Nastáva rozhodujúca časť sezóny. Barcelona stále bojuje o všetky tri trofeje a Robert Fernandéz sa pokúša nájsť nástupcu Luisa Enriqueho. Nižšie si môžete prečítať rozhovor so športovým riaditeľom na aktuálne témy.

Luis Enrique oznámil svoj odchod. V akej fáze je hľadanie jeho nástupcu?

"Musíme počkať - v španielskom pohári, Lige majstrov a La Lige máme pred sebou veľké výzvy. Za rohom nás už čaká Juventus a v lige treba bojovať až do konca. Myslím si, že je to dostatok argumentov nehovoriť o niečom, načo máme ešte čas."

Poznáte už meno nového trénera?

"Nie. Snažíme sa to vyriešiť s kľudom, čo je vo svete futbalu dôležité. Nie sme vôbec znepokojení a ani si nemyslíme, že máme málo času."

Kedy ste začali cítiť, že Luis Enrique odíde?

"Lucho nás informoval o svojom rozhodnutí a musíme ho rešpektovať. Chceme, aby na konci sezóny opustil klub ako víťaz, zaslúži si to. Je to človek, ktorý je oddaný svojej práci a na ramenách niesol veľkú zodpovednosť."

Aké základné kritéria musí spĺňať nový tréner?

"Je dôležité, aby poznal hráčov aj klub, musí to byť človek, ktorý bude schopný zvládnuť toto mužstvo. Avšak nechcem zachádzať príliš do detailov, pretože Barça teraz trénera má a treba to rešpektovať. Príde čas."

Po skončení sezóny alebo skôr?

"Budeme to starostlivo analyzovať a v prípade, že klub uzná za vhodné, že nastal ten správny čas, poviem vám o tom."

Jasné. Nie je však možné zabrániť vyhláseniam ako v prípade Unzuého, ktorý dúfa, že v budúcej sezóne nebude mať veľa voľného času. Alebo slová jeho brata, podľa ktorého by Juan Carlos túto prácu s radosťou prijal.

"To je normálne. Chce pracovať."

Hovorme o konkrétnych menách.

"Nie, radšej nie, pretože podľa toho, čo poviem, budete môcť vyvodiť závery o tom, kto môže či nemusí byť tréner. Opakujem, že nechcem zbytočne rozptylovať."

Ako by ste doteraz ohodnotili prácu Unzuého?

"Poznám ho dlhé roky. Ide o zodpovedného, tvrdo pracujúceho človeka, ktorý je úplne odovzdaný svojej práci. Je skvelý odborník, ale nepoviem nič viac."

Poďme rozprávať o novej zmluve pre Messiho. Máte jasno, že zostane v klube?

"Našťastie všetky predchádzajúce predĺženia zmlúv išli dobre. Aj napriek tomu, že sa u Mascherana, Rafinhu, Neymara, Suáreza, Busquetsa či Rakitiča pochybovalo, so všetkými sme sa dohodli na predĺžení spolupráce. Klub vždy hovorí to isté: pracujeme na tom, je to proces, ktorý si vyžaduje určitý čas. Hráči sa tu cítia veľmi dobre. Teraz je na rade Leo a som rád, že je šťastný. Vidíte to, keď sa mu pozriete do očí."

Vidíte aj v očiach Iniestu šťastie? Rokovania o predĺžení zmluvy presunul.

"Áno, určite. Čítali ste, čo povedal? Hovoril, že chce byť pre tím dôležitý a užitočný. Nemáme najmenšie pochybnosti. Je to veľký profesionál a chce byť aj naďalej pre tím prospešný. To je jeho poslanie."

Môže byť jeho budúcnosť ovplyvnená tým, akú úlohu mu dá nový tréner?

"Poviem vám už teraz, že nie. Nerozhodujem síce, kto bude hrať a kto naopak nie, no môžem povedať, že to tak nebude. Andrés je v tejto inštitúcii veľmi dôležitý muž, symbol, jeden z najvýznamejších hráčov v histórii klubu."

Ako vnímate kritiku letných posíl?

"Tí, ktorí dnes kritizujú, boli pred rokom zaslepení. Ideme z jedného extrému do ďruhého, no musíme byť spravodliví. Už sme povedali, že potrebujú čas. Vedeli sme, že niektorí nebudú hrať. Alebo ste si mysleli, že Alcácer prišiel vytlačiť zo základnej zostavy Luisa Suáreza?"

Alcácer vedel, že za dvadsať zápasov sa do základu dostane iba raz?

"Hráči vedeli, čo ich čaká. Myslíte si, že každý hráč, ktorý sem príde, automaticky zoberie Luisovi Suárezovi miesto v zostave? Pokiaľ je vo forme, tak je to nemožné. Je to bezpochýb najlepší útočník na svete. Dravec, ktorý vždy chce dať na ihrisku svojmu tímu všetko. Ktokoľvek by prišiel, vedel by, že nebude hrať."

TIP | 5 hráčov Barcelony, ktorí v klube nemajú budúcnosť

Moc na ihrisko nechodí ani z lavičky...

"Paco vedel, že situácia bude náročná, ale museli sme nájsť ešte nejakého hráča, pretože počas sezóny môže nastať situácia, kedy ho budeme potrebovať. Suárez hrá v tejto sezóne veľmi dobre a ostatní musia počkať."

Môže Paco v lete odísť?

"Nie je to našim zámerom, no potom by sme museli nájsť niekoho iného a bolo by to rovnaké. Okrem toho by nás to stálo viac peňazí."

Čo potrebuje tím pred nadchádzajúcou sezónou?

"Udržať všetkých hráčov, to bolo vždy mojim cieľom. Novým hráčom je logicky potrebné dať čas. Niektorí ho potebujú viac ako ostatní. Umtiti nepotreboval vôbec, Andrému Gomesovi to zas chvíľu trvá, kým sa do toho dostane. Bol som v tíme, keď prišli Koeman a Laudrup. Obaja boli na začiatku ostro kritizovaní a neskôr sa ukázali ako výborní futbalisti."

Čo chýba Barcelone? Obranca, záložník, útočník?

"Veľká škoda, že prišlo nešťastné zranenie Aleixa Vidala, hral na výnikajúcej úrovni. Musíme počkať na jeho návrat. Je možné, že na túto pozíciu niekoho privedieme, ale treba to dobre premyslieť. Nerád ukazujem na miesta, ktoré by sme mohli posilniť, pretože máme skvelý tím a vytvára to situáciu, ktorá sa mi nepáči."

Povedali ste, že nie ste ochotní vyplatiť sumu za Bellerína, ktorý z klubu odišiel pred rokmi.

"Nie, povedal som, že nechcem za hráčov platiť veľa peňazí. Nie je to o tom, že už predtým hral v našom klube a odišiel. Samozrejme, Héctor je dobrý hráč, ale sú tu aj iní, ktorí majú dobré vlastnosti."

V tejto sezóne ste ho často sledovali.

"Sledovali sme veľa hráčov. Našťastie mám tú možnosť sledovať hráčov v priamom prenose alebo televízii. A áno, videl som aj Bellerína."

Určite sa vám páči aj Dybala. Čo o ňom viete povedať?

"Je to dobrý hráč."

Ak bude chcieť odísť z Juventusu a naskytne sa príležitosť, bude sa Barcelona zaujímať alebo je to skôr finančne neuskutočniteľné? Na tento prestup sa určite pozeráte aj ako na strategický, pretože pokojne môže posilniť vašeho veľkého konkurenta.

"To je jasné. Barcelona pozorne sleduje všetko, čo sa na prestupovom trhu deje a takisto má pod kontrolou každého dobrého hráča, ktorého chcú ostatné mužstvá. Z tohto dôvodu sme pripravení na každú situáciu."

Myslíte si, že Dybala by nemal v Barcelone miesto?

"Je to dobrý hráč. Nemôžem povedať viac."

TIP | Verratti vystavil stopku všetkým špekuláciam: Tu chcem hrať!

A čo Verratti? O jeho budúcnosti sa veľa hovorí.

"To je skôr otázka peňazí. Je to rozhodnutie klubu, nie hráča. Spomeňte si na situáciu Thiaga Silvu - PSG si s Barcou ani nechcelo sadnúť za stôl a vyjednávať."

Pôjdu v lete nejakí hráči rezervy do prvého tímu?

"Určite budú niektorí povýšení do prvého tímu. Uvidíme, kto. Nechcem prezradiť mená."

zdroj: fcbarca.com

foto: bleacherreport.com, dawn.com

Zubohryz1

4
2017-03-28 11:13:11

Pacili sa mi odpovede ohladom Dybalu- mozno by som povedal ze tak trosicka nepriamo naznacil ze onho budu mat v lete zaujem.
No zas na druhej strane ako sa vyjadroval o Unzuem to vyzera tak ze dostane on sancu byt trenerom, nakolko chcem vacsiu zmenu a nie z blata do kaluze!

jjnovo

12
2017-03-28 11:23:08

To, že je Unzue asistentem Lucha, ještě neznamená, že by nebyla změna a nepřinesl do týmu nový impuls, příkladem je třeba Leicester. No a jestli působení Lucha v Barce hodnotíš slovem "bláto" tak teda nvm, co si mám myslet.

Zubohryz1

1
2017-03-28 12:43:07

jjnovo: ono to mozno tak zle vyznelo to blato...
Ja urcite enriqueho posobenie v barce hodnitim ako velmi uspesne a aj ho mam rad len som tym myslel, ze vsak teraz robia vsetko spolu a nemalu zasluhu ma na tom aj unzue, zastavy , striedania , taktiky o vsetkom sa radia a rozhodnutia davaju spolu tak si myslim ze rozdiel by v tom nebol.
Hraci hlavne potrebuju motivaciu a obcasne zvysenie hlasu ako napr conte, klopp, sampaoli.... lebo napr zapas proti la coruni boli uplne bez motivacie

mikimi122

3
2017-03-28 12:50:17

Dybala pravdepodobne nepríde, maximálne len keď tak na pravú stranu obrany. Ako náhradník na Suarezovom mieste nebude.

mikimi122

3
2017-03-28 13:12:36

Možno, keď odíde Arda, tak by mohol hrať aj na krídle, aj keď to nie je jeho pozícia.

mikimi122

3
2017-03-28 13:16:34

Tým som myslel na krídle ako náhrada, keď by nemohol hrať Messi alebo Neymar.

Busque5x5

6
2017-03-28 11:56:43

Som jediný ktorému fernandez nieje sympatický?
Isto by som si vedel predstavit dakoho iného ako šport. Riaditeľa

Zubohryz1

2
2017-03-28 12:43:36

aj ja by som si vedel napr Pique????????????????

Mates19

5
2017-03-28 14:01:20

s prepáčením to či je tebe a ďalším fanušikom sympatický je úplne u riti ludia do klub chodia preto že vedia robit svoju prácu a nie preto že je niekto niekomu sympatický...tebe by pri pohovore povedali oo prepáčte zručnosti máte ale nieste mi sympatický dovidenia to je úvaha...na všetky otázky odpovedal profesionálne a tak odpovedať mal Paco dostane šancu a verím každému hráčovi čo tu je ;)

Busque5x5

-1
2017-03-28 17:22:03

Podľa teba si odvádza svoju prácu prifesionálne?!... v tom smere som myslel s tou sympatiou

Mates19

3
2017-03-28 17:37:08

Hej odvádza.. V čom pochybil? Či v tom že priviedol mladých hráčov? Gomes sa chytí Paco Potrebuje šance Denis má tiež svetlé momenty a Umtiti je najlepšia defenzívna posila od príchodu Alvesa a Piqueho

Alirael

1
2017-03-28 14:32:07

Tiez mi nepridu jeho vyjadrenia vobec sympaticke. Ano nikto necakal ze Paco vytlaci Suareza zo zostavy, ale nikto ani necakal ze z neho bude postavicka ktoru radsej trener nenastavi ak nevedieme 4:0 proti Granade...

abstinent

0
2017-03-28 21:11:58

dybala by mohol prist ale musel by hrat ako CAM,akurat teraz v juve hrava na tejto pozicii.to by bol a celkom ok zostava
stegen/ cillesen
/RB/ pique umtiti alba
masche raki
messi dybala ney
suarez

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.