nápadné: dvojité obsadenie krídiel na oboch stranách a veľmi slabá prezencia v priestore „desiatky“.

Spolu to dávalo dojem pokynu rozťahovať hru v poslednej tretine do šírky, pokiaľ sa vysunie krajný obranca a/alebo sa lopta dostane do vyšších zón. To sa síce darilo konštantne, bolo však jasne vidieť, že Bale a Ronaldo stáli v prevej fáze rozvíjania hry veľmi široko a zdvojovali krídla. Až po vysunutí krajných obrancov vytvárali trojicu na špici. K tomu to vyzeralo, že i Isco dostal podobnú úlohu.

2 otázky: 1) zlepšia sa niekedy tieto štruktúry? 2) Kedy?

Hľadanie pozícií v centre zálohy

V analýze o Reale Madrid Castilla pod Zidanom (nevydal som, keďže zostáva ešte množstvo článkov na uverejnenie – pozn. prekladateľa) sme (ne)videli, že hráči Realu agovali v centre zálohy veľmi priestorovo zviazaní a pozične „verní“. „Osmičky“ v systéme 4-1-2-3 sa pohybovali len výnimočne horizontálne, pohybovali sa prevažne vo vertikále. Toto sa pri Zidanovom debute v áčku (zatiaľ ?) neukazovalo.

Isco, Modric a Kroos tvorili totiž asymetrické stredové trio. Modrič sa ako pravá „osmička“ sťahoval neustále diagonálne do „šestkového“ priestoru a odtiaľ vytváral hru spolu s Kroosom. Obaja dokázali flexibilne prechádzať až pred vlastných stredných obrancov. Príčinou toho bola Iscova rola. Občasne hrali v typickom systéme 4-3-3 s Iscom ako ľavou „osmičkou“. Pre Isca rola ako stvorená z dôvodu jeho techniky, uplatňujúcej sa i pod tlakom. Čo však z toho keď Iscova výborná rola bola napojená bez fókusu!

V týchto situáciách je čiastočne vidno o čo sa Real pokúšal. Modric a Kroos sú hlboko, Isco stojí centrálne. Benzema sa vykláňa na ľavé krídlo. Cristiano je vpravo, Bale centrálne.

Takto však boli vidno tie problémy, ktoré sa ukazovali už za Beniteza – problémy pri výstavbe útokov – teraz však boli čiastkovo kompenzované vyššou aktivitou hráčov. Real neustále (cez Kroosa a Modriča) cirkuloval loptu k bočným čiaram. Fókus sa kládol na ľavú s neustále nabiehajúcim Marcelom.

Pri góle na 2:0 sa ukázalo, že hráči (niektorí), ktorí sú rezistentní na pressing súperov dokážu z krídelnej hry vytvoriť doslova zbraň. Následný center do stredu sa postaral o predčasné rozhodnutie. V obrane však Real nepôsobil vôbec stabilne.

Pressing medzi 4-1-4-1, 4-5-1 a 4-1-2-2-1

Prepustenie Beniteza sa (pravdepodobne) udialo i kvôli problémom v hre proti lopte. Často sa otvárali „vráta“ v defenzívnom bloku a súper ich dokázal využiť; je jasné, že v tak krátkom čase (pár dní) toto nemohol Zidane vyriešiť.

Vysúvanie „osmičiek“ v postavení 4-1-2-3.

Kroos obsadil priestor pred stopérmi, Isco a Modric agujú temer v jednej línii pred ním – minimálne vo vyššom pressingu – najčastejšie sme videli postavenia v polo-priestoroch pri 4-1-4-1 a 4-1-2-2-1. Obe „osmičky“ tlačili vpredu v pressingu a podporovali troch útočníkov. Ako Real Madrid Castilla za Zidaneho. V hlbších zónach (ak sa tam nesmelé Deportivo dostávalo) mali vypomáhať aj Bale a Ronaldo, čo sa však nedialo – i keď Zidane na tlačovke po zápase povedal, že i na to mal byť kladený dôraz.

V pressingu sa sťahovali „osmičky“ k čiaram a krajní obrancovia sa vysúvali von; to otváralo priestory ďalej od lopty; ak by bola v Reale v tomto kompaktnosť a intenzita bolo by to veľmi dobré (podobné ako BVB Dortmund v systéme 4-1-2-2-1).

I tak sme videli situácie, kde Depo došlo k zakončeniam. Pri ich lepšej hre, resp. kvalitnejšom súperovi Realu mohlo byť toho viac. Toto však malo aj iné príčiny.

Problémy v harmonizácii pri hre formácií v „reťazi“* a pri presunoch*(reťaz = formácia – pozn. prekladateľa)

Ak sa Depo dostalo dopredu, nachádzali sa v Reale jednotlivé diery v obrannej formácii. Najmä na krajoch z dôvodu vysokého postavenia Marcela a Carvajala a ich zlého timingu. Obaja sa „vzdialili“ z obranného reťazca a Depo mohlo úplne jednoduchými narážačkami prekonávať obranu Realu.

V obrannom pressingu vznikali často takéto situácie, na ktorých sa nezúčastňovali viacerí hráči a krajný obranca bol izolovaný voči krídlu Dep.

Deportivo malo viacero kvalitných situácií v poslednej tretine ihriska, obranná reťaz Realu bola neoptimálna; nezapchávali vznikajúce diery a museli cúvať pred útočníkmi alebo ísť do rizikových duelov, aby skorigovali chyby. Presuny k lopte v strede boli ďalším mankom Realu. Občas ostali krídla Depo úplne voľné – najmä v hlbších zónach – hráči Realu presúvali stredovú radu moc blízko k lopte bez presúvania obrany. Harmónia?

Málo sa zmenilo i príchodom Jamesa za Isca. Tu príklad: Jesé (vystriedal Baleho) pomáha dozadu, Cristiano však nie a James má tým problém pokryť veľký priestor.

Depo s problémami oboma smermi, alebo: k takému vysokému víťazstvu vždy treba dvoch!

Pressing 4-4-1-1 Deportiva nemohol ublížiť Realu. Ani ich útoky nič moc nepredviedli – vlastne nie je o čom písať.

Facit – zhrnutie

Ťažko je hodnotiť Zidanov debut... Pár prvkov z pôsobenia Zidana v Real Madrid Castilla sme videli, podobne ako totožné problémy aké boli za Beniteza. Jasné je, že pár dní pre trénera je veľmi málo. Deportivo ukázalo pramálo, len absolútne slabý a bezkrvný výkon. To nemohlo ohroziť síce nie zle hrajúci, no i tak dosť nestabilný Real Madrid.

Môj súkromný (skromný) názor pravidelného prispievateľa (na margo článkov o našich súperoch)

Myslím, že je dôležité vedieť viac o súperoch (aspoň najväčších) i keď je to hlavne úloha trénerov. Avšak znalosť súpera nám – fanúšikom dokáže zvýšiť kvalitu – hodnotu pri sledovaní zápasov našej Barcy a aj „pasiu“ z prenosov. Ak myslíte, že nie, netreba čítať ...

zdroj: www.aspielverlagerung.de | artikel od RM – fanúšik FC Barcelona
výber, úprava, poznámky, preklad:
Peter

Aministrator

-37
2016-01-19 20:18:27

tak toot tu fakt nema čo robiť :D

Taylor

37
2016-01-19 20:32:28

Chalani, vážne?

Bugi

2
2016-01-19 22:16:11

Áno aj nie, som zvedavý na zostavu RM po zranení Balea a Benzemu + nenastupenie (neviem ako by som ho mal nazvať aby som neprovokoval) ďalšieho z útočnej zostavy ako to dajú. Ešte by to mohol dať James poprípade Jese ale to je traged

Aministrator

-5
2016-01-20 06:50:09

smrtelne vážne

Projekt-V

20
2016-01-19 21:00:34

nie, že by si bol vďačný, že si niekto našiel čas na preklad .. a navyše je fajn vedie´t ćo sa deje v madride

Barcelonista

-14
2016-01-19 21:16:30

Dajte mu minusiek kolko chcete, ma pravdu! Na stranke Barcelony analyza Realu... Kam sme sa to dostali?

deaddy

11
2016-01-19 21:42:44

toľká stupidita, čo tu býva vídaná v komentoch ma ohromuje stále viac

Rick

2
2016-01-19 20:56:44

Hodnotiť Zidana po dvoch zápasoch je veľmi skoro, navyše porovnávať Castillu s A-týmom Realu je dosť odveci. Jedno je ale isté: zlepšila sa nálada v tíme a vzťah tréner - hráči (čo je základ pre úspech a Benítez už neraz dokázal, že je to jeho Achillova päta) a zároveň aj úroveň hry, hoci išlo "iba" o La Coruňu a Gijón (ak niekto pravidelne sleduje všetky zápasy Realu, vie o čom hovorím). Podľa mňa to bude v lige ešte tuhý boj o prvenstvo. P.S. Nikdy by ma nenapadlo, že toto budem písať na forcabarce, ale budiž :)

Federer

3
2016-01-20 10:00:53

Neporovnáva sa Castilla z Áčkom - zle čítaš. Porovnáva sa Zidane v čase keď bol tréner u Castilly a teraz.

petrarcha

4
2016-01-19 21:53:45

"Hĺbková" analýza debutu Zidane, trénera Realu Madrid na fan stránke Barcelony? Really? :D

Aministrator

3
2016-01-20 06:51:09

nedráždi dostaneš minusky :D

koogi

18
2016-01-19 22:07:49

Ako ľudia spamätajte sa trošku, aj keby tu bol článok o brečtane popínavom tak keď má to zaujíma tak si to prečítam a keď má to nezaujíma tak si článok neotvorím. A nepíšem tu stupídne komenty čo tu má byť a čo nie. Keď sa vám nepáči založte si vlastnú stránku a tam si vytvárajte vlastné pravidlá. Visca

petrarcha

2
2016-01-19 22:27:41

S tým brečtanom si to napísal pekne, ale fakt sa ti nezdá, že je tento článok trochu "mimo mísu"?

Aministrator

3
2016-01-20 06:53:35

keby tu bol článok o brečtane tak ok ale toto je už fakt moc, ja viem že je to myslené v dobrom ale toto je prestrelené v podstate ste konkurenčnému tými preložili článok

Aministrator

2
2016-01-20 06:54:05

*týmu

OldoREAL

6
2016-01-19 23:27:36

Viete preco chodim a citam tuto stranku pomerne casto a rad ?? Ako nechcem byt zly ale na cz strankach o reale na ktore chodim a su 3 sa nedocitam taky clanok ako tu ... myslene v dobrom samozrejme ... niekedy sa tu sice docitam take clanky ktore trosku podporuju nevrazivost tychto klubov ... ale nevadi aspon je co citat na tych nasich portaloch je velke hovno ... a na jednu nemenovanu stranku zevraj najvetsiu cz fan stranku realu mi nejde rok zaregistrovat ... ja osobne za clanok dakujem

dumbo

8
2016-01-20 01:34:20

Super článok! Ani na stránkach Realu nie sú takéto dobré takmer nikdy. Cením vynaloženú snahu a preklad.

tomessi

7
2016-01-20 08:31:00

Tiez dakujem za clanok, mozno by bolo zaujimave obcas uverejnit nieco podobne, hlbsiu analyzu aj o inych velkycch superoch Barcy - ATM, v LM Arsenal a pod. Aby tu bolo nieco viac ako len bezne medialne info, prip bulvar, aj ked rozumiem ze aj to musi byt.
Co sa tyka Zidane a jeho porovnavanie s Pepom: vacsiu hlupost som uz davno nepocul. Ak bude mat Zidan nejaky uspech, tak najskor po 2 sezonach a s nemalymi zmenami v time. Perez ho angazoval aby zavrel hubu fans, ktori maju velke ocakavania ale onedlho sa podla mna dost sklamu. Staci si spomenut aky tim mal Pep k dispozicii, ako sa nekompromisne zbavil hracov s hviezdnymi manierami a Laporta stal za nim a mnozstvo dalsich veci ktore su v RM prakticky nemozne v kratkom case

tomessi

2
2016-01-20 08:39:50

A cakal som od Zidana v prvych zapasoch viac, v taktike nieco menej citatelne a prvoplanove, aspon aby si nieco nove odskusal v lahkych zapasoch. Lutujem skutocnych fans ktori miluju real ked pridu zapasy s kvalitnymi supermi

Babco

4
2016-01-20 08:40:22

viete mi niketo vysvetliť čo približne hrá "osmmička" "desiatka" "falošná deviatka" atď.
dosť často asa tieto pozície spoamínajú, ale s číslom dresu to nemá určite nič spločné, ďakujem

MIO10

6
2016-01-20 09:41:54

Jsou to čísla dresu. Ve španělsku je zvykem říkat pozicím podle čísel, které hráči za starých dob nosili na daných pozicích. Zjednoduším ti to. 4 je dnes Busi a byl svého času i Guardiola(def záložník-pivot).6 je střední záložník, ofenzivnější a výše postavený většinou v pravo od pivota.(Xavi-dnes Rakitič).8 Je podobný post jako 6ka jen vlevo a ještě výše postavený.(To rozestavení je velmi obrazně popsáno. Ti hráči tak stojí max při rozehrávce na začátcích poločasů).

MIO10

5
2016-01-20 09:42:05

10je podhrotový hráč.(v Barce se takto nehraje, ale občas si do toho postu zběhne Messi a občas i Ney). 9 je střední útočník(Etoo, dnes Suaréz).Falešná 9 je upgrade Pepa s Messim, kdy sice vycházel ze středu útoku jako 9ka, ale stahoval se níže kde si hledal prostor. Dříve to hrál Messi, po přečtení se od toho upustilo...stačí?

Federer

3
2016-01-20 10:19:18

Nie len v Španielsku. "Šestka", "osmička", desiatka" ostali používané všade. Nepoužíva sa 1 až 5 ani 7 a 11. Neviem prečo asi že krídla sa prelínajú z krajnými obrancami. myslím - nie som si istý.

Federer

5
2016-01-20 10:08:02

S číslom dresu to malo spoločné kedysi a od vtedy sa to používa - hráči boli očťíslovaní 1 - 11. Kedysi sa hral systém 3-2-5 = 5 útočníkov. Č.7 pravé krídlo, č. 11 ľavé krídlo, č.9 stredný útočník. Medzi krídlom a stredným boli "spojky" s číslami 8 pri pravom krídle a 10 pri ľavom krídle. Preto "osmička" a "desiatka". Tak isto je napr. Busquets "šestka" lebo pri 3 obrancoch musel pomáhať defenzívny záložník a mával č. 6.

tomessi

1
2016-01-20 08:57:55

Vsetko ukazuje na to ze minimalne 2-3 roky bude Barca v spanielsku aj europe jasne dominovat, tym nehovorim ze vyhrame vsetko. Ak sa real bude chciet dostat na vrchol, bude musiet uplne zmenit svoju politiku, ktora sa ale uz stala istou castou identity realu a marketingovo je uspesna. Tato zmena je s perezom nemozna a myslim ze an zidane printom nebude.

Federer

2
2016-01-20 10:16:35

Real má (temer)na každom poste hviezdu. Nehovorím že lepšiu ako my ale medzinárodne uznávanú. Neexistuje okrem Ancelottiho nikto kto by to skĺbil do kolektívu. Ja si myslím že ten rozbíjač sa volá Ronaldo, hrajúci len sám na svoje triko (i keď strieľa dosť gólov). Najviac nadnesený je z nich Kroos (obyčajný tuctový stredový hráč)a tam je problém najväčší. V strede ihriska sa lepí celok + aby formácie nadväzovali. Ďalšia slabina je Pepe a krajní obrancovia smerom dozadu.

Babco

2
2016-01-20 10:50:18

dakujem MIO10 & Federer, keby Vam to nerobilo problem mohli by ste vypísať aj ostatné "čísla"?
Nakoľko keď pozeram futbal a minule komntátor spomenul napr. Sergio je typická "6" ma dres "5" Xavi mal "6" a nie je "šestka" pre mňa nefutbalistu je to dosť metúce :) Vedeli by ste poskladať našich hráčov do rozostavenie, ktoré sa použiválo kedysi aby im tie čísla postov pasovali. Veľmi by to pomohlo aspoň mne určite. ĎAKUJEM

Federer

2
2016-01-20 13:41:09

Skúsim : Bravo a Ter-Stegen (1), Alves a Vidal (2), Pique (3) Mascherano (5) Alba (4), Busquets (6) Iniesta (10 - klínový hráč), Rakitic (ďalšia 6-ka ale aj 8) Messi (7-ak na krídle a 9-ak v strede), Suarez (čistá 9), Neymar (11). Ak by boli ostali dresy od 1 - 11 tak by to vyzeralo takto. lenže dnes môže byť aj číslo 99, myslím že 3-ciferné čísla nesmú byť (neviem určite). Ahoj !

Federer

3
2016-01-20 13:43:43

P. S. Dnes hrajú mužstvá aj na dve "šestky", znamená to silnejšia podpora obrane lebo popri 4 obrancoch sú ešte dvaja polo-obrancovia / polo-záložníci. Dnes sa neuveriteľne menia pozície, to kedysi nebolo. No keď hrali 2-3-5 alebo 3-2-5 predstav si 5 útočníkov na 2 - 3 obrancov, padalo množstvo gólov. Takže merať kvalitu strelcov tých starých a dnešných sa ani nedá.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.