Sľúbené pokračovanie výhľadov Montjuïcu je tu. Pozrieme sa spolu na tú známejšiu časť obsahujúcu turisticky navštevované miesta ako Palau Nacional, Olympijský park či Pl. Espanya. My si však ukážeme aj tie menej známe pamiatky, ktoré si však určite zaslúžia našu pozornosť. Vedeli ste napríklad odkiaľ sa tam vzali štyri stĺpy? Alebo aký bol osud býčích zápasov blízkej arény? Tak po prečítaní tohto článku už budete vedieť. Každopádne sme samozrejme nezabudli ani na výhľady.

0. Prológ | 1. Bunquers del Carmel | 2. Tibidabo | 3. Montjuic I. | 4. Montjuic II.

Názov: Montjuïc
Typ: obchodné centrum (Arenas de Barcelona), 4 stĺpy (Les Quatre Columnes), telekomunikačná veža (Torre de comunicacions de Montjuïc)
Súradnice: 41.364167, 2.158056
Nadmorská výška: 185 m n. m.

Arenas de Barcelona

Pôvodne šlo o miesto postavené pre býčie zápasy, veľkú arénu, ktorá dokázala naraz pojať až 16 000 ľudí. Aréna bola postavená v roku 1900 a okrem býčích zápasov bola svedkom aj niekoľkých koncertov, za zmienku určite stojí vystúpenie The Beatles v roku 1966.

Býčie zápasy sa v týchto končinách zdá sa až tak neuchytili a posledný súboj človeka s býkom sa na tomto mieste odohral v roku 1977. Roky potom aréna zívala prázdnotou a tak to bolo až do konca milénia. Vtedy si zodpovední uvedomili, že budova s tak dobrou pozíciou má potenciál ešte poslúžiť nejakému účelu. Roku 1999 sa rozhodlo, že sa na tomto mieste postaví obchodné centrum. Poviete si, fajn, všetko sa zbúralo, postavili ďalšie nevkusné nákupné centrum, bodka. Pri návrhu nákupného centra sa však rozhodlo zachovať charakter miesta z minulosti a skĺbiť ho s moderným riešením. Steny okolo boli ponechané, vnútro však prekvapí svojou zaujímavo riešenou konštrukciou.

Tak teda dobre, máme tu obchodné centrum so zaujímavou históriou a podarenou prestavbou. Ako to však súvisí s týmto článkom? Súvislosť nájdete na najvrchnejšom, šiestom, poschodí. Na vrchole celej budovy je totiž terasa, či lepšie povedané vyhliadková plošina, ktorá ponúka 360° výhľad na okolie. Ak sa chcete dostať hore, jednoducho vojdite do obchodného centra a použite výťahy či eskalátory. Pozor, výťah z vonkajšej strany budovy je spoplatnený, na rovnaké miesto sa však dostanete zvnútra a zadarmo.

Tip: v suteréne nájdete supermarket Mercadona – vhodné miesto na doplnenie nejakých zásob pred pokračovaním objavovania okolia. Nezabudnite tiež, že aj keď ide o veľké obchodné centrum, v nedeľu a cez sviatky v ňom obchody otvorené nenájdete. Samotné centrum (spolu s výhľadom) by však otvorené byť malo a to kvôli kinám a reštauráciám. Presnú otváraciu dobu nájdete na tejto stránke.

Les Quatre Columnes

Jednoducho štyri stĺpy len tak uprostred námestia medzi Font magica a Palau Nacional. Katalánci ich tu však nepostavili len tak z roztopaše. Dôvodom postavenia bola Svetová výstava (dnes známa ako Expo), ktorá sa na tomto mieste konala v roku 1929. Pre Svetovú výstavu boli postavené v podstate všetky budovy v okolí, počínajúc Poble Espanyol, cez Font magica až po Palau Nacional. A štyri stĺpy. Tieto stĺpy však majú svoj význam, konkrétne predstavujú pruhy katalánskej vlajky.

Súčasné stĺpy však nie sú pôvodné. Tie pôvodné boli zbúrané v roku 1928 počas diktátorského režimu Prima de Riveru (ktorý bol okrem iného rytier rádu Calatrava). Na svetovej výstave ich tak návštevníci nemohli vidieť. A to bolo presne cieľom – Primo de Rivera nechcel, aby sa počas tejto udalosti akokoľvek propagovali katalánske symboly. Mimochodom, neprišlo vám divné, že miesta v okolí majú názvy ako Poble Espanyol či Pl. Espanya?


Zaujímavé historické fotografie tohto miesta môžete nájsť na tejto stránke.

Stĺpy, ktoré môžeme na tomto mieste vidieť dnes, boli postavené len nedávno a to v roku 2010. Najkrajší výhľad na ne, ako aj na celé okolie, si vychutnáte spred Palau Nacional. Zaujímavosťou je, že až úplne hore sa môžete dostať pomocou eskalátorov (ktoré hľadajte, či už idete dole alebo hore, vždy po vašej pravej ruke). Výstup úplne hore tak nemusí byť ani počas horúcich letných dní tak úmorný.

Torre de comunicacions de Montjuïc

Torre de comunicacions de Montjuïc, Torre Telefónica či Torre Calatrava – to všetko sú názvy pre túto telekomunikačnú vežu, dominantu olympijského parku. Bola navrhnutá architektom Santiago Calatrava (odtiaľ jej posledný názov) pre Olympijské hry v Barcelone, ktoré sa tu konali v roku 1992. Pamätáte sa ešte na diktátora Primo de Rivera a zdanlivo s ničím nesúvisiacu informáciu, ktorú som pri jeho mene uviedol – rytier rádu Calatrava? Vidíte tú zhodu náhod? Jeden z nich na tomto mieste pamiatky búral a jeden budoval...

Veža je vysoká 136 metrov a jej úlohou bolo, okrem tej estetickej, vysielať dianie z olympiády do sveta (pre spoločnosť Telefónica, odtiaľ druhý názov tejto veže). Veža má predstavovať kľačiaceho atléta držiaceho pochodeň, čo môžeme jasne vidieť z pôvodných náčrtov architekta Calatravu.

Zaujímavosťou je, že veža je na spodnej časti pokrytá Gaudího technikou pomocou rozlámaných kúskov kachličiek. Ďalší zaujímavý fakt je, že veža môže byť kvôli svojej orientácii, výške a vďaka prítomnosti rozsiahlej rovnej plochy v okolí použitá aj ako veľké slnečné hodiny. Z tesnej blízkosti veže takisto získate pekný výhľad na okolie (najmä L’Hospitalet de Llobregat) a priľahlé budovy olympijského parku.

Nie som žiadnym veľkým nadšencom modernej architektúry, no diela Santiaga Calatravu sú naozaj zaujímavé a nesú osobitý rukopis, ktorý môžete pozorovať aj na veži v olympijskom parku v Barcelone, ktorá mu podľa mnohých otvorila dvere medzi svetovú špičku. Preto určite stojí aspoň za krátky pohľad pozrieť sa na jeho ostatné diela na tomto alebo tomto odkaze.

Ako sa tam dostať

Dostupnosť verejnou dopravou je naozaj perfektná. Aj keď sa väčšina z vás na miesto dopraví pravdepodobne metrom, nebojte sa nájsť si ten svoj najlepší spoj. Možno sa to nezdá, ale ak zvolíte ten správny autobus, tak sa na niektoré miesta viete touto formou dostať v konečnom dôsledku rýchlejšie ako metrom (zastávka môže byť bližšie, nemusíte prechádzať bludiskom podzemných chodieb až k stanici...). Opäť odporúčam si presne zistiť konkrétne spojenie a tiež preskúmať možnosti hromadnej dopravy Montjuïcu, napríklad pomocou Google Maps.

Dopravné spojenie na Pl. Espanya a blízke okolie:

  • Metro: červená linka L1, zelená linka L3

  • FGC: L8, R5, R6, R50, R60, S4, S8, S33

  • Autobusy: veľké množstvo liniek. Väčšine z vás postačí, že linky 13 (k botanickej záhrade) a 150 (k pevnosti) odchádzajú priamo z Pl. Espanya, tesne za kruhovým objazdom smerom k Torres Valencianes.

  • Ako bolo spomenuté v prvej časti, v oblasti sa nachádzajú obrovské parkovacie plochy s parkovaním častokrát zadarmo. Okrem parkovísk spomenutých v predchádzajucej časti, zaparkovať môžete napríklad hneď vedľa Palau Nacional na tomto mieste, trochu ďalej na tomto mieste alebo na parkovisku obchodného centra Arenas.

Boli ste na tomto mieste? Viete ostatným niečo odporučiť? Chýbajú vám nejaké informácie? Máte nejakú otázku? Odpoveď je jednotná - píšte!

Foto: wikipedia.org, forwallpaper.com, aviewoncities.com, constructalia.com, abrassame.com, reagrupament.cat, blogspot.cz, arch2o.com, wikiarquitectura.com, visitbarcelona.com
Zdroj: wikipedia.org, aviewoncities.com, p10designstudio.com, arenasdebarcelona.com, reagrupament.cat, blogspot.cz, arch2o.com, p10designstudio.com, architecturaldigest.com, wikiarquitectura.com

BarcaFan4502

6
2017-02-25 20:40:28

nadherne mesto

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.