Tréner FC Barcelona na posledných tréningoch prvého tímu testoval niekoľkých hráčov z rezervy. Niektorí sa s mužstvom vydajú na turné v Ameriky, kde dostanú príležitosť ukázať sa. Katalánsky denník Sport informuje, že Valverde chce mať pre nasledujúcu sezónu väčší káder, aby mohol stavať aj na hráčoch v La Masie.

V posledných rokoch Barcelonu opustilo niekoľko hráčov, ktorí vyrastali v La Masii ako napríklad Andrés Iniesta či Xavi Hernández a počet odchovancov v prvom tíme v roka na rok klesá. Klub okrem toho nepredĺžil spoluprácu s Joanom Vilom, ktorý bol považovaný za veľmi dôležitú postavu z pohľadu metodológie tréningov založených na držaní lopty. Sport však píše, že odchovanci La Masie sa opäť ocitli v centre pozornosti vedenia FC Barcelona.

Črtá sa návrat odchovancov do prvého tímu

Katalánsky denník tvrdí, že Barcelona chce zachovať základné klubové hodnoty, medzi ktoré patrí aj stavať v prvom tíme v odchovancoch La Masie a zachovať štýl hry založený na držaní lopty. Dôvody, ktoré vedenie klubu viedli k takémuto rozhodnutiu sú pragmatické: Barcelona má problémy s dodržaním platového limitu a príchod hráčov z rezervy klubu by ušetril ma mzdových nákladoch.

Podľa denníka Sport je kvalitatívny rozdiel medzi prvou a druhou španielskou ligou na takej úrovni, že to Barcelona nepovažuje za neprekonateľnú prekážku. Ak má hráč talent najvyššej úrovne a dobre sa rozvíja, môže sa postupne prepracovať medzi najlepších. Podobným spôsobom to vníma aj Ernesto Valverde, ktorý v posledných dňoch začal vo väčšom meradle skúšať mladých futbalistov. Tréner prvého tímu na svoje tréningy prizval viacero hráčov z rezervy Barcelony. Vo všetkých tréningoch sme však videli len jedného hráča a tým bol Jorge Cuenca. Rotácia na tréningoch hráčom umožňuje viac sa motivovať a trénerovi pred turné v Amerike zas vidieť viacerých mladých hráčov.

Široký káder

Ernesto Valverde bol v minulej sezóne kritizovaný za to, že len zriedkavo do hry nasadzoval odchovancov. Denník Sport v každom prípade píše, že netreba zabúdať na podmienky, v akých tréner pracuje. Tieto podmienky totiž Valverdemu neumožňujú získať dostatok priestoru na to, aby mohol využiť služby mladíkov. Valverde prezradil, že by chcel disponovať širokým kádrom, aby sa v ňom mohli ocitnúť aj mladí hráči, ktorí by mohli postúpiť z rezervy. Pre dnešok však platí, že takáto možnosť nie je veľmi reálna, pretože Barcelona má v kádri prvého tímu až 29 hráčov. Situácia by sa mohla vylepšiť v priebehu mesiaca, ale história barcelonských prestupových období je neúprosná - Katalánci nevedia predávať nepotrebných hráčov. Športové riaditeľstvo v posledných týždňoch jasne vidí, aký je rozdiel medzi očakávaniami vedenia klubu a tvrdou realitou na prestupovom trhu.

V kádri revolúciou neuvidíme a základná zostava bude v budúcej sezóne pozostávať predovšetkým z hráčov, ktorí v uplynulej sezóne mali veľký podiel na zisku doble. Hráči z druhého sledu budú mať také šance na minúty, aký veľký káder prvý tím bude mať. Prioritou Barcelony pre nasledujúcu sezónu je zisk Ligy Majstrov. V Copa del Rey chce Valverde nájsť priestor na to, aby mohli hrať mladí hráči, nech sa predvedú.

zdroj: sport.es
foto: sport.es

MessiJeBuh

18
2018-07-19 12:15:08

Už by se to vedení mělo trochu vzpamatovat...

Neprodavat hráče za min cenu a hlavně je už ty zbytečný hráče prodávat...

Valverde by se měl poté zaměřit i na dembeleho aby mu pomohl se začlenit... k tomu více rotovat a dávat hráčům z lavičky a rezervy více minut...

MessiJeBuh

8
2018-07-19 12:17:35

Doufám, ze nebude dělat vedení skotačeniny jako např poslední spekulace výměna dembeleho za hazarda a nebo koupě rabiota...

villagesb

5
2018-07-19 13:17:07

"Neprodavat hráče za min cenu a hlavně je už ty zbytečný hráče prodávat..."
V nasom pripade sa viac menej jedno s druhym vylucuje...
Predat zbytocnych hracov je tazko ked ich nikto nechce - da sa to ale musis ist s cenou dole :-) a navyse maju vysoke platove poziadavky (preco by mal suhlasit Lord Douglas s odchodom z Barcy do Koksov-Baksi s iba tretinovym platom ? )

kluc

5
2018-07-19 12:55:07

Paráda, ale ako je spomínané v článku, treba sa zbaviť tých nepotrebných.
ter Stegen
Semedo,Pique,Umtiti,Mina,Lenglet, Alba, Digne
Roberto,Busquets,Rakitic,Coutinho,Arthur,Aleňa
Messi,Suarez,Dembele
To je čistý základ, možno Denis,Paco....a potom má nejakých 5 miest voľných pre hráčov z B-čka.

tunno

8
2018-07-19 13:23:08

Osobné Valverdemu neverím a špeciálne ak ide o nasadzovanie lavičkárov tobôž odchovancov. minulú sezónu ukázal že radšej dá každému z lavičkárov trocha priestoru akoby mal dať tým najlepsim z nich adekvátnu porciu minút vďaka ktorým by sa mali možnosť dostatocne zohrať a plne etablovať s jadrom tímu.

tunno

7
2018-07-19 13:27:42

Jeden zápas z lavičky nastúpi Gomes, druhý zápas Denis, potom tam postaví Roberta, následne vidala, Paca.. ani jeden z nich sa vôbec neudomacni každý potom hraje hovno pretože má málo minút

Nick

4
2018-07-19 17:05:42

V prvom clanku je napisane ze Valverde chce siroky kader.
V druhom clanku je napisane ze Valverde ch uzky kader.
Hmm

dalibor

2
2018-07-19 17:56:28

problém je, že máme absolútne neschopné vedenie... viď príklad umtiti ktorému dáme trápn klauzulu a pol roka na to mu ju musím zvýšiť samozrejme aj s platom... a druhá vec, že už aj platy hráčov ktorý k nám prichádzajú ako backup sú obrovské a nikto ich potom pri prípadnom nepresadení sa nie je schopný odkúpiť kvôli platu...

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.