Pod Luisom Enriquem, či Gerardom Martinom, nedostávali mladíci potrebný priestor na to, aby mohli naplno prejaviť svoj potenciál v provm tíme. Ich progres stagnoval a tak sa viacero z nich rozhodlo, že skúsi svoje štastie inde. Pod Ernestom Valverdem však už dlhšie vidíme, že tam, kde zanechal svoju trénerskú stopu, mladíci pravidelne dostávali potrebné minúty.

Prechod z B-tímu do Áčka je veľký skok. Svoje by o tom mohli hovoriť Bojan, Tello, Cuenca, či najnovšie Deulofeu. Všetci boli pasovaní za skvelých hráčov a ani jeden z nich nenaplnil svoj potenciál. Pre chalanov v ich veku je to presun z nižšej ligy do profesionálneho futbalu, kde sa hrá tvrdo, takticky a mnohokrát sú zatienení skúsenosťami o niekoľko rokov starších kolegov.

Valverde - chlapík s plánom

Ako sme už spomínali, Valverde zanechal v každom klube, ktorý trénoval, svoju výraznú stopu. Nehovoríme teraz len o tituloch, či triumfoch, ale aj o mladých hráčoch, ktorí pod jeho vedením dostali zelenú v prvom tíme. V Barcelone to však vyzerá, že vôbec nerieši to, čo si myslí vedenie klubu, no v tichosti si robí svoju robotu podľa seba a najlepšie ako vie. A to je dobre. Nebojí sa rotovať hráčov a ani nebojí sa dávať šancu mladíkom. Palec hore Ernesto.

Katalánci už taktiež môžu tušiť, čo sa od 'Txingurriho' dá očakávať. V tejto sezóne už sme videli jeho vízie formácii 4-3-3, 3-4-3, ktoré viedli do omnoho kompaktnejšej 4-4-2.

Svoju odvahu následne ukázal, keď sa dokázal dohodnúť s Leom Messim na tom, aby proti Juventusu od začiatku ohrieval lavičku, keďže to robil len pre Argentínčanove dobre, pričom sa mu ruka v ruke s tým podarilo dať šancu viacerým hráčom, ktorí si ju pýtali. Navyše doviedol tím k úžasnému štartu sezóny, aj keď stále nenašiel tú najlepšiu základnú zostavu, formáciu a jeho pragmatizmus už pomaly ale isto prináša ovocie.

No budúcnosť by mala byť trošku odlišná. Využívať La Masiu a vybudovať ju späť k zašlej sláve by malo byť tým najdôležitejším zameraním klubu. Možno by stálo za to obetovať jednu, dve sezóny na to, aby sa znova rozbehla akadémia a začali z nej prúdiť hráči, ktorí sú hladní po úspechu v drese blaugrana.

Ohliadnutie sa za odchovancami

Aj keď sa Barcelona B nachádza v Segunde na 18. priečke - jedno miesto pred zónou zostupu - stále si z nej môžeme vziať mnoho pozitív. Arnaíz je svetlým príkladom, keďže po príchode z Valladolidu v drese Kataláncov žiari a v doterajšom priebehu si pripísal v 15 stretnutiach 5 gólov a 4 asistencie.

TIP | Budúcnosť leží v akadémie, nie v prestupoch #1


Zároveň by mohol byť jedným z budúcej generácie hráčov, ktorí posunú tento tím opäť o niečo dopredu. Jeho hra je navyše veľmi podobná Pedrovej a čo viac môžu fanúšikovia Barcy požadovať, ak nie ďalší talent, ktorý im svojimi schopnosťami opäť ukradne srdce? Kombinácie jeho talentu s Ousmane Dembélém by mohlo Barcelone zabezpečiť veľmi silnú budúcnosť aj po tom, čo Leo Messi ukončí svoju aktívnu kariéru.

Béčko má však aj ďalšie talenty s obrovským potenciálom. Vezmime si napríklad Carlesa Aleňu, o ktorom sa rozpráva už niekoľko sezón a aj mladík ukazuje, že jeho hra je vyzretejšia ako v prípade mnohých jeho rovesníkov. Ak všetko pôjde tak ako má, raz môže byť práve on nástupcom Dona Andrésa v strede poľa. Kombinácia jeho talentu s Oriolom Busquetsom, Sergi Samperom, Rafinhom, či Wilfridom Kamptoumom a Barca môže opäť obnoviť svoju kompaktnú záložnú radu z predošlých sezón.

TIP | Arnaíz je na Murciu otázny


V zadu sa potom nachádza Jorge Cuenca a Marc Cucurella, ktorí už od začiatku sezóny potvrdzujú, že ich skvelý štart do nového ročníka nebol žiadnou náhodou. Títo chalani si zaslúžia dostať šancu aj v prvom tíme ešte predtým, ako sa vedenie opäť pustí do šialeného besnenia na prestupovom trhu.

Kúpa takého Mesuta Özila by klubu zabezpečila len krátkodobý úspech, čo však nie je tá cesta, ktorou by sa Barcelona mala uberať. Barca sa totiž stále pýšila svojou katalánskou identitou a svojou schopnosťou robiť veci podľa seba. S aktuálnym vývojom prestupového trhu je teraz oveľa podstatnejšie, aby sa Barcelone navrátila stará tvár a vrátila späť späť ku koreňom a tradíciám.

zdroj: sportskeeda

Bachy

-1
2017-11-28 11:17:13

Ako súhlasím so všetkým ale to čo sa tam píše o Valverdem ako vážne ? príde mi to vtipné...

ForzeVilla

8
2017-11-28 11:20:13

Čo presne máš na mysli? :-)

Radovan

10
2017-11-28 11:25:53

"ako sa vedenie opäť pustí do šialeného besnenia na prestupovom trhu" :D :D :D

tunno

7
2017-11-28 11:35:56

https://youtu.be/... o tohto sa zaujímame. Podľa videa presne to čo hladame

Jhonys

12
2017-11-28 12:48:37

Možno by stálo za to obetovať jednu, dve sezóny na to, aby sa znova rozbehla akadémia -- no něco takového si Barcelona fakt dovolit nemůže :) a myslím, že ani fans by nebyli zrovna dvakrát nadšení, aby došlo k nějakému obětování sezón..

tunno

-2
2017-11-28 12:59:07

Treba si povedať na rovinu že naša akadémia je ako každá iná a to že e mali v jeden čas toľko supertalentov bola najmä náhoda. Na akadémiu sa spoliehať nemôžeme, aj keď grimualdo mal na to aby bol dvojkou za Albom a rovnako teraz Palencia. Aj tak to však neznamena že môžeme stavať gro timu z odchovancov skôr len dopĺňať na pozície nahradnikov

denis_99

5
2017-11-28 13:18:49

1. odchovanci - ľudia radi zaraďujú pod túto kategóriu hráčov ako Arnaiz, Denis, Marlon, a pod. (niektorí tam radia aj Vidala a pod)
2. v dnešnej dobe sa očákava okamžitý výsledok a s tým súvisí aj požiadavka na okamžitý špičkový výkon hráča (mladíka)
3. nenažranosť fanúšikov prispieva k bodu 2
4. akadémia je niečo na čo ľudia ľahko skočia

qako

3
2017-11-28 15:12:59

par rokov dozadu.,vsetci na ihrisku boli vela zapasov odchovanci.TAK,TAK

abstinent

1
2017-11-28 17:15:47

ked namiesto toho aby sme dali aspon nejaku sancu odchovancom kupime gomesa a turana a dame im sance tak neviem neviem.

tomessi

0
2017-11-28 22:09:47

Dakujem za kvalitne clanky

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.