Len málo ľudí na svete pozná situáciu v Barcelone lepšie ako Josep Maria Minguella, bývalý dlhoročný pracovník FC Barcelona a jej súčasný socio. Minguella v rozhovore pre denník Sport analyzoval súčasný stav v katalánskom klube.

Tvrdí, že Barcelona by mala kupovať hráčov do základnej zostavy a experimentovať s odchovancami La Masie. Takisto sa vyjadril k odchodu Cristiana Ronalda z Realu Madrid a komentoval aj prestupové obdobie z pohľadu Blaugranas.

Očakávali ste odchod Cristiana?

"Už nejaký ten čas sa vzťahy medzi Jorgem Mendesom a Realom Madrid zhoršujú a nie sú tak intenzívne ako predtým. S Pepem nepredĺžili zmluvu, zbavili sa Coentrãa... Nedávno prišli vyhlásenia Cristiana po finále Ligy Majstrov. Zdalo sa mi, že všetko onedlho vybuchne."

A vybuchlo...

"Odchody Zidana a Cristiana Florentina Pereza šokovali. Prezident tak silnej pozície tieto situácie neobľubuje."

Ako by ste zhodnotili odchod Ronalda?

"Je to zlá správa pre španielsky futbal a dobrá pre Barcelonu, pretože jej bezprostredný rival sa oslabil. V uplynulej sezóne, kedy Cristiano v prvých zápasoch nemohol nastúpiť, Barcelona začala pred Realom získavať náskok."

Má už takmer 34 rokov...

"A stále je kľúčovým hráčom. Realu bude veľmi chýbať. Nikde nevidím hráča, ktorý by za sezónu dokázal nastrieľať 40 gólov tak ako on."

Ani Neymar či Mbappe?

"Neexistuje, aby Neymar z PSG odišiel v tomto roku, jeho klauzula to neumožňuje. Neviem, či už zaplatili za Mbappeho, ale tak či onak, do Paríža len prišiel len teraz. Sú to dvaja veľkí hráči, ale ani jeden z nich za sezónu nenastrieľa 40 gólov, žiaden z nich neplní tak rozhodujúcu úlohu ako Cristiano za posledných 9 rokov."

A Salah?

"Odohral skvelú sezónu, strieľa góly, prekvapuje... Ťažko si však predstaviť, aby Liverpool, ktorý sa vracia do úspešných časov, rokoval o jeho prestupe."

Takže náhradu nemáme...

"Aj kedy som získal potrebné peniaze, nebol by som schopný ho nájsť. Čas Lewandowskeho sa takisto končí. Pre Real bude veľmi ťažké niekoho nájsť."

Bude mať odchod Ronalda vplyv na Messiho?

"Nie, je skúsený, má na konte toľko gólov, až... Táto správa ho určite zaskočila, ale on si naďalej bude robiť svoje, posnaží sa hrať za Barcu čo najlepšie."

Ďalším horúcim kandidátom v posledných týždňoch bol Griezmann. Je to prehra Barcelony?

"Problémom Barcelony je, že o rokovaniach vie priveľa strán. Ak informujete o záujme o nejakého hráča, uzavretá skupina 10-12 klubov celú situáciu blokuje."

Atlético dokázalo zareagovať.

"Dozvedelo sa o rokovaniach a zareagovalo. Ak by sa nič nepovedalo a v júli by sa vyplatila odstupná klauzula, čas na reakciu by nebol. Atlético malo v tomto prípade čas na zvýšenie mzdy Griezmanna, hoci to naruší mzdovú rovnováhu klubu a vytvorí finančné problémy."

Bol Griezmann pre Barcelonu skutočne potrebný?

"Je to skvelý hráč, ale potrebný nebol. Na jeho pozícii hrá Messi, hoci má inú charakteristiku. Francúz by Barcelone skomplikoval situáciu so zložením zostavy."

Je to podobné aj v prípade Hazarda?

"Je to ďalší skvelý hráč, ale máme Coutinha. Je to tá istá pozícia a okrem toho je ho veľmi ťažké získať, pretože v Chelsea je hviezda."

Koho by Barca mala kúpiť?

"Podstatné je zasiahnuť potreby tímu a nie získať 'veľké mená'. Ak potrebujeme záložníkov, treba kúpiť záložníkov a nie krídelníkov. Barcelona sa od príchodu Valverdeho vyvíja. Dobre sa jej darilo v lige, v Lige Majstrov to až také dobré nebolo. Mužstvo prišlo o dvoch hráčov - Paulinha a Iniestu. Teraz musí nájsť niekoho na tvorbu hry a niekto musí prebrať úlohy po Paulinhovi. Takto vyzerajú priority."

Arthur do tejto schémy pasuje?

"Je to hráč budúcnosti, má techniku, hrá krátkymi prihrávkami. Adaptovať sa na španielsky futbal nebude jednoduché, pretože má iný štýl hry a je veľmi mladý. Na začiatku bude mať problémy, ale potom sa môže prispôsobiť a môže sa mu dariť."

A Lenglet?

"Podpísal zmluvu, pretože Barcelona potrebovala štyroch stopérov na úrovni. Bolo to potrebné."

Mal by Yerry Mina odísť?

"Príchod Lengleta to vyžaduje. Mina je vysoký, ale má problémy s hrou na malom priestore. Je v Európe len pol roka a berúc do úvahy jeho vek, na Camp Nou môže byť užitočný. Ak sa s ním nepočíta na túto sezónu, najlepšie by bolo predať ho s opciou na spätnú kúpu. Takisto je možné poslať ho na hosťovanie a neskôr sa rozhodnúť."

Veľa sa hovorí o Rabiotovi

"Zo všetkých mien, o ktorých sa hovorí, toto sa mi páči najviac. Je silný, má techniku a skúsenosti v Lige Majstrov. Pamätám si zápas 4:0 z Paríža - Rabiot tam okolo hráčov Barcelony prechádzal ako šíp. Jeho charakter ho zbavil účasti na šampionáte, to je potrebné vziať do úvahy, ale z fyzickej aj technickej stránky by išlo o skvelý výber."

Mohol by hrať v základe...

"Je dôležité kupovať hráčov, ktorí môžu hrať v základnej zostave. Už niekoľko rokov získavame mladých hráčov ako Digne, André Gomes, Alcácer či Denis Suarez, ale väčšina z nich nehrá."

A neskôr sa ich nedarí predať...

"Ak pri nákupe niekoho urobíte chybu, potom je ťažké ho predať. Barcelona podpísala mnohých hráčov, ktorí sedia na lavičke a je ťažké, aby ich niekto chcel."

Podľa vás to nestojí za to, aby sa kupovali náhradníci?

"Som socio Barcelony s číslom 1142. Videl som Césara, môj idol Kubalu. V Barcelone sa nehrá jednoducho, takže klub by mal získavať iba hráčov do základu. Experimentovať môžeme s odchovancami, aby vedeli, že môžu postúpiť až do prvého tímu. Nemôžu byť obmedzovaní priemernými hráčmi, ktorí nehrávajú. Ak pred sebou majú Romaria, Koemana či Guardiolu, je to ťažké, ale aby priemerní hráči znemožnili odchovancom debut v Kráľovskom pohári, objaví sa frustrácia. Kvôli tomu odchádzajú a potom sme za hlupákov. Vyzerá to tak, že opäť raz začíname stavať na odchovancov z La Masie. Musíme podpísať adekvátne zmluvy, aby vedeli, že je pre nich miesto. Je to lepšie východisko, než kupovanie hráčov, ktorí budú sedieť na lavičke a blokujú tých z Barcelony B."

zdroj: sport.es
foto: sport.es

gabo

top komentár
44
2018-07-15 07:55:12

Absolutní souhlas!

denis_99

-10
2018-07-15 08:06:14

Je pekné mať odchovancov v tíme ale svet sa zmenil. Pre veľkokluby je príliš obtiažne postupne si vychovať odchovanca, ktorý prejde povedzme Bečko => náhradník => základná zostava. Tlak na okamžitý výsledok a okamžitý špičkový výkon je enormný. Napr. brankár z Bečka sa nemá u nás šancu vyvinúť, nastúpil trend mať dvoch dobrých brankárov, ktorí sú preverení.

Roman7

14
2018-07-15 09:21:22

tlak je mozno obrovsky ale co ma spolocne s tym ze svet sa zmenil radsej pretrpiet par zlych vykonov nech sa trochu ukazu ako stale nasadzovat a kupovat trapelnikov ako digne a denis suearez gomes a podobnych tragedov vyhodene peniaze a osoh z nich nie je ziadny potom pride arsenal a vyberie celu lamasiu acudujme sa svete ty hraci su schopny hrat ako je to mozno ????

denis_99

0
2018-07-15 12:41:37

Pár zlých výkonov? Niektorým sa tu máli double. Hrať za Arsenal a za Barcelonu je rozdiel.

Roman7

1
2018-07-15 14:02:41

double vyhratetakym sposobom ze nam taktiky a zostavy trenera dokazali pokazit chut z tych trofeji este v poslednych zapasoch ligy kedy bolo po vsetkom dakujem pekne za take double ked v lige majstrov boli zapasy tak prekaucovane ako by to nespravil ani janko kozak trener co si nevie dat rady s hracmi messi sa prechadza po ihrisku vobec nebeha a potom pride trapny rim co je ochotny behat a bojovat a nasi hraci su razom v pici z toho vsak pekne double

bolsomtam

-18
2018-07-15 08:27:49

inač je tu niekto kto vie oceniť ronaldove futbalove dovednosti ? mne sa napr strašne páči ako na sebe pracuje odovzdava zo seba maximum aj na tréningoch. stále všade čítam len Penaldo , doklepavač až mi je zle z toho fakt

Marian

13
2018-07-15 09:26:44

Ty začni fandiť Juventusu, keď sa nevieš zbaviť posadnutosti Kristínkou. Už nie je v Madride...

bolsomtam

-11
2018-07-15 08:28:27

a na madridských strankach ty starší fanúšikovia 28-40 ocenuju messiho chvalia ho uplne v pohode

valverde30

8
2018-07-15 09:23:24

bolsomtam: Ronaldove dovednosti ? a čo take on vie, davať goly z pätky a samozrejme sa hádzať o zem

bolsomtam

-10
2018-07-15 11:40:51

ty kokotko si jebnuty ktoje naj strelec LM 7X PO SEBE ?????? 5X lm ronaldo =5 X lm barca

Lebomedved

9
2018-07-15 12:06:50

Najskôr sa na fóre Barcelony pýtaš na Ronalda a keď Ti niekto povie svoj názor, tak hneď nadávaš a urázaš!? Hádám si nečakal, že ho tu niekto bude chváliť.

valverde30

6
2018-07-15 12:23:58

A čo že je naj strelec LM , Messi je zas 4krát naj strelec La Ligy a Europy , a to že vihral 5krát LM neznamená nič lebo to nevihral on ale celý tím

Mantikora

8
2018-07-15 13:22:39

Určite nespochybňujem Ronalda, je to výborný hráč ale skôr ma udivuje jak dokážeš byť taký dement. Zbytočne tu provokuješ a keď ti niekto povie iný názor ako máš ty, tak hneď začneš nadávať. Čakalo by sa, že budeš mať viac rozumu na 17 rokov :)

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.