Portál The Coaches' Voice analyzoval hru Malcoma a jeho taktické možnosti v mužstve FC Barcelona. Brazílčan môže hrať na oboch stranách útoku v systéme 4-3-3 a ako ľavý či pravý záložník v rozostavení 4-4-2. Autor analýzy upozorňuje na schopnosť Malcoma driblovať a jeho problémy v obrannej hre.

Malcom Filipe Silva De Oliveira svoju futbalovú kariéru začal v mládežníckych tímoch Corinthians. V roku 2015 ako 18-ročný mladík mal veľký podiel na víťazstve mužstva v ligovej súťaži v Brazílii a v januári 2016 prestúpil do francúzskeho Bordeaux. V jarnej časti sezóny 2015/2016 nastúpil za Bordeaux v 12. zápasoch a strelil jeden gól. V ďalších dvoch sezónach sa stal dôležitým hráčom francúzskeho klubu. Nastúpil v 72. zápasoch zo 76 možných a vylepšil aj svoje strelecké štatistiky. V sezóne 2016/2017 nastrieľal 7 gólov a v nasledujúcej sezóne 12.

Dnes má Malcom 21 rokov a celý svet ho pozná vďaka ťahu Barcelony, keď AS Rím mal hráča takmer podpísaného, no Barcelona Malcoma na poslednú chvíľu stiahla na Camp Nou. Katalánci za neho zaplatili 40 miliónov eur a upísali ho na 5 rokov. Malcom na druhej strane stále čaká na debut v seniorskom tíme Brazílie, hoci práve pod súčasným trénerom Brazílie pôsobil kedysi v mužstve Corinthiansu. Futbalista bol však veľmi dôležitou súčasťou národného výberu Brazílie do 20 rokov, kedy napríklad v roku 2015 Brazília do 20 rokov na Majstrovstvách sveta získala druhé miesto po prehre vo finále so Srbskom.

Taktická analýza

Malcom je s loptou na nohe veľmi rýchly. Najčastejšie hráva na pravej strane ihriska, cíti sa dobre, ak má loptu a preto si ju často pýta aj v obmedzenom priestore. Jeho rýchly pohyb a dribling mu totiž umožňujú vymaniť sa spod tlaku (na obrázku nižšie), no ak sa z ťažkej situácie pokúša dostať, stáva sa mu dosť často, že loptu stratí. Potrebuje vylepšiť kvalitu prihrávok, pretože nie sú na dostačujúcej úrovni.

Vo fáze prechodu do útoku Malcom disponuje adekvátnou rýchlosťou a schopnosťami, aby utiekol vracajúcim sa obrancom. Vzdialenosť medzi pokutovými územiami dokáže prebehnúť veľmi rýchlo, no jeho účasť na bránení je sporadická a nie je veľmi efektívna. Na to, aby sa vrátil do obrany, nie je pomalý, ale nesťahuje sa s hráčom súpera až k vlastnému pokutovému územiu. Na obrázku nižšie je vidieť, ako Malcom hráčovi súpera umožní bez problémov si nabehnúť do pokutového územia. Tieto situácie nastávajú vtedy, keď súper centruje z opačnej strany ihriska.

V útoku Malcom ponúka veľký priestor pre manévrovanie. Môže hrať zľava ako aj z pravej strany, zvyčajne ako klasický krídelník, ktorý sa dostáva do súbojov jeden na jedného. Môže zbiehať aj do stredu, kde tvorí priestor pre krajných obrancov svojho tímu. Jeho strely z diaľky nie sú mimoriadne nebezpečné, čo môže vysvetľovať, prečo Malcoma nevídame v strede útoku.

Úloha v novom klube

Vydobyť si miesto v útoku Barcelony nie je jednoduché, ale všestrannosť Malcoma mu môže pomôcť nájsť si miesto v základnej jedenástke tímu. Po odchode Neymara La Liga nemá nazvyš hráčov, ktorí dokážu hrávať na ľavej strane útoku, a preto schopnosť Malcoma na tejto pozícii hrať môže byť pre neho veľkou výhodou.

V nasledujúcej sezóne Ernesto Valverde pravdepodobne bude pokračovať v hre so systémom 4-4-2 a to minimálne na začiatku ročníka. Dvojicu útočníkov budú tvoriť Messi so Suarezom a Malcom dostane priestor na krajoch zálohy. Jednu zo stredových pozícií zaujme Sergio Busquets a o ďalšie miesto v druhej línii zabojujú Rakitič, Coutinho, Arthur a Arturo Vidal. Coutinho ale preferuje ľavú stranu, čím pre Malcoma zostáva priestor napravo.

V systéme 4-3-3 by Messi hrával na pravej strane útoku a Malcom by bojoval o miesto na ľavej strane. Táto formácia umožňuje hrať viacerým centrálnym záložníkom v tíme s tým, že sa zachová prirodzená rovnováha. Bez ohľadu na systém hry, ktorý Valverde nakoniec zvolí, Malcom musí veľmi rýchlo dokázať svoju hodnotu, aby si medzi najväčšími hviezdami na svete našiel svoje miesto.

zdroj: The Coaches' Voice
foto: The Coaches' Voice

erdzo

12
2018-08-09 08:58:12

Ja si viem predstaviť v tejto sezóne rozostavenie 4-2-3-1 ale Malcon by tu figuroval viac ako náhradník ako hráč do základu. Z týmto cieľom asi bol aj kupovaný. A myslím si že jediné čo teraz Fc Barcelona potrebuje je predať Gomés, Marlona a Minu (radšej by som bol ak by sa predal Vermalen) a nechať jedného z dvojice D. Suaréza a Rafina a buď staviť na krajného obrancu z B alebo kúpiť adekvátnu náhradu pre Albu.

Adamiky

11
2018-08-09 09:17:23

Mina a Marlon musia ísť preč kvôli tomu že nie sú z EÚ a nemajú ani európsky pas.

Alirael

-13
2018-08-09 09:33:59

Malcolm striela vitazny gol na 2:1 v 85. minute cim rozhoduje nie len vitaza superpoharu ale takisto osud Dembeleho na lavicke FCB

barcelonista29

6
2018-08-09 10:07:38

Podľa mňa to analyzovali veľmi zle. Každý hráč stratí loptu, keď sa snaží prejsť cez štvoricu súperových hráčov na pár metroch. Zaujímavé, že podľa toho odborníka často stráca loptu, ale pri tom jeho úspešnosť v súbojoch/driblingoch je vysoko nad hranicou 60% na zápas. Ani prihrávku nemá zlú, lebo vyše 80% prihrávok je úspešných a v priemere skoro 3 kľúčové prihrávky na zápas :D. Jedine, čo sa mu dá vytknúť je podpora defenzívy, ale je možné, že ako od hlavnej hviezdy tímu, tréner nežiadal poctivý návrat do obrany. On nemôže hrať, ako stredný útočník, lebo to uberá na jeho kvalite. To by bolo obmedzovanie jeho schopnosti. Vzhľadom na výšku je slabý v hlavičkových súbojoch a tiež by nemohol využívať dribling. A o tej strele z diaľky je zbytočné niečo hovoriť. :D

Pantetkal

1
2018-08-09 10:39:37

Doufam v rozestaveni 4-2-3-1,Malcom by chodil v 60 minute misto Dembelého na pravou ofenzivni zalohu.

Pantetkal

3
2018-08-09 10:41:16

Ter Stegen
Semedo-Pique-Umtiti-Alba
Busquets-Rakitič
Dembelé-Messi(jako falešná 9)-Coutinho
Suarez

Marco01

4
2018-08-09 10:54:03

Dembele je urcite talentovanejsi ako Malcom...ale ako prva striedajuca varianta na kridla moze byt vyborny

Alirael

-3
2018-08-09 11:42:26

Jo Dembele by mohol na par minut nastupit v rozhodnutom stave

Culesking

1
2018-08-09 16:44:43

Do základu by som osobne dával Dembélého, môžu využiť svoju rýchlosť a techniku, pokiaľ by to nešlo po tejto stránke tak by som v 65-70 minúte postavil Malcoma, ktorý ma dobrú strelu z diaľky (neviem čo tu je napísané,že nemá moc dobrú strelu) tak isto aj Cou.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.