Josep Maria Minguella, niekdajší agent a pracovník FC Barcelona je už na dôchodku. Pre katalánsky denník Sport však stále píše články, v ktorých spomína na svoje pôsobenie v katalánskom klube. Dnešný stĺpček venoval Guardiolovi a kúpe Čigrinského.

"Bol som už na dôchodku, keď Pep Guardiola začal trénovať. Jedného dňa sa objavil na Miniestadi a prevzal povinnosti kormidelníka Barcelony B. Niekto tak skvele pripravený (aj napriek chýbajúcim trénerským skúsenostiam) a reprezentujúci vysokú úroveň sa rozhodol pracovať s mládežou, čo dokazuje, že Guardiola bol veľkým fanúšikom Barcelony.

Rôzne okolnosti neskôr zapríčinili, že Guardiola postúpil a prevzal prvý tím. Mužstvo v poslednom čase pod vedením Franka Rijkaarda, Joana Laportu, Txikiho Begiristaina a Evarista Murtru zaznamenalo výrazný pokles a tak sa musel nájsť nástupca za Holanďana. Pri pohľade na kandidátov panovala istá nerozhodnosť (niektorí chceli podpísať Mourinha), ale nakoniec sa rozhodlo vsadiť na niekoho z 'domu', čiže na Guardiolu. Bol to zásah do čierneho. V jeho prípade najväčšiu úlohu zohrali dve veci: poznal štýl hry Barcelony, ktorý sa naučil počas svojho 15-ročného pôsobenia v klube a takisto skupinu hráčov s Xavim, Puyolom či Iniestom na čele. Všetci boli odchovancami Barcelony. V tom období sa objavil aj Messi.

Napriek tomu, že Pep sa držal v ústraní, ako človek, ktorý vyšiel z klubu, presne vedel, čo sa v šatni deje. Jeho prvým a prekvapivým rozhodnutím bolo zbaviť sa dvoch majstrov - Deca a Ronaldinha. Ukázalo sa, že išlo o kľúčové rozhodnutie. Trefné tiež bolo presunúť do prvého tímu Busquetsa a Pedra. Prezentovali skvelú úroveň a značne posilnili káder tímu.

Pod opratami Pepa Barcelona dosiahla množstvo úspechov a on sám prijal veľa dobrých rozhodnutí. Napriek tomu sa ukázalo, že kupovanie nových hráčov je niekedy komplikované. Sám Guardiola, ak má na to príležitosť, o tejto veci hovorí na rovinu. Niektorí z hráčov, ktorých kúpil, sa ukázali ako krok vedľa a najvýznamnejším príkladom je ukrajinský hráč Dmytro Čingrinskij.

Klub sa podieľal na vyjednávaní prestupu, Ukrajinca som mohol naživo vidieť v zápase o Superpohára Európy, ktorý Barcelona odohrala s Šachťarom Doneck. Vedenie Barcelony som o mojich pochybnostiach týkajúcich sa tohto hráča upovedomil. Podľa môjho názoru neprezentoval tak dobré vyvážanie lopty z vlastnej polovice ihriska a bol som názoru, že štýlu hry Barcelony sa neprispôsobí. Všetko sa bolo dohodnuté.

Čigrinskij sa stal hráčom Barcelony, ale bolo vidieť, že v tomto klube nebol schopný hrať. História je dôkazom toho, že veľký tréner dokáže zo svojich hráčov dostať to najlepšie, ale nie vždy je dobrým skautom."

zdroj: sport.es
foto: sport.es

fosna

2
2018-08-14 12:57:58

Ronaldinha ale nikdo nevyhodil.

Mecik

2
2018-08-14 21:40:39

Jak nevyhodil? Nakonec si to Ronnie na konci angazma v Barce dost podelal, kdyz mel zivotaspravu, kterou mel, chodival “tancit”, nebo ty jeho acka na trenalech. Kdyz se pak jednalo co dal, jak to bude s kadrem v budoucnu, tak se s nim jiz nepocitalo, coz znamena, ze proste padaka dostal, nebo ne?

rominho

-8
2018-08-14 13:26:19

pep mal svoju hlavu, y.toure by mohol rozpravat.. nechaval ho sedavat na lavicke, aby mohol hrat bussy. v tej dobe hral podpriemerne, napriek tomu ho tam presadzoval. to iste plati o ibrovi. strasne ho chcel a potom sa snim hadal, napriek tomu, ze ibra mal najlepsie cisla v historii..mal stastie, ze tu hrala generacia, ktora vyhrala vsetko za barcu aj spanielsko..iste ma na tom podstatny podiel pep, ale napr. jeho dalsie posobenie v bayerne bolo vlastne neuspesne. citiziens hraju sice najkrajsi futbal, ale v europe sa zatial nepresadil, tak ako v bayerne..

Radovan

6
2018-08-14 13:33:18

Bayern pred guardiolom vyhral raz LM ale nevyhraval stale bundesligu a pohar...takze sa neda povedat ze by bayern s guardiolom bol neuspesny, skor len rovnako uspesny ako predtym..a predsalen v barce boli ti hraci v jeho ere najlepsi na svete tak sa lahko vyhralo, teraz v city vyhral aspon PL ale v LM niesu uplne top favoritom vzhladom na to ake silne su aj ostatne timy, takze cakat od neho LM nemozu, skor len dufat tak ako v to dufa barca bayern alebo juve

Radovan

10
2018-08-14 13:33:43

Kazdopadne pozdvihol city

barcelonista29

14
2018-08-14 13:44:21

V minulej sezóne im nevyšiel jeden zápas a to práve zápas s Liverpoolom, ktorý predviedol top výkon sezóny. V odvete bol City neuznaný regulérny gól na 2:0. Stavili rekordy PL a vyhrali aj Carabao Cup. V Bayerne tiež dominoval, ale vždy mu kúsok chýbal k postupu do finále LM. Zatiaľ nikde neodviedol zlú robotu. Aj Anglicko na mundiale ťažilo z jeho práce, rovnako ako Nemecko v 2014. Keby bolo viac jemu podobných trénerov.

Dr-QQ

1
2018-08-14 16:18:31

LM Guardiola s Bayernom nikdy nevyhral.

dalibor

-1
2018-08-14 23:54:02

netáraj

majkl111

11
2018-08-14 14:08:59

pep je bez debaty cislo 1 na svete ked vidim samozvaneho naj trenera mouhrina ako hraje MU hroza a on ma uz len meno ktore uz straca uz je to len trenersky priemer u mna urcite pep je trenerske eso lebo chce hrat vzdy fotbal a to je u mna najviac

gabo

-1
2018-08-15 07:42:06

Mal by sa vrátit do Barcy a stat sa dalsou legendou ako sir Fergason

glltelegamaxwe

0
2018-08-21 10:39:12

glltelegamaxwe

0
2018-08-21 10:39:20

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.