Španielska reprezentácia sa po Iniestom góle pred koncom druhého predĺženia stala Majstrom sveta vo futbale. Pohár nad hlavy zdvihla na Johannesburgskom štadióne Soccer City v Južnej Afrike.

Iniesta vsietil gól šesť minút potom, ako John Heitinga bol po dvoch žltých kartách a následnej červenej poslaný z trávnika dole.

Oba tábory nastúpili v očakávanom zložení. V Holandskom tábore sa hra mala sústrediť okolo Arjena Robbena. Vincente del Bosque na strane druhej dal v základnej zostave prednosť Pedrovi pred Liverpoolskou hviezdou Fernandom Torresom po tom, čo proti Nemecku predviedol vynikajúci výkon.



Počas národných hymien bolo z tvári hráčov čítať značnú nervozitu na obidvoch stranách vedomí si faktu, že ako Holandsko tak aj Španielsko sa mohli po prvýkrát v histórii stať Majstrami sveta.

Úvodné minúty boli poznačené viacerými nepresnosťami vzhľadom na citeľnú nervozitu, ale aj napriek tomu si Španielsko vypracovalo vynikajúcu príležitosť na zakončenie.

Xavi svojim voľným kopom z pravej strany našiel hlavu Sergia Ramosa, ktorý predskončil Robina van Persieho, ale jeho hlavičku bravúrne vyrazil brankár 'oranjes' Maarten Stekelenburg a následne si poradil aj s dorážkou Davida Villu.



Prvú Holandskú strelu na bránu vyslal Dirk Kuyt po nedodarenom krížnom pase od Sergia Busquetsa, no strelu Liverpoolskeho útočníka kryl Cassilas s prehľadom.

v 11. minúte si 'la furia roja' vytvorila druhú príležitosť a opäť to bol Ramos, ktorý po svojom prieniku okolo Giovanniho van Bronckhorsta vyslal z hranice pokutového územia pokus, ktorý ale stihol nohou zablokovať Joris Mathijsen na rohový kop. Následne Villov pokus z voleja trafil len bočnú sieť.

Hra sa potom začala viac kúskovať, pretože Holanďania chceli mať viac z držania lopty. Van Persieho meno svietilo vo Webbovom denníčku ako prvé potom, čo Holanďan nechutným zákrokom zložil na zem Joana Capdevillu. Hneď za ním nasledoval aj Carles Puyol, ktorý dostal žltú za faul zozadu na prenikajúceho Robbena.

Z voľného kopu vyslal Wesley Sneijder nebezpečný projektil s ktorým si Cassilas poradil ešte predtým ako pred ním lopta skočila. Robben ukázal svoje kvality v nesledujúcich minútach, kedy jeho úniky po ľavej strane robili obrancom Španielska problémy. Po jednom z nich v poslednej chvíli ako posledný hráč odkopával Xabi Alonso na roh.

V 22. minúte prišlo nevyhnutné napomínanie van Bommela, keď bol neskoro na lopte a Iniesta sa porúčal k zemi. V zápätí bolo na žlté karty už 2-2 a to po Ramosovom faule na Kuyta po jeho nevydarenom sklze.

Zatiaľ čo Španieli mali na svojom konte vyššie drženie lopty, Holanďania mali pod kontrolou nebezpečnejšie časti ihriska, keď dokázali vyviesť svojho súpera z rytmu svojimi neprevidelnými nakopávanými loptami. Tieto momenty prerušil škaredý zákrok na Xabiho Alonsa od Nigela de Jonga. Holanďan v snahe odkopnúť loptu trafil kopačkou priamo do hrude Alonsa, no našťastie sa mu nič nestalo. De Jong mohol byť nakoniec spokojný s verdiktom Howarda Webba, ktorý mu za tento zákrok udelil len žltú kartu a neposlal ho rovno pod sprchy.

Niekoľko momentov neskôr sa Holandské mužstvo predviedlo oveľa futbalovejším spôsobom. Po faule na Puyola v strede ihriska Holanďania chceli loptu vrátiť súperovi, no nakopnutá lopta na Casillasa pred ním odskočila viac ako čakal a ten už len končekmi prstov poslal loptu na roh. Robin van Persie vsak rohový kop len prihral na nohu Casillasa a vratil tak Španielom loptu. Pekné športové gesto a 'La Seleccion' mohla začať svoj ďalší postupný útok.

Ďalší rohový kop v podaní 'oranjes' mal celkom iný záver. Robben roh kopol na bližšiu tyč odkiaľ van Bommel našiel Mathijsena, ale jeho strela mierila len vysoko nad Cassilasovu svätyňu.

Po rozohrávke na druhom konci vypálil Pedro jedovatú strelu, ktorá aj napriek tomu, že šla vedľa natiahla Stekelengura.

Sneijder mohol byť ďalším menom vo Webbovom diári po zákroku na Segiho Busqeutsa, ale arbiter Holanďana len poslednýkrát napomenul.

Na prelome polčasov mali Holanďania doposiaľ najväčšiu šancu stretnutia, keď si Arjen Robben roben svojou typickou kľučkov vytvoril tesne za pokutovým územím palebnú pozíciu ale jeho strelu vytlačil Cassilas na roh.

Španielsko nastúpilo na druhý polčas s väčšou razanciou keď chceli napobobniť druhý polčas semifinálového zápasu proti Nemecku. Do troch minút vybojobali rohový kop, z ktorého Puyol nadvihol loptu na Capdevilu, ale jeho strela strela odplachtila neškodne preč.

Hneď potom peknou loptou našiel Robin van Persie Gregoryho van den Wiela, ktorý svojim únikom prenikol až do pokutového územia, kde sa streľanou prihrávkou pokúsil nájsť svojich spoluhráčov, miesto toho však Cassilas len pustil za čiaru na odkop od brány.

Holandský kapitán van Bronckhorst bol ďalším napomínaným hráčom po stiahnutí Ramosa. Ramos si chcel nabehnúť na narážačku, ale Holanďan ho rukov zložil nekompromisne k zemi. Z následného priameho kopu ohrozil Stekelenburga Xavi, brankár 'oranjes' sa za nepresnou strelou ponad jeho bránu iba pozrel.

John Heitinga mal svoje meno vo Webbovom diáre ako v poradí piate potom čo stiahol prenikajúceho Davida Villu po peknej prihrávke od Romosa, keď ju Ramos predtým získal zablokovaním Holandského protiútoku.

Iniesta mohol byť po svojom zákroku na Sneijdera šťastný, že sa jeho meno nedostalo medzi ostatným ocenených vo Webbovom denníčku. Následný voľný kop rozohral Robben na hlavu Heitingu, ktorého hlavička len tesne nebola gólová. V každom prípade by gól kvôli postaveniu mimo hry neplatil.

Mathijsen potom pekne odhlavičkoval loptu pred Capdevilom v čase, keď sa hra na ihrisku začala podobať na futbal po predchádzajúcom rozkúskovanom dianí.

Španielsky lodivod Vincente del Bosque urobil prvú zmenu v zostave už po hodine hry, kedy do hry poslal Jesusa Navasa miesto nevýrazného Pedra.

Najlepšiu šancu zápasu mal nečakane Robben po Sneijderovej brilantnej prihrávke pomedzi dvoch Španielskych obrancov rútiac sa sám na Casillasa. Krídelník Bayernu Mníchov svojim pohybom Ikera obalamutil a hneď nato strieľal. Na jeho smolu však Iker aj napriek tomu, že sa hodil do opačnej stranz stihol nohou loptu vyraziť na rohový kop.



Capdevila bol ďalším žltým hráčom na ihrisku a rozšíril tak rad mien v už aj tak preplnenej písanke Howarda Weba. Priamy voľný kop Holanďania zas a znova nezužitkovali podľa svojich predstáv, keď si s centrovanou loptou zadáci 'la furia roja' hravo poradili.

V zápätí sa skvelým prienikom do pokutového územia cez van Bronckhorsta blysol Navas a výborne našiel Davida Villu, potom čo jeho prihrávku Heitinga po svojom pošmyknutí sa sklepol rovno pred Španielskeho útočníka. Jeho pokus do otvorenej bránky však Heitinga ležiac na zemi stihol zablokovať.



Nasledovalo prvé striedanie na strane 'oranjes' kedy ihrisko opustil značne vyčerpaný Dirk Kuyt a na jeho pozíciu prišiel Eljero Elia, ktorého poslal van Marwijk na ihrisko pre jeho rýchlosť.

Heitinga potom spáchal ďaľší pokutový kop, ktorý Villa zakončil opäť nepresne. Hneď nato dostal Sneijder za svoj faul už druhé konečné varovanie a Webb ho týmto uchránil pred žltým napomenutím len 15 minút pred koncom riadnej hracej doby.

Následne po vydarenej kombinácia Villu a Xaviho, prvý menovaný pálil len do Heitingu a z rohového kopu mal obrovskú príležitosť Sergio Ramos, ktorý úplne nepokrytý hlavičkoval asi zo 7 metrov nad Holandskú bránu. Obrovská šanca na ktorej konci platil stále nerozhodný stav 0-0.



Vsplanutie vášni prišlo krátko po 78 minúte, kedy van Bommel už po niekoľkýkrát fauloval Iniestu, ale jeho zákrok ostal u hlavného rozhodcu Howarda Webba bez povšimnutia, kým Iniesta chcel zobrať spravodlivosť do vlastných rúk a faul mu hneď potom ako sa stačil zodvihnúť z trávnika oplatil. Van Bommel ako je u neho zvykom sa teatrálne hodil na zem, ale aj v tomto príde ostalu len u dohovore pre Iniestu.

Iniesta sa ukázal aj vo futbalovejšom svetle po rýchlom vniknutí okolo bezmocného Heitingu do pokutového územia, chcel si to hodiť na pravačku okolo Wesleyho sneijdera, ale ten mu pekným a hlavne čistým obranným zákrokom zmaril šance na otvorienie skóre.

 v 83. minúte svoje kvality ukázal Robben v zdanlivo neškodnej situácii. Vyzeralo to, že Puyol má loptu pod kontrolou, Robben ale ukázal svoju rýchlosť, obral a predbehol kapitána Barcelony ale zakončiť nestihol, keď Pyuol rugby zákrokom rozhodil hviezdu 'oranjes' natoľko, že už nestihol obísť Casillasa, ktorý vybehol z bránky a loptu mu vzal spod nôh. Robben bol pre jeho protesty zaneodpískanie faulu na jeho osobu ocenený žltou kartou.

Španielsko potom využilo aj druhú možnosť striedania a Xabiho Alonsa na ihrisku nahradil Cesc Fabregas len tri minúty pred koncom 90. minúty.

Do konca riadneho hracieho času sa už podstate nič vážnejšieho nestalo, akurát Wesley Sneider pálil na Casillasa tesne pred konečným hvizdom azda z 40 metrov v snahe prekvapiť Španielskeho gólmana a lišiackym spôsobom si uchmatnúť víťazstvo.

Vzhľadom na nevyriešenie otázky majstra sveta v priebehu normálnej hracej doby nasledovala extra porcia 30 minút. Hneď na začiatku mohli 'la furia roja' rozhodnúť o víťazovi, keď sa po skrumáži pred pokutovým územím dostal do šestnástky Xavi, ale pokus o strelu mu znemožnil Heitinga a Xavi ho len nakopol zozadu do jeho ľavej nohy. Webb sa penaltu neodvážil odpískať.



Európsky šampióni mohli udrieť znovu. Dvaja hráči Španielska sa dostali do brejku proti jedného obrancovi Holandska, Febragas však volil strelu miesto prihrávky na voľného spoluhráča na opačnej strane a Stekelengurg vytiahol existenčný zákrok, keď svojou nohou zachránil Holandsko od istého gólu.

Na opačnej strane sa po rohovom kope zrazil Casillas s Fabregasom a Mathijsen hlavou netrafil úplne odkrytú Španielsku bránku.

Sekundy neskôr sa vytiahol van Bronckhorst dvojim obranným zákrokom. Febregas poslal Iniestu do šance, ale Holandský kapitán ho donútil prehodiť si loptu na slabšiu nohu a nakoniec ani nevystrelil a bol s toho len odkop od brány.

Bert van Markijk potom poslal do hry Rafaela van der Vaarta, ktorý nahradil Nigela de Jonga v snahe zofenzívniť hru.

V súčasne veľmi otvorenej hre útok striedal útok a šancu na otvorenie skóre mal aj Jesus Navas, ale jeho strelu z rohu šestnástky zblokobal van Bronckhorst ne bočnú sieť. Po tejto akcii bol kapitán Holandska vystriedaný Edsonom Braafheidom.

Na ihrisko sa po vyše hodinovom rozvičovaní za postrannou čiarou dostal aj Fernando Torres. Na trávniku na začiatku druhej porcie nadstaveného času striedal Davida Villu.

Elia si vyšiel na svoj prvý ofenzívny výpad a poľahky prešiel cez Ramosa, no v čase keď sa už Holanďania začínali strachovať penaltového rozstrelu, nedokázal odcentrovať.

Po toľkých žltých kartách bolo len otázkou času, kedy niektorý hráč pôjde predčasne pod sprchy. Len 11 minút pre koncom aj nadstaveného času zostal čierny Peter v rukách Johna Heitingu, ktorý sa týmto stal len piatym hráčom v histórii MS s červenou kartou na konte vo finále.



Holandský obranca zatiahol rukou prenikajúceho Andrésa Iniesta a ten sa už nemal problém zvaliť na zem. Howard Webb tento zákrok posúdil ako dostačujúci na udelenie aj druhej žltej karty a poslal obrancu predčasne do šatne.

Nestihlo sa poriadne ešte ani rozohrať a Gregory van der Wiel dostal žltú kartu opäť za faul na Iniestu.

Po Robbenovom odkopnutí lopty z odpískaného ofsajdu, mnohý hráči Španielska sa u hlavného rozhodcu dožadovali jeho oprávneného vylúčenia, ale Anglický rozhodca bol zhovievavý a Robbenovi červenú neukázal.

S 5 minútami do konca bol Sneijderov priamy kop Fabregasom v múre jasne tečovaný, nikto z arbitrov si ale nič nevšimol a nesledoval iba odkop od brány. V snahe Holanďanov o víťazný gól sa pri rohovej zástavke zomlel faul na Eliu, pišťalka rozhodcu ostala aj v tomto prípade nemá.

Všetko nasvedčovalo tomu, že vo finále sa o Majstrovi sveta rozhodne až zo značky pokutového kopu. Nestalo sa, keď 116 minúta finále rozhodla o víťazovi.



Holandsko oslabené o jedného hráča nechalo po krížnom pase úplne voľného Iniestu na vzdialenejšej žrdi a ten zaklicoval popri Stekelenburgovi víťazný gól. 'La Seleccion' sa týmto stalo prvýkrát vo svojej histórii majstrom sveta. Zaujímavosťou je, že vyraďovacou časťou prešli Španielsky reprezentanti štyrikrát výsledkom 1-0.


 

zdroj: goal.com guardian.co.uk

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.