Projekt Barça 2017/2018 má pred sebou kľúčový týždeň, v ktorom sa uskutoční obrovské množstvo mimoriadne dôležitých rozhodnutí. Kým doteraz vedenie Blaugranas pracovalo vo svojich útrobách viacmenej utajene, tentoraz prichádza FC Barcelona so všetkými kartami rovno na stôl, keď začína tvrdý boj o úspešnosť v ďalšom ročníku.

Najväčšou otázkou, ktorú musí direktíva Azulgranas v nasledujúcom období vyriešiť, je meno trénera prvého tímu. Robert Fernández si za odchádzajúceho Luisa Enriqueho náhradu už našiel, no športový riaditeľ potrebuje i súhlas ostatných členov vedenia.

Athletic Bilbao na druhej strane včera oznámilo, že prezident klubu Josu Urrutia predstúpi pred novinárov vo štvrtok o 12:30. Je vysoko pravdepodobné, že sa dočkáme oficiálneho oznámenia konca Ernesta Valverdeho, jedného z kandidátov na post hlavného manažéra na Camp Nou.

Medzi ďalšie priority patrí nový kontrakt Lea Messiho, na ktorom sa obe strany snažia dohodnúť už zhruba mesiac. Na podpísaní zmluvy majú záujem podľa všetkého tak ako klub aj hráč, keď sa Josep María Bartomeu a Jorge Messi v poslednom období stretávajú so železnou pravidelnosťou. Klub avšak nemôže zabúdať ani na letné posily, a to najmä na niektorých vybraných postoch.

Robert si už trénera vybral a čaká na odsúhlasenie

Profil trénera, ktorý nahradí Luisa Enriqueho, je zrejmý. Má ísť o kouča, ktorý má barcelonské DNA, niekoho, kto štýl družstva dobre pozná a vie zaobchádzať s najlepšími futbalistami sveta. Absolútnymi favoritmi sú tak Ernesto Valverde, aktuálny lodivod Athletic Bilbaa, a Juan Carlos Unzué, asistent astúrijského kormidelníka FCB. Ďalšie častokrát sa skloňujúce mená sú Eusebio Sacristán a Ronald Koeman.

Konečné rozhodnutie učiní skupina popredných členov direktívy Blaugranas, ktorú tvoria prezident Josep María Bartomeu, viceprezident pre športové záležitosti Jordi Mestre, riaditeľ profesionálnych športových odvetví Albert Soler a Robert Fernández, športový riaditeľ. Posledný menovaný svojho kandidáta, ako prezradil v rozhovore pre RAC 1, už však má. Samotný výber ale môže v konečnom dôsledku záležať na mnohých ďalších faktoroch, zavážiť môžu aj hráči, no jedno je isté, dôležitý krok za novým trénerom sa učiní už v priebehu tohto týždňa. Aj napriek tomu teda, že sa však prípadne vedenie na jednom mene naozaj dohodne, verejnosť sa to dozvie až neskôr.

Predĺženia zmlúv

Obnovenie kontraktu s Lionelom Messim je na dobrej ceste. Ako zistil denník Mundo Deportivo, Leov otec sa vrátil do Barcelony a aktuálne sa pravidelne stretáva s prezidentom Josepom Maríom Bartomeuom. Rokovania nie sú jednoduché, obe strany sú si ale vedomé toho, že majú rovnaký cieľ a spoločnými silami sa k nemu každým dňom približujú. Svoje, samozrejme, zohrávajú aj ekonomické záležitosti, hoci hráčovi ide v prvom rade o pohodu v kádri, a tú v súčasnosti, berúc do úvahy i zvládnuté El Clásico, určite cíti.

TIP | 5 pozoruhodných rekordov, ktoré Leo Messi zrejme nikdy neprekoná

Messi však nie je jediným hráčom, na ktorého kontrakte sa aj naďalej pracuje. Klub si šesťdesiatštyri miliónov eur okrem Lea vyhradil i na Neymara, Busquetsa a Javiera Mascherana, pričom s ter Stegenm dohodu už uzavrel. Nemecký gólman na Camp Nou ostane minimálne do roku 2022.

Verratti a Coutinho na zozname po boku Thea

Barca má jasno v tom, že do nasledujúcej sezóny potrebuje získať hráčov, ktorí budú okamžite pripravení bojovať o post hráča základnej jedenástky. Zodpovední za transfery v tábore Azulgranas budú počas celého tohto týždňa analyzovať možné posily post za postom. Primárnym cieľom bude však pozícia pravého obrancu. Robert Fernández nikdy netajil, že obľubuje Héctora Bellerína, do úvahy ale prichádza i Theo Fernández pôsobiaci v Deportive Alavés. Jeho výkupná klauzula je stanovená na dvadsaťštyri mliónov eur.

Ďalšou klubovou prioritou bude podpísanie hráča do stredu poľa. Vedenie preferuje Marca Verrattiho a Phillippa Coutinha. Do ofenzívy by na druhej strane mohol prísť navrátilec Gerard Deulofeu, ktorý by Barcu stál dvanásť miliónov eur. Špekuluje sa ale i o ďalšom útočníkovi.

Aleñá a budúcnosť ostatných hráčov z béčka

V priebehu uplynulého týždňa sa stretli Albert Soler, riaditeľ profesionálnych športových odvetví, Robert Fernández, športový riaditeľ, Pep Segura, sekretár pre futbal a Raül Sanllehí, riaditeľ pre futbal. Okrem iných vecí táto skupina členov vedenia rozoberala i budúcnosť talentovaných mladíkov z cantery, keď sa zhodli na tom, že Carles Aleñá by mohol v nasledujúcej sezóne putovať do áčka. Stredopoliar z mesta Mataró ma devätnásť rokov a kontrakt platný do roku 2018, no klub s ním chce zmluvu predĺžiť.

Barca pracuje tiež na vynovenej dohode s Marcom Cucurellom a Jordim Mboulom. Pravý krajný obranca prvú ponuku Blaugranas odmietol, pretože nespĺňala jeho finančné a osobné požiadavky, pričom si hráč dobre uvedomuje, že je oňho záujem naprieč celou Európou. Klub chce, aby sa však obidvaja spomínaní hráči na konci tohto ročníka pohybovali blízko prvého tímu, hoci vzhľadom na play-off do druhej najvyššej španielskej ligy ostávajú v béčku Gerarda Lópeza.

Zdroj: mundodeportivo.com
Foto: mundodeportivo.com

kaprik

21
2017-05-01 17:11:16

hlavne nie Unzué

galibier

8
2017-05-01 18:17:14

posledny rok nam nase vedenie vela radosti neurobilo,az na dobru zmluvu s Nike,tak uvidime coho sa dockame teraz,vsetko sa samozrejme odvija od penazi a tymi klub vzhladom k platom hracov moc nema(teda nemozeme sa rovnat uplne tym najbohatsim)tak hadam sa aspon trener vydari,dotiahneme jednoho dvoch schopnch hracov(hadam aj dvoch troch predame) a uvidime co nam buduca sezona donesie.

BarcaFan4502

3
2017-05-01 20:46:57

unzue nieje trener ktory by tu vydrzal viac ako 2 roky,on by mohol byt ako asistent

mikimi122

8
2017-05-01 17:25:54

Som zvedavý, kto bude trénerom. Hlavne nech bude vyhovovať hráčom, vedenie a fanúšikom. Do zálohy by som chcel radšej Verrattiho, lebo Coutinho je viac krídlo a na krídle je už Neymar. K tomu Verratti je druhý Xavi a takého nám treba. No a neviem či Theo, ktorý hrá na LB by dokázal hrať dobre aj na RB. Dúfam, že v tomto nebudú špekulovať. Už pred touto sezónou som bol naštvaný, že nekúpili normálne RB a ako sa im to vyplatilo.

Vendeta

-5
2017-05-01 17:35:05

Jednoznačne č1 coutinho. my nemáme nikoho b zálohe kto dokáže potiahnuť obohrať hráčov a pripraviť niečo pre messiho. Jedine Andresa ale ten má 33 rokov a niekedy sa ani jemu nevydarí zápas

majkl111

19
2017-05-01 17:43:37

my potrbujeme veratiho .coutinho je utocny zaloznik ale verati je fantasticky reziser vie presne kedy podrzat a kedy zrychlit hru!no najlepsie by bolo oboch

mikimi122

11
2017-05-01 17:59:12

Na to aby sme mohli mať obidvoch potrebujeme schopnejšie vedenie a veľmi veľa miliónov.

denis_99

4
2017-05-01 19:33:25

Nechápem čo tu niektorí majú proti našej exekutíve. Pravidelne sa privádzajú skvelí hráči, ktorí hrajú aj nejakú úlohu v tíme, vyhrali sme kopec trofejí, podpísali fantastickú zmluvu s Nike a Rakuten. Niektorí to hodnotia, podľa toho, že nepríde nejaka ich vysnívaná superstar? 1. v mediach sa napíše veľa výmyslov 2. nikdy to nefunguje s prestupmi ako vo Fife 3. niekedy tie peniaze nemôžme dať lebo sme obmedzený predpismi a nie sme PSG a pod 4. nevieme na čom sa dohodol trener so športovym riaditeľom

Jhonys

-3
2017-05-01 23:38:23

protože povinný kopanec do vedení je tady taková diskusní povinnost :) podle některých může vedení úplně za všechno, ale klid, to si zvykneš a přestaneš to brát vážně ;)

quentin

-1
2017-05-01 23:15:31

Zaskočilo ma jednanie istých hráčov z Béčka. Prečo? Hoci dosiahol tím, čo mal, nik z nich si nedovolil to, čo istí 2, či 3 a neboli to Alena, Marlon a a ani Lopéz! Neboli to ani hráči, na ktorých by tím výsostne stál! Týchto debilov len zazmluvniť a z fleku predať za viac! Hajzlíci zasraní, nehodní dresu FCB!

Paldy

-2
2017-05-02 07:44:36

A kto bude treti a stvrty stoper ked odide mascherano a mathieu ?? ... podla mna by sa mali sustredit tak trosku aj na schopneho stopera !!

Azulgranas

0
2017-05-02 08:46:06

Myslím, že Mascherano neodíde, lebo v októbri s nami predĺžil.

Paldy

-1
2017-05-02 09:19:39

Masche mal dnes oznamit spoluhracom ze po sezone prestupuje do PSG

Tom10

0
2017-05-02 16:16:27

bojim sa že to bude valverde.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.