Vo svete Mesuta Özila bublajú milióny, no s daňami to neberie nemecký reprezentant tak exaktne. Jeden a pol roka skúmali španielske finančné úrady jeho peniaze – potom požadovali miliónovú platbu.

23. júl sa zdal byť perfektným dňom v živote Mesuta Özila. 10 dní predtým bol nemecký reprezentant a majster sveta z Brazílie, aby nechal za sebou šialenstvo, ktoré bolo spojené s titulom. Konečne dovolenka – v Las Vegas. "Užívam si dovolenku," napísal Özil svojim miliónom followerom na Twitteri a zavesil na sieť selfie, na ktorej vyzeral tak, že jeho noc bola fakt krátka.

Čo sonyboy Özil vtedy netušil: dostal sa do vizíru španielskeho fiškusa, záujem bol o roky 2011 – 2013, jeho pôsobenie v Reale Madrid.

Viac ako jeden a pol roka sa pokúšali jeho právnici a daňoví poradcovia likvidovať tvrdohlavé pátranie Agencia Tributaria z Madridu. Začiatkom roka 2016 bol vyslovený ortieľ: doplatiť dane plus pokutu v niekoľko miliónovej sume. Özil podal odpor. No mohlo to pre neho dopadnúť ďaleko horšie. Presne tak sa čítajú maily jeho daňových poradcov; len tak, tak unikol ich mandant súdnemu procesu. To čo píšu daňoví úradníci v ich správe, sa číta v určitých častiach ako zúčtovanie s daňovým poplatníkom, ktorý ich považoval za hlupákov.

Podľa podkladov nedodal Özil ani za rok 2012, ba ani za 2013 doklady k svojmu daňovému priznaniu v Madride. "Daňový poplatník vedel o svojej daňovej povinnosti, minimálne mal o nej vedieť," píše sa v jednom dokumente. "Jedná sa o základnú povinnosť, ktorú pozná každý daňový poplatník, dokonca aj ten, ktorý má len elementárne fiškálne vedomosti." Inde sa píše o "závažnom priestupku." A o „Zahmlievaní."

Svojim prestupom z Werderu Bremen do Realu Madrid v lete 2010 sa katapultoval Mesut Özil do ligy najlepšie platených futbalistov Európy. V šesťročnej zmluve, ktorú podpísal 18. augusta 2010, mu klub garantoval brutto mzdu 8 771 930 Euro ročne.

Aj pre Özilovho vtedajšieho poradcu menom Reza Fazeli bol tento transfér ohromným obchodom. Z dohody to jasne vyplýva (z toho istého dátumu). SPIEGEL má k dispozícii dokumenty v tejto veci ktoré mu „prihrala“ odhaľovacia platforma „Football Leaks“.

Podľa nich zaplatil klub agnetovi najneskôr 5. septembra 2010 spostredkovací honorár 1,5 milióna Euro. Okrem toho sa Real Madrid zaviazal, prevádzať Fazelimu od septembra 2011 za 5 zmluvných rokov ročne po 600.000 – čo robí „tutto incluso“ 4,5 milióna Euro. Za niekoľko rokovacích rozhovorov a pár podpisov.

Pre Özila toho bolo ešte viac.

V neskoré leto 2013 ho zazmluvnil FC Arsenal, 2. septembra podpísal Özil viaceré zmluvy s klubom z Premier League. V "Prílohe 2" jeho 5 – ročnej zmluvy ide o financie.

Mesut Özil skasíruje v Londýne do 30. júna 2018 ročne brutto 10,2 milióna Euro. Za každú sezónu, v ktorej sa Arsenal kvalifikuje do skupinovej fázy Champions League, dostane nemecký reprezentant prémiu navyše vo výške 1,8 milióna Euro brutto. Okrem toho garantuje Arsenal pri podpise zmluvy peniaze „do ruky“ vo výške 6 miliónov brutto, splatné v 5-tich tranžách po vždy 1,2 milióna ročne.

To však nie je všetko.

V dodatku zmluvy sa Arsenal zaväzuje, že Özil obdrží "garantované minimum" 8 077 000 Euro netto ročne – to bolo približne toľko, ako dostal predseda predstavenstva firmy VOLKSWAGEN Martin Winterkorn v roku 2013 po odčítaní daní, vtedy najlepšie platený predseda predstavenstva zo všetkých v koncerne DAX. Aby dosiahol túto sumu, uzatvoril Arsenal ešte jednu zmluvu s jedným podnikom v Düsseldorfe, ktorému patria osobnostné práva na futbalistu. Meno firmy : Özil Marketing GmbH.

Deal fungoval takto: Arsenal zaplatí do júna 2018 ročne ďalších 1 476 095 Euro na konto spoločnosti Özil Marketing v Deutsche Bank v Düsseldorfe. Ako protuislužbu môže klub robiť reklamu menom novej hviezdy.

Özil Marketing GmbH so sídlom v Düsseldorfer Königsallee bola založená 18. septembra 2008. Mladík vtedy previedol všetky marketingové práva svojej osoby na celosvetovej báze – pred prestupom z FC Schalke 04 do Werderu Bremen. Kto chce robiť reklamu s jeho menom, musí sa zazmluvniť s „Özil Marketing GmbH“.

Koncern Nike napríklad platil Özilovej firme 2011 a 2012 vždy po 300.000 Euro.

To sú však len drobné, ak to porovnáme s tým, čo platí ich konkurent Adidas spoločnosti Özil Marketing GmbH už temer 4 roky.

V roku 2013 uzatvorila spol. „Adidas International Marketing B. V.“ so sídlom v Amsterdame zmluvu s firmou Özila, ktorá mala bežať do konca júna 2020. Tento deal, ktorý z mladého chlapca spravil globálnu ikonu Adidasu, môže priniesť Adidasu okolo 16 miliónov Euro. 75.000 Euro, ktoré zaplatil Adidas navyše za zisk titulu MS 2014 v Brazílii, bolo len smetie.

Všetky tieto milióny, ktorými „hýbal“ Mesut Özil v rokoch 2011 – 2013, boli zrejme neznáme španielskym daňovým úradom. V Özilových daňových priznaniach chýbali informácie, oznámenia, doklady. Preto vyzvala 5. sepembra 2014 Agencia Tributaria futbalistu k vypočutiu v priestoroch úradu, kde sa mal dostaviť. Dôvod: preskúmanie daní.

Özil neprišiel. Jeho španielski daňoví poradcovia tiež neprišli. Odpovedali päť dní po termíne e – mailom, v ktorom inšpektorom tykali! Lenže pani inšpektorka, ako to vyplýva z korešpondencie nasledujúcich mesiacov, sa stala pre stranu Özila skutočnou protivníčkou.

Do konca septembra chcela mať všetko na stole: Özilovu zmluvu s Realom Madrid a Arsenalom. A k tomu patriace prílohy, dohody a vedľajšie dohody. Všetky dohody ohľadne jeho osobnostných práv. Príjmy z majetku na nehnuteľnostiach. Údaje o jeho majetkoch v celom svete. Informácie bez výnimiek ohľadne všetkých bankových kont a kapitálových ziskov.

Mesut Özil zapojil dve daňové kancelárie. Jedna sídli v Mülheime an der Ruhr v Nemecku. Druhá v Madride. Zastupuje množstvo klientov na Iberskom poloostrove z kruhov zábavného priemyslu a športového biznisu, medziinými aj hráčov Realu Madrid. Jej meno: Senn Ferrero. Španieli udržovali kontakt s úradom, Nemci mali dodať vyžadované dokumenty a informácie a dať ich preložiť.

Spolupráca prebiehala zrejme mimoriadne chaoticky. 30. septembra 2014 sa stretol jeden zo spolupracovníkov agentúry Ferrero so zodpovednou finančnou pracovníčkou k prvému vypočutiu. Kompletnú dokumentáciu, ktorá bola inšpektorkou už týždne požadovaná, však nedokázal predložiť – nemeckí kolegovia ju nezaslali, dokonca ani len zmluvu s Realom Madrid. "Prosím majte pred očami skutočnosť, že musíte počítať s tvrdou pokutou, ak nedáte k dispozícii požadované dokumenty," napísal zástupca Senn Ferrero deň potom kancelárii v Mülheime. Ak by sa prelial pohár trpezlivosti daňových úradov, môžu "začať s mimoriadne agresívnym spôsobom v prípade, dokonca môže prísť k súdnemu pokračovaniu".

V jednom z mailov na firemného šéfa Senn Ferrero bol spolupracovník firmy ešte jednoznačnejší: "Vyzerá to skutočne odporne. Inšpektorka sa čudovala našej chabej dokumentácii. Kancelária v Nemecku je veľmi pomalá, a ja mám ten dojem, že nemajú ani „šajnu“ o daňových otázkach."

O viac ako mesiac neskôr podobná situácia: Spolupracovník Senn Ferrero bol pred tretím stretnutím s daňovou inšpektorkou a opätovne boli kolegovia v Nemecku šlendriánski. "S týmito ľuďmi to vyvoláva znepokojenie,“ mailoval svojmu šéfovi, „posielajú vadný a nekompletný preklad zmlúv. 20. novembra sa ukážeme pred inšpektorkou ako neschopní."

Trvalo to 1 rok, kým sa zistilo, do ktorých platieb a prevodov sa „zahryzli“ finančné úrady. Centrálnym bodom pre nich boli honoráre za viacero platieb po 600.000 Euro, ktoré dostal vtedajší Özilov poradca Reza Fazeli za roky 2011 a 2012 od Realu Madrid. Podľa názoru daňového úradu musel Özil odmeniť za prestup z Werderu Bremen do Realu Madrid poradcu a nie by to robil klub.

Teda vyžadoval španielsky fiškus od Özila dodatočne daň z príjmu za tento obnos(y). Veď koniec koncov podpísal poradca Fazeli Özilovu zmluvu s Realom na strane hráča. K tomu mal byť Fazeli dlhé roky prokurista v Özil Marketing GmbH. Ak aj napiek tomu Real vyplatil poradcu, je to vlastne výhoda = na strane príjmu Özila a tým ho musí zdaniť.

S tým istým odôvodnením započítali španieske finančné orgány Özilovi ako povinne zdaniteľný príjem aj platby honorárov, ktoré jeho neskorší poradca Erkut Sögüt po transfére do FC Arsenal v septembri 2013 mal dostať ako prvú tranžu: 1,47 miliónov Euro. Tentokrát prišli peniaze pre poradcu z londýnskeho klubu. "Máme špatné správy," napísali Özilovi daňoví poradcovia z firmy Senn Ferrero svojim kolegom v Nemecku potom, čo príslušná daňová inšpektorka v vyžiadala ďalšie podklady z prestupu Özila do Arsenalu.

Kanonier

Aby zabránili španielskym daňovým úradom prístupu k Őzilovým príjmom z roku 2013 a tieto „upratali“ na bezpečné miesto, požiadali experti Senn Ferrero jednu ďalšiu kanceláriu v Londýne o nájdenie východiska. Argumentovali, že futbalista je po prestupe do Anglicka v septembri 2013 aj tam „povinným daňovým subjektom“ – na ostrovoch začína zdaňovacie obdobie roka vždy 6. apríla (u nás je fiškálny rok : 1. januára – 31. decembra – pozn. prekladateľa). 26-stranová zmluva o nájme mala podporiť toto tvrdenie. Podľa nej si Özil prenajal vilu v severnom Londýne po svojom prestupe do Arsenalu na 2 roky, za ktorú platí 9000 Libier týždenne.

Španielski daňoví úradníci zostali skalopevní. Özil sa nepresťahoval z Madridu do Londýna v apríli, máji alebo v júni, ale až začiatkom septembra 2013 a strávil v Španielsku viac ako jednu polovicu roka. Preto musel (mal) svoje príjmy za rok 2013 zdaniť v Španielsku.

Mimoradne tvrdohlavo vŕtali finanční pracovníci v Özil Marketing GmbH, tam, kde pristáli Özilove reklamné práva. Za firmami, ktoré vlastnia osobnostné práva futbalistov, sa často skrývajú holdingy, ktoré majú svoje sídla v daňových rajoch.

Za firmou Özil Marketing GmbH nie je nastrčená žiadna tieňová firma. Agentúra má svoje sídlo v Düsseldorfer Königsallee, jediným spoločníkom je samotný Mesut Özil, konateľ od októbra 2013 jeho brat Mutlu. Predtým viedol firmu jeho otec Mustafa.

Bolo nad slnko jasnejšie, že španielske daňové úrady v Madride si nárokojú pre štátnu kasu nabubrelé príjmy spoločnosti Özil Marketing GmbH až do roku 2013. Lenže Özilovym španielskym daňovým poradcom sa podarilo úspešne odvrátiť túto požiadavku. Aby k tomu došlo, prezentovali dokument jedného dűsseldorfského notára, ktorý má teda čosi do seba (ten dokument) – dokument o mimosúdnom vyrovnaní medzi Mesutom Özilom a jeho otcom (!!!) v mnohomiliónovej hodnote. (na západe si môžeš dať do nákladov hádam aj psovu ľavú zadnú... – pozn. prekladateľa)

Özilov otec Mustafa

Mustafa Özil, 49, bol od založenia firmy v septembri 2008 konateľom „Özil Marketing“, sprevádzal kariéru svojho syna od jej počiatkov. Otec si užíval „svetlá rámp“, jeho služobné auto bolo Ferrari, k obchodným termínom sa stretával v luxusnom hoteli Breidenbacher Hof v Düsseldorfe, kde 1 Liter nesýtenej vody stojí 11,50 Euro. Pri komplikovanejších veciach prenechával daddy Özil prácu radšej iným a zapojoval drahých právnikov. Tak sa náklady firmy vymkli z rúk: v roku 2012 musela Özil Marketing zaplatiť za náklady na právnikov a poradcov sumu vo výške 227 459,69 Euro, v roku 2013 dokonca až 251 497,96 Euro.

V októbri 2013 došlo medzi otcom a synom, pre verejnosť prekvapujúco, k nezhodám: Mesut zbavil svojho otca moci ako obchodného vedúceho – konateľa, namiesto neho nasadil v októbri 2013 svojho brata Mutlu. O pár týždňov neskôr dostal Mustafa Özil dokonca okamžitú výpoveď. Proti tomuto vyhadzovu podal otec civilnú žalobu na Düsseldorfskom zemskom súde.

Reklamoval pre seba "Výplatu provízií na základe variabilnej dohody o odmeňovaní," rozumejme: tučný podiel na sponzorských zmluvách, ktoré ako konateľ uzatvoril pre svojho syna. V protižalobe žiadal Mesut od svojho otca vrátiť naspäť súkromnú pôžičku vo výške 915 000 Euro, k tomu mu stiahol späť možnosť používať služobné auto, Ferrari F458.

Hádka vyzerala prerásť do veľkého boja, obe strany sa prekonávali v rozširovaní trestných oznámení. Ale skôr ako by mohlo dôjsť k rodinnému krachu pred súdom 19. novembra 2014 v Düsseldorfe, ujednotili sa pohádaní kohúti mimosúdne začiatkom októbra.

Táto tajná zmluva, počítajúca 7 strán a uzatvorená pred notárom v Düsseldorfe, je brizantná. Noviny vtedy písali, že Mustafa Özil zažaloval firmu svojho syna za nevyplatené provízie z reklamných zmlúv a zmlúv s firmami so športovým oblečením vo výške 630 000 Euro.

630 000? Smiešne.

V skutočnosti sa zaviazala Özil Marketing GmbH, zvrhnutému Mustafovi Özilovi previesť kompenzáciu vo výške 8,1 milióna Euro, splatnú vo dvoch tranžiach počas pol roka s termínom do 31. marca 2015. Okrem toho dostal otec Özil späť Ferrari.

Zvláštne vyrovnanie. Prečo priznal Özil svojmu otcovi zrazu odstupné, ktoré „zožralo“ asi polovicu príjmov ešte len očakávaných do roku 2020 z miliónovej zmluvy s Adidasom? Prečo sa notár vyslovene dištancoval od vyrovnania – dohody na 8,1 milióna, tým že zaznamenal, že nepozná obsah súdnych žalôb ani protižalôb, teda zrejme sumu, ktorú otec Özil pôvodne reklamoval? Ani Mesut Özil ani jeho brat Mutlu, a už vôbec nie otec alebo Özil Marketing GmbH sa k týmto otázkam nechceli vyjadriť.

V skutku pomohol tento záhadný deal nemeckému reprezentantovi pri jeho daňovej kontrole v Madride, korá v už bežala viac ako 2 mesiace v čase, keď došlo k tejto 8,1 miliónovej dohode s jeho otcom. Takto to popisuje v každom prípade spolupracovník firmy Senn Ferrero v jednom maili. Následkom tohto vyrovnania skončila daňová kontrola a španiesky fiškus upustil od ďalších pátraní v Özil Marketing GmbH. Táto dohoda, ako sa píše v citovanom maili, bola od fiškusa uznaná ako "odpočítateľný výdaj". (odpočítateľný výdaj je suma o ktorú sa zníži daňový výnos, t. j. daň sa vypočíta z nižšej sumy a je tým nižšia – v tomto prípade omnoho nižšia – pozn. prekladateľa)

V iných bodoch sa ukázala Agencia Tributaria menej milostivejšia – predovšetkým pri platbách Realu Madrid vo výške 1,2 milióna Euro Özilovmu vtedajšiemu poradcovi Fazelimu a pri 1,47 miliónovom honorári FC Arsenal pre nového poradcu Erkuta Sögüta. Takto zaradili ako výkon pre nemeckého profesionála s finančnou hodnotou preňho. Özilovi španielski daňoví poradcovia síce podali protest na finančný úrad, v ktorom napadli právnu stránku rozhodnutia. Na druhej strane si boli vedomí, že ich mandant zrejme z toho vybŕdne len s miernym problémom.

O tomto je Football Leaks

Platforma odhaľujúca Football Leaks hľadá a zachováva dôverné dáta a e – maily týkajúce sa peňažných tokov vo futbale. Tak odkrýva ilegálne platby poradcom hráčov a investorom ako i pokusy, bokom prepašovať milióny na daniach pomocou Offshore-obchodov. Football Leaks zamĺča svoje zdroje, poskytla k dispozícii údaje SPIEGEL-u a ďalším médiám vo zväze European Investigative Collaboration. V rozsahu 1,9 Terabyte (!!) sa skrýva zatiaľ najväčšia databáza v športe.

Na zašifrovanej online platforme a v pravidelných videokonferenciách si vymieňali rešeršéri svoje poznatky. Najskôr prechádzali len „nahrubo“ digitálne dokumenty a porovnávali so zoznamami mien futbalových klubov, hráčov a sponzorov, vždy za účelom hľadať nápadné : Kde sa nachádzajú trefy ? Je možné rozoznať vzorce správania ? Atď.

"Úspešne sme zabránili, že z daňového konania bude trestné konanie“ bil sa do pŕs jeden zo spolupracovníkov Senn Ferrero v maili na Özilovu nemeckú kanceláriu v Mülheime. Ako prílohy poslal 2 artikle zo španielskeho denníka "El País", v ktorých sa jednalo o daňové problémy argentínčana Javiera Mascherana z FC Barcelona. "Mascherano bude zrejme kvôli jeho daňovým priestupkom trestne stíhaný,“ písal muž z Senn Ferrero do Nemecka, "a to kvôli sumám, ktoré sú omnoho menšie ako u MO."

Otec Mesuta Özila Mustafa nereagoval na dopyty mieriace k veci. Mediálny právnik, ktorý zastupuje Mesuta Özila a jeho firmu Özil Marketing GmbH, sa vyhrážal udaním s poukázaním na daňové tajomstvo, ak by SPIEGEL na báze "predpokladaných informácií" niečo zverejnil, "čo bolo získané hackerským útokom na španielsku daňovú kanceláriu Senn Ferrero v apríli 2016" a vecné skutočnosti by boli nesprávne podané.

Právnik zdôraznil, že v Španielsku nie je žiadne vyšetrovanie ani trestný proces, ale len Őzilom samotným vyvolané civilné vyšetrovanie. Jeho daňoví právnici v Madride a Mülheime sa nechceli vôbec k ničomu vyjadrovať.

5. februára 2016 prišla firme Senn Ferrero informácia, podľa ktorej Mesut Özil musí doplatiť daň zo zisku plus úroky z omeškania vo výške 2 017 152,18 Euro. 7. marca odoslali inšpektori opätovne poštou na španielsku daňovú kanceláriu, tentokrát oznam, o upresnení výšky doplatku - pokuty vo výške 789 963,36 Euro.

Özil doplatil dodatočne dane vo výške tesne nad 2 milióny Euro v marci. Doplatok pokuty bol odpustený, lebo Özil podal protest proti doplatku.

zdroj: Der SPIEGEL, SPIEGEL ONLINE
preklad, úprava, poznámky:
Peter

tomasis

-2
2016-12-22 18:30:05

Palec hore

krystof2016

0
2016-12-23 07:58:58

Je strašně zajímavé, jaká jména si vždy vyberete v těchto článcích :D

Nejvíc pobavilo při porovnání Messiho problémů s tím Ronaldovým, kdy si autor vůbec neuvědomil, že se jedná o naprosto odlišné věci a dělal tady odborné právnické závěry :)

Federer

0
2016-12-23 18:57:12

Autor je Football Leaks - tajomný "John" alebo ...?

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.