Viceprezident FC Barcelona pre šport, Jordi Mestre, v rozhovore pre katalánsky denník Mundo Deportivo zhodnotil prestupové leto 2018 z pohľadu Barcelony. Komentoval však aj ďalšie udalosti súvisiace s Blaugranas.

Dojmy po letnom prestupovom období

"Sú veľmi dobré. Bol som na turné a sledoval som mladých hráčov, ktorí vycestovali. Myslím si, že káder sa v porovnaní s uplynulou sezónou posilnil, pritom tím vyhral ligu aj pohár. Ľutujeme však vypadnutie s AS Rím. Priviedli sme dobré posily a okrem toho sa už od začiatku sezóny môžeme tešiť z Dembélého a Coutinha."

Má Barca záujem o Paula Pogbu?

"Nehovoríme o hráčoch, ktorí nehrávajú v našom klube. Čítal som, že Pogba nie je spokojný v Manchestri United a jeho agent Mino Raiola zašiel ešte ďalej a prosil o jeho predaj. Nečítal som však, aby niečo hovoril o tom, že sa chce pripojiť k Barcelone. Je to hráč nesporne vysokej kvality v očiach celého sveta."

Pep Segura a Éric Abidal vycestovali do Paríža po Adriena Rabiota

"Ak sme boli v Paríži, tak preto, lebo tak chcela športová direktíva. Nikdy však nemožno povedať, že niečo je rozhodnuté, pokiaľ sa transfer neuzavrie a nezaplatí sa."

Bol Arturo Vidal Barcelone ponúknutý alebo sa klub snažil kúpiť iného hráča?

"Máme alternatívy na každú pozíciu, ktorú chceme posilniť, takže ak padne jeden transfer, tak sa objaví iný. Arturo chcel prísť za každú cenu. Keď sme vedeli, že Paulinho chce odísť, skontaktovali sme sa s Vidalom a on bol nadšený. Niektorí hráči sa k nám chcú pripojiť bez podmienok, ďalší zas, len ak budú hrať v základnej zostave. A ďalší ako napríklad Vidal, chcú trofeje vyhrávať s Messim."

Messi tvrdí, že v tomto roku je čas vyhrať Ligu Majstrov. Súhlasíš s ním?

"Súhlasím a ak všetko pôjde dobre, tento rok by sme v Lige Majstrov mali urobiť kvalitatívny skok, pretože máme ten správny káder na to, aby sa nám to podarilo."

Skupina v Lige Majstrov

"Ak klub ašpiruje na víťazstvo v Lige Majstrov, skôr či neskôr na silných súperov narazí, takže sa nemá čoho báť. Prednosťou tejto skupiny je, že nie je potrebné cestovať ďaleko. Inter, Tottenham aj PSV sú atraktívni súperi aj vzhľadom na mestá, kde hrávajú."

Koľkokrát ste analyzovali prehru v Ríme?

"Nemusel som, pretože som tam bol a nechcel som to prežívať opäť."

Čo sa v tom zápase stalo?

"Je to skôr otázka na trénerov, ale pre mňa a pre prezidenta išlo o jedno z najväčších sklamaní aké sme počas 8 rokov práce v klube prežili. Možnože náskok 4:1 z prvého zápasu zapracoval proti nám."

Vysvetlili ste si už prácu Gerarda Piquého pri rozhodnutí Griezmanna zostať v Atléticu?

"Veríme, že špina by mala zostať u nás doma. Ak existujú veci, o ktorých by sa klub mal porozprávať, urobí to radšej s hráčom za zatvorenými dverami."

Čo bolelo viac? Odmietnutie Griezmanna alebo Piquého účasť v celej záležitosti?

"Sú hráči, ktorí do Barcelony prísť nechcú, pretože sú názoru, že z dôvodu konkurencie nebudú hrať a potom z finančných dôvodov. Treba akceptovať a rešpektovať to, že Griezmann k nám nechcel prísť. Dokumentárny film bol niečím navyše, čo malo súvis s celej vecou okolo Griezmanna."

Absencia Griezmanna nebola klubom kompenzovaná príchodom iného hráča. Či túto úlohu prevzal Malcom?

"Často sa hovorí o tom, že prestupy sa dejú kvôli tomu, aby sa nahradili nejakí hráči, avšak v mnohých prípadoch to tak nie je. Hráči prichádzajú, aby mužstvo posilnili v súlade s jeho požiadavkami. Griezmann by neprišiel ako náhrada, ale ako posila či doplnok, no nakoniec neprišiel a nevedie sa nám zle. Išlo o príležitosť na prestupovom trhu, ale to, čo sa udialo, nie je drámou. Berieme to ako prvok futbalového biznisu. Rád by som zdôraznil, že v Španielsku sme sa ocitli v horšej pozícii, pretože hráči musia mať v zmluvách odstupnú klauzulu. Preto ak klub chce získať hráča, pokúša sa znížiť jeho cenu, pretože vie, že odstupná klauzula je jeho maximálnou cenou. V iných krajinách, kde odstupná klauzula nie je, týmto spôsobom nie je možné postupovať. Sú hráči, ktorí si snažia prestup vynútiť, ale ani týmto spôsobom to nemusia dosiahnuť."

Čo si myslíš o odohraní ligového zápasu v Amerike?

"Dostali sme nejaké vysvetlenie, ale nič sme nepodpísali. Ak La Liga podniká kroky, ktoré zabezpečia všetkých klubom v lige vyššie príjmy, sme za. Premier League zarába trikrát viac, než La Liga. Máme tu anglické tímy zo spodku tabuľky, ktoré majú väčšiu kúpnu silu ako španielske tímy z čela ligy. AFE uvádza, že do úvahy je potrebné vziať aj zdravie hráčov. Ale ak vycestujú za oceán kvôli reprezentačných zápasom, vtedy to do úvahy brať netreba? Ak všetko bude dobre zorganizované a vysvetlené, sme za. La Liga musí byť silná a ponúknuť atraktívne zápasy, pretože inak ju udusíme. Takéto riešenie bude dobré pre kluby z Primera aj Segunda Division. My sme hrali v Južnej Afrike a nič sa nestalo, podobne ako počas turné po iných kontinentoch. Ide o peniaze, ktoré sa dajú zarobiť a my nemáme podporu od štátu, ktorý nám by tieto peniaze dal."

zdroj: mundodeportivo.es
foto: fcbarcelona.com

Marian

7
2018-09-05 14:45:30

Girona ns Barcou odohrá zápas v USA a všetkým klubom v La Lige to zdvihne príjem? Tak potom nech ten zápas odohrá Leganés s Madridom, prečo sa my máme unaviť a možno stratiť body v ďalšom kole?

Radovan

-3
2018-09-05 15:03:38

Skuste troska nad tym porozmyslat...

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.