Nahradiť Neymara na Camp Nou to nie je len tak a predstavitelia Blaugranas sa rozhodli peniaze investovať do dvojice Ousmane Dembélé a Philippe Coutinho. S postupom času sa však medzi týmito hráčmi ukazujú rozdiely.

Ani jeden z nich to na Camp Nou každopádne nemal jednoduché. Obaja si museli prestup tvrdo vybojovať. Dembélé sa po príchode do metropoly Katalánska nepríjemne zranil a kvôli operácii šľachy vynechal 4 mesiace. Coutinho pre zmenu nemôže hrať v Lige Majstrov, pretože v tomto ročníku už niekoľko zápasov odohral za Liverpool. Navyše kým jeden z nich sa celkom chytil a zdá sa, že bude platnou súčasťou tímu, ten druhý má problém získať si u Valverdeho minúty na trávniku.

Dvojica úplne rozdielnych prestupov

Niet pochýb o tom, že hráči na Camp Nou prišli za úplne iných okolností. Barcelona Dembélého kúpila v panickom záchvate po nečakanom odchode Neymara do PSG. Do mužstva pribudol ako najdrahšia posila v klubovej histórii a zároveň ako jeden z najsľubnejších talentov svetového futbalu. Ide však o obrovský tlak na mladého futbalistu. V Borusii Dortmund si dokázal urobiť meno, no stále nebol pripravený na prestup do veľkoklub. Odchod Neymara zároveň jeho prestupovú čiastku nafúkol do nereálnych výšin.

Barcelona však nebola v pozícii, v ktorej si mohla dovoliť povedať nie. Nálada v Barcelone bola značne lepšia pri prestupe Coutinha v januári. Katalánci totiž nepoznali čo je to prehra na všetkých frontoch a Brazílčan tým pádom prišiel do ďaleko vrúcnejšieho prostredia. V Liverpoole pritiahol pozornosť skvelými výkonmi a očakávalo sa, že pozdvihne aj úroveň hry stredu poľa Blaugranas.

Adaptácia v klube

V tomto smere otáznik nevisí nad jeho talentom. Francúzsky internacionál svojou charakteristikou do tímu zapadá úplne presne. Fyzicky je rýchly, dokáže rýchlo riešiť problémy, vytvára šance a tímu dodal prirodzenú hĺbku. Bohužiaľ sa nepríjemne zranil, čím z mužstva na dlhé týždne vypadol. Nepomohla mu ani neznalosť španielskeho jazyka a keďže so spoluhráčmi sa nestretával na dennodennej báze, odcudzil sa.

Coutinho na druhej strane sa ku Kataláncom pripojil v januári, čím pre seba získal oveľa menej času na adaptáciu. Svoju domácu úlohu si však poctivo robil mesiace dopredu. Bol si vedomý toho, že raz sa na Camp Nou ukáže. Vďaka tomu sa tímu prispôsobil takmer okamžite. Netreba zabúdať ani na to, že s Luisom Suarezom má dlhodobo veľmi dobré vzťahy a do tímu veľmi rýchlo zapadol aj mimo trávnik.

Zranenia

Brazílčan bol zranený v čase, keď ho Barca kúpila a Dembélé ako sme spomínali, sa zranil na začiatku svojho pôsobenia v metropole Katalánska. Obrovským rozdiel zostáva, že kým Brazílčan chýbal niekoľko zápasov, Francúz niekoľko mesiacov. Dembélé totiž vynechal viac ako 20 zápasov vo všetkých súťažiach. Po návrate však utrpel ďalšie zranenie a chýbal v ďalších 7. zápasoch. Coutinho však napriek tomu v zápasoch dokázal svoje kvality predviesť. Niekdajší hráč Borussie Dortmund to na trávnikoch nemá jednoduché a stále sa nedokáže odprezentovať z tej najlepšej strany.

Výkony na trávniku

Dostávame sa teda k výkonom na trávniku - to fanúšikov zaujíma najviac. Coutinho Ligu Majstrov hrať nemôže. V domácej La Lige však Barcelonu dokáže potiahnuť. Často nastupuje v základe a patrí medzi rozhodujúcich hráčov. Dembélé na druhej strane si pozornosť Valverdeho nedokázal vybojovať a do stretnutí zvyčajne zasiahne ako náhradník a aj to častokrát len na posledných pár minút. Francúz doteraz odohral v základe len 6 zápasov a strelil len jeden gól. Ku cti mu slúži, že na ďalších 6 prihral. Coutinho zatiaľ štartoval v 10. zápasoch, dal 2 góly a na ďalších 5 asistoval.

Budúcnosť

Samozrejme, išlo by o obrovské prekvapenie, ak by obaja hráči v kádri nefigurovali aj v budúcom ročníku. Barcelona si oboch futbalistov poistila aj vysokými odstupnými klauzulami, ktoré sú pri pohľade bežný štandard Blaugranas skutočne vysoké. Obaja si v budúcej sezóne užijú dostatok priestoru pre svoju realizáciu, no na prvý pohľad je jasné, že v tomto smere sa viac verí Coutinhovi. Dembélé si bude vyžadovať viac dohľadu od trénerskému tímu, viac usmerňovania a v neposlednom rade je úplne jasné, že za Dembélého v blízkej budúcnosti nikto nezaplatí ani omylom toľko, ako za jeho prestup vyhodila Barcelona.

zdroj: marca.com
foto: marca.com

fofo112

top komentár
64
2018-04-15 15:43:17

na lavičke jeho výkony neporastú, skratka potrebuje dôveru trénera a hrat základ, na to sme ho predsa kupovali.

Akadashi

23
2018-04-15 16:00:09

Proti Vigu si snad zahrají oba spolu a Valverde pošetří opory na pohár.

mikimi122

top komentár
47
2018-04-15 16:07:33

Väčšinou keď hral Demlebele od začiatku podal dobrý výkon. Proti Chelsea zahral skvele aj v obrannej činnosti. On na to má, a preto je škoda, že nehraje, keď už si viac a viac rozumel s Messim a Suarezom a aj s Coutinhom. Je mladý a plný energie, ktorá Barce chýba.

David777

29
2018-04-15 16:50:04

Vzdy som to vravel a aj budem vraviet:" Dembele proste nemoze sediet!!" Ked hrame 4-4-2 proti nejakemu silnejsiemu klubu tak dajme tomu, ale ked hrame 4-3-3 tak proste musi hrat....no a to ze sedi v ligovych zapasoch tak to je absolutne nepochopitelne...

Matus1017

5
2018-04-15 23:39:56

Dembele proste musí hrávať základ...

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.