Luis Felipe Scolari, ktorý pred pár rokmi ukončil Paulinhove utrpenie v Premier League prestupom do Číny, vďaka čomu sa mohol Brazílčan opäť objaviť v drese Kanárikov, poskytol rozhovor pre katalánsky denník Sport.

Domnievate sa, že hviezdy môžu hrávať s hviezdami? V národnom tíme Brazílie hrali v roku 2002 Rivaldo, Ronaldinho a Ronaldo.

Neymar bude najlepším na svete, no ešte rok, alebo dva by bol v Barcelone jednotkou Messi. PSG je však niečo iné. Mbappe, Cavani, Marquinhos, Thiago Silva, Rabiot... Neymar si svoje miesto nájde a už nebude musieť byť číslo dva. Len čas ukáže, či sa mu podarí dosiahnuť svoj cieľ.

Myslíte si, že Neymarovo správanie negatívne ovplyvnilo povesť brazílskeho futbalu?

Ak by sa správal normálne a poprosil Barcelonu o prestup, tá by mu to hneď zarazila. Len si spomeňte, ako Barca získala Paulinha (pousmial sa). Niekedy to niekomu ublíži, no treba to brať aj z tejto stránky - Barca zaplatila Paulinhovu klauzulu, PSG zas Neymarovu.

Bol ste to práve vy, kto dal Arthurovi šancu...

V roku 2014, keď som prišiel do Grémia, Arthur hrával za mládežnícke výbery. V roku 2015 sme potrebovali minimalizovať výdavky, pretože prezident Fabio Koff chcel postaviť štadión. Kvôli tomu bolo 15 hráčov preradených do prvého tímu: Wallace, Pedro Rocha, Marcelo Hermes - títo všetci boli však predaní. Arthur bol jedným z mladíkov, ktorí dostali šancu.

Čo sa stalo?

Dostal dve šance v prvom tíme, no ostatným hráčom sa darilo viac. Zodpovedným za jeho rozvoj bol vtedy Renato Portaluppi. Ten ho postavil do stredu poľa a tam pôsobil ako Iniesta. V súčasnosti operuje na veľmi malom priestore a vždy keď dostane loptu, snaží sa rozvíjať hru.

TIP | Scolariho pohľad na súčasnú Barcelonu #1


Pamätáte si, čo ste mu povedali?

Bol veľmi skromný a pokojný, mal vynikajúce okolie. Od mladíkov sa očakáva, že budú pracovať normálne, no treba im dať čas. Občas môžu spraviť chybu, no nie zas dva, či trikrát za sebou. Opakujem, za Arthurovým rozvojom stále Renato Portaluppi.

Očakávate, že sa raz stane jedným z najlepších juhoamerických futbalistov v histórii?

Zlepšil sa oveľa viac, ako by ste mohli očakávať. Možno mu v roku 2015 veľmi nesedel štýl Grémia, no teraz je to úplne iné.

Čo si myslíte o tom, že sa oňho zaujíma Barcelona?

Je to normálne. Arthur pripomína Iniestu, ktorý je po Paulovi Scholesovi najlepším záložníkom, akého som kedy videl. Nestrácajú čas zbytočnými kľučkami, nesnažia sa silou mocou pútať na seba pozornosť, jednoducho hrajú priamo a s ľahkosťou. Arthur je im veľmi podobný.

Má schopnosti na to, aby pôsobil v jednom z najlepších klubov sveta?

Áno! Hoci musí pochopiť, že nemusí zapadnúť do štýlu každého klubu. Barca mu však sedí, mal by sa tam dokázať adaptovať.

Čo môžme čakať ako Arthura v Európe?

Adaptácia na európsky futbal je úplne odlišná ako adaptácia na ten americký. On je však dynamický, rád hráva futbal, takže bude postupne napredovať a využije to, čo sa naučil v Grémiu na to, aby si osvojil nové taktické možnosti.

Je dôkazom toho, že v Brazílii sa stále nachádzajú talentovaní hráči?

Bez debaty. V Brazílii sú futbalisti dobre trénovaní a každý rok sa tu objaví veľa dobrých hráčov.

zdroj: fcbarca.com
foto: si.com, nairaland

Cingi

8
2018-01-23 21:20:24

Mbappé je už teraz zrelší, ako Neymar...

petrarcha

3
2018-01-24 11:12:17

V čom?

Hviezda

9
2018-01-23 21:31:04

Neviem ako ostatnym, ale mne sa riadky o Arturovi moc nepacia. Su tam vseobecne frazy ako ze sa podoba Iniewtovi ale medzi riadkami mam pocit, ze mu Scolari neveri

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.