Barcelonský hviezdny stredopoliar Xavi sľúbil, že Španielsko sa stane Majstrom sveta ak aj v nedeľu dokáže odohrať podobne skvelý zápas ako proti Nemecku.

Superšpanielsko predčilo Nemecko vynikajúcou hrou - no gólovo prevahu vyjadril len Carles Puyol svojou víťaznou hlavičkou.

Ale Xavi tvrdí, že jeho tím môže v nedeľu zdolať aj Holandsko a vyhrať titul... ak zopakujú ich výkon z minulého večera.

"Som šťastný. Víťazstvo bolo zaslúžené. Celý tím odviedol skvelú prácu. Počas celého zápasu sme dominovali. Španielsky duch sa naplno ukázal."



 "Zápas sme mali pod kontrolou a predvádzali sme sa, hlavne v druhej polovici zápasu, kde sme mali loptu na svojich kopačkách skoro stále. Hrali sme ako sme chceli a preto sme zaslúžení víťazi."

"Teraz je na rade finále proti Holandsku, mužstvu, ktoré hrá vynikajúci futbal."

"Musíme im vnútiť nášho ducha a donútiť ich hrať náš štýl hry. Ak odohráme taký zápas ako včera, máme veľkú šancu na úspech. Toto víťazstvo venujeme Španielsku. Užijeme si to finále,"
zakončil hviezdny stredopoliar 'blaugranas'.

Španielske víťazstvo bolo podobné ako to na EURE 2008, keď 'la furia roja' svojho súpera zdolala takisto 1-0. David Villa tvrdí, že vo finále taktiež vystupňujú svoj výkon, kvôli dôležitosti zápasu. "Ukázali sme, že vieme hrať veľké zápasy, že náš výkon dokážeme pri takýchto príležitostiach vystupňovať," uviedol nový útočník 'blaugranas'.

"Dreli sme naozaj tvrdo, aby sme sa dostali až sem a teraz sme vo finále. Je to neuveriteľná vec."

"Je to jedna z najväčších historických chvíľ pre Španielsko a pre nás byť vo finále Majstrovstiev sveta vo futbale, je to história." 

"A históriu chceme tvoriť aj vo finále," povedal sebavedomo na záver Villa, ktorý spoločne s Holanďanom Wesleym Sneijderom kráľuje tabuľke strelcov na turnaji.

Španielsko malo po jeho drvivom štarte hviezdny večer, keď Vincente del Bosque zo zostavy vynechal Fernanda Torresa a miesto neho od začiatku štartoval stredopoliar Barcy Pedro. Tento plán vyšiel dokonale, keď Pedro produkoval množstvo dravých prienikov do pevnej nemeckej obrany, aj napriek tomu, že im chýbalo finálne zakončenie.

"Nemecko bolo v podstate menej nebezpečné ako sa očakávalo, ale náš tím odviedol výbornú prácu. Koniec koncov, hlavným dôvodom bolo, že Nemci nečakali, že odohráme zápas na tak vysokej úrovni," pochválil del Bosque svoje mužstvo a pokračoval, "Holandsko ako náš posledný súper, hrá excelentný futbal a zároveň sa už mnoho rokov pokúša dobyť vrchol Svetového šampionátu."

"Vynechať Torresa bolo ťažké rozhodnutie, pretože ho máme radi ako človeka aj ako futbalistu, ale urobili sme také rozhodnutie pre víťazstvo v zápase. Toto je víťazstvo španielskej futbalovej rodiny, pretože veľké množstvo ľudí pracuje v pozadí, aby sa toto všetko mohlo stať skutočnosťou."

"Víťazstvo treba osláviť, ale striedmo. Musíme udržať rovnováhu a mať naše oči otvorené dokorán, aby sme sa nenechali oslepiť dosiahnutým úspechom. Vieme, čo ešte máme na dosah. Stále ešte hráme na Majstrovstvách sveta."



"Zodpovedám za skupinu mladých ľudí veľmi nadaných a skúsených vo futbale. Vedia ako sa futbal hrá, no prehru v prvom zápase sme niesli ťažko."


"Svojou hrou sme si to určite nezaslúžili, ale veríme v samých seba, v naše schopnosti, nás štýl a vďaka tomu sme turnajom rástli od zápasu k zápasu."

Tréner Nemecka Joachim Low bol po prehre svojich vľúdny, keď Španielsko označil za vynikajúce mužstvo.

"Som presvedčený, že Španieli tento titul získajú, pretože ak skutočne chcú, dokážu neskutočné veci. Dominujú nad súpermi a v zápasoch," tvrdil tréner Nemecka.

"Pracovali sme veľmi tvrdo, ale dnes sme neboli dostatočne dobrý. Je to jasné na prvý pohľad, aj napriek tomu, že sme veľmi sklamaní. Zajtra musíme dať naše mužstvo dokopy, pretože nás čaká ešte jeden zápas."



"Pôjdeme do toho zápasu s plnou vážnosťou. Prvou vecou predtým však bude dostať náladu v tíme na úroveň aká bola pred včerajsím zápasom a to už v priebehu dneška,"
uzavrel Jogi Low.

Brankár Nemecka Manny Neuer o zápase povedal: "Je to veľké sklamanie. Jednoducho sme neboli schopní nájsť spôsob na útočenie, dostať sa dopredu. Nedali sme rýchly gól ako v predchádzajúcich zápasoch a potom nám už chýbalo potrebné odhodlanie, sebavedomie."

"Dnes sme jednoducho nemohli hrať našu hru," začal Miro Klose a pokračoval, "Mali loptu stále pod kontrolou a museli sme ju celý čas naháňať. Španielsku patrí poklona, dnes si zaslúžili vyhrať."





zdroj: guardian.co.uk huffingtonpost.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.