Londýnska Chelsea FC mala pred začiatkom dvadsiateho piateho kola v anglickej Premier League na čele tabuľky solídny osembodový náskok. Mužstvo Antonia Conteho hrá krásny futbal, ktorý si podmanil celé Ostrovy a The Blues tak aktuálne zaslúžene kráčajú za ziskom vytúženého ligového titulu.

Aj napriek tomu, že po zmene na manažérskom poste niektorí hráči dostávajú oveľa menej príležitostí než v uplynulých sezónach, mnohí ďalší sa pod Talianom dostali výkonnostne na inú úroveň. Medzi týchto futbalistov patrí aj bývalý hráč Barcelony, sympatický Pedro. Vo svojej prvej sezóne na Stamford Bridge si neviedol zle, hoci pochopiteľne jeho príchod do nového prostredia, neznámej šatne a predtým nepoznanej krajiny s novým jazykom nebol jednoduchý. Usadiť sa v novom klube každopádne nebolo ľahké, a to obzvlášť pod Josém Mourinhom. Španiel pracoval mimoriadne tvrdo, no očakávania nenaplnil úplne.

Avšak, na začiatku tejto sezóny prišla druhá šanca po príchode Conteho, ktorej sa Pedro chopil a až do týchto chvíľ ju nepustil. Odkedy sa rozostavenie Chelsea zmenilo na 3-4-3, barcelonský odchovanec patrí v tíme medzi nedotknuteľných. V súčasnosti zvyčajne hráva na pravej strane trojice útočníkov operujúcej pred Diegom Costom, kde podáva štandardne kvalitné výkony. Viacerí fanúšikovia očakávali, že tento post bude zastávať skôr Willian, ktorý sa stal v minulej sezóne najlepším hráčom svojho družstva, no pravdou je, že Conte zatiaľ preferuje práve Pedra.

V čom teda nastala zmena? Pokiaľ sa pozrieme na štatistiky, nezostáva nám konštatovať nič iné ako to, že oproti prvej sezóne sa toho až tak veľa nezmenilo. Prišlo však k zmene počtu vytvorených šancí a počtu premenených šancí, rovnako tak sa zdá byť Pedro istejší a na svojom konte má viac asistencií. Svoje pochopiteľne zohráva aj psychika, vzhľadom na to, že sa každému hrá lepšie v celku lídra tabuľky ako v družstve z jej stredu.

Počas sezóny 2015/16 sa podarilo rodákovi z Tenerife streliť sedem gólov a 29-ročný hráč si pripísal na svoje konto i dve asistencie. V priemere na jeden zápas si pripísal 2.5 získaných lôpt, 1.9 vytvorených šancí a 2.5 striel. Jeho úspešnosť premieňania príležitostí, do ktorých sa dostal, sa vyšplhala na 12.3%. V tomto ročníku má na svojom konte len 169 centimetrov vysoký futbalista už šesť presných zásahov a päť gólových prihrávok. Čo sa týka ostatných herných atribútov, výrazné zlepšenie ale nebadáme. Priemerne si na duel pripíše 2.5 získaných lôpt, 1.07 vytvorených šancí a 2.14 striel, kým jeho úspešnosť streľby je už lepšia. V bráne súpera sa skončí 19.2% jeho pokusov.

Jeho zlepšenie tak minimálne podľa štatistík nie je tak úchvatné, ako by sa mnohým mohlo zdať, ale pokiaľ ide o efektivitu a hernú pohodu, z Pedra je nový hráč. Najpresvedčivejšie zlepšenie v podaní rýchlonohého krídelníka prišlo v počte asistencií, čo je berúc do úvahy to, že v priemere vytvorí menej gólových šancí rozhodne pozoruhodné, odzrkadľuje to však Conteho efekt. Hráči Chelsea si teraz v útočnej zóne tvoria viac priestoru, pričom ďalšími kľúčovými hráčmi sú Diego Costa a Eden Hazard, ktorí sa opäť vrátili do svojej najlepšej možnej formy po nie príliš vydarenom uplynulom ročníku.

Vďaka číslam sme sa teda dozvedeli, že Pedrovo najvýraznejšie zlepšenie sa týka jeho produktivity. V Barcelone bol vždy považovaný za spoľahlivý zdroj gólov a fanúšikovia si ho pamätajú z jeho najhviezdnejšieho obdobia ako skvelého hráča, ktorý bol schopný priniesť do hry potrebnú zmenu, hoci nepatrí medzi najväčšie hviezdy v tíme. V Chelsea má teraz podobnú rolu, a všetko nasvedčuje tomu, že sa pod Contem konečne našiel. Krídelník na sebe tvrdo pracuje a Talianovmu konceptu zatiaľ vyhovuje, k čomu tak dodať môžeme len to, že dúfame, že mu to vydrží.

Zdroj: eplindex.com
Foto: archív

Michal017

33
2017-02-12 21:24:59

Conte Chelsea opravdu zvednul. Vždycky si pročítám stránky Chelsea a většinou si fanoušci Pedra chválí. Jsem rád, že je šťastný, je to velký sympaťák

fantomas

-8
2017-02-12 21:27:39

Pedro nikdy nebol môj obľúbený hráč, zatiaľ čo Williana mám veľmi rád. V článku je to však vystihnuté perfektne - momentálne je to, čo ho stavia pred Williana jeho produktivita. Osobne som mal vždy radšej hráčov, ktorý bavia diváka či urobia zo 3-4 šance, ako tých, ktorých 80 minút nie je vidieť a potom urobia gól. Avšak pri Conteho systéme a lige, v ktorej často o bodoch rozhoduje jediný gól, mi táto menšia zmena až tak veľmi neprekáža. Napokon, Willian s Pedrom hrávajú takmer rovnako.
(je pravda aj to, že Pedro zbiera góly skôr v tých zápasoch, kde hrá dobre celý tím.. a zas ďalší konflikt - dnes jeho gól znamenal bod)

tominno9

18
2017-02-12 22:54:27

mám z neho radosť, vždy na ihrisku šiel nechať dušu, aj keď sa mu práve nedarilo podľa našich predstáv, nebol to sniper ako Villa či Messi, ale má na svojom konte množsto dôležitých gólov a niektoré aj rozhodli o titule, viď. jeho posledný zápas za Barcu. Doteraz je jediným hráčom ktorý skóroval vo všetkých 6 klubových súťažiach behom jednej sezóny!

fantomas

6
2017-02-12 23:06:23

Messi 15/16. http://i.imgur.com/... :)

tominno9

10
2017-02-13 07:44:39

Diky,to mi ušlo, ale dovtedy bol jediný Pedrito, teraz sú už dvaja a vôbec by mi nevadilo keby sa po tejto sezóne pridal Neymar, alebo Suarez

MiskoTM

-4
2017-02-13 10:35:10

po zapase Tal-Spa na Eure ked som vedel ze Conte bude trénovat Chelsea, hned som si povedal: ouu dalsiu sezonu Premier League, vyhra urcite Chelsea, ako vidim moja predpoved sa zacina naplnat, Conte je fantasticky trenér, a myslim si ze dalsiu sezonu bude Chelsea patrit medzi najvacsich favoritov v LM

tominno9

4
2017-02-13 12:22:12

Ešte je ďaleko od titulu, zostava kopec zápasov, môže nastať lazaret, bič plieska až na konci!

MiskoTM

0
2017-02-13 13:48:43

Viem ze je titul daleko ale su na dobrej ceste a myslim si ze si to prve miesto ustrazia

BarcaFan4502

1
2017-02-13 16:45:43

chelsea s contem su tuto sezonu jednoducho stroj, doprial by som im titul, su asi jediny tim v europe ktory ma konzistentnu formu

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.