Dnes uplynulo 10 rokov od premiéry Sergia Busquesta v drese prvého tímu Blaugranas. 30-ročný hráč sa od začiatku svojej kariéry vyznačoval výnimočnými futbalovými schopnosťami, ktorými prekvapuje aj v súčasnosti. Záložník patrí medzi kľúčových hráčov prvého tímu v celej poslednej dekáde ovenčenej veľkolepými úspechmi.

Busquets debutoval 13. septembra 2008 v zápase s Racingom Santander v rámci 2. kola Primera Division. Pep Guardiola prekvapil, keď 20-ročného záložníka do zostavy nasadil hneď od úvodu stretnutia. Sergio bol dovtedy známy skôr ako syn Carles Busquetsa, jedného z brankárov slávneho Dream Teamu, náhradníka Andoniho Zubizarretu.

Barcelona vtedy hrala pod tlakom, pretože v úvodnom zápase sezóny prehrala s Numanciou 0:1. Aj zápas s Racingom pre Blaugranas nedopadol úplne najlepšie, keď ledva remizovali 1:1. Katalánsky denník Mundo Deportivo uvádza, že výkon Busquetsa v zápase nespochybňoval nikto, práve naopak - už počas svojich prvých 90 minút v drese katalánskeho gigantu patril medzi najlepších hráčov na trávniku. Jeho výkon ocenil aj Guardiola. Už v 1. minúte zápasu záložník predviedol pre neho typickú akciu: zbadal Xaviho, naznačil prihrávku a loptu poslal Danimu Alvesovi. Súper bol prekvapený, koľko voľnosti dovtedy neznámy hráč Barcelony na trávniku dostal. Tréner Racingu José Ramon Lopez Muniz raz povedal: "Zbadali sme zostavu Barcelony a takmer sme nevedeli, kto Busquets je. Pritiahol však našu pozornosť. Hral tak ako teraz, do tímu vďaka svojmu pohybu s loptou aj bez nej vniesol rovnováhu."

Madridský denník Marca nazval Sergia "vynálezom desaťročia". Busquets však nedebutoval práve za najlepších podmienok, pretože Barcelone sa predchádzajúca sezóna nevydarilo a nevydaril sa jej ani štart do tej novej. Guardiola musel mať veľkú odvahu, keď stavil na tohto mladíka. Ale jeho rozhodnutie sa ukázalo byť veľmi trefné a Busquets sa stal nesmierne kľúčovým hráčom Barcelony v nasledujúcich mnoho rokoch. Zdá sa, že ako by to bolo dnes, pretože Busquets v Barcelone síce odohral už 10 rokov, ale na svojej pozícii stále podáva špičkové výkony a v tíme nemá konkurenciu.

Počas zápasov spoluhráčom veľmi pomáha, keď v zlomku sekundy dokáže vymyslieť to najlepšie riešenie. Loptu po trávniku rozhadzuje veľmi inteligentne. Vyznačuje sa eleganciou v hre a sofistikovanou technikou. Všetky tieto prednosti prezentoval v prvom tíme Blaugranas počas celej dekády.

Nesmelý Busquets po svojom debute uviedol: "S debutom som spokojný, nečakal som, že Guardiola mi dá šancu. Pep svojim odchovancom verí a som tu, aby som pomáhal." A naozaj, Busquets Barcelone v nesledujúcich rokoch pomohol. A veľmi. Sezóna 2008/2009 pre Barcelonu dopadla úžasne, keď mužstvo získalo treble. A Busquets od svojho debutu v Barcelone získal už 28 titulov. Dnes nosí číslo 5 po Carlesovi Puyolovi, je druhým kapitánom tímu a vo farbách Blaugranas čoskoro odohrá zápas číslo 500. A to podstatné: stále je hladný po víťazstvách.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: FCBarcelona.cat

Aexon

23
2018-09-13 19:01:17

Černá robota - za mne nejlepe technicky vybavený SDZ :) dakujeme busi pravy culé

chara

23
2018-09-13 19:58:34

by ma zaujimalo ci by dostal busquets sancu ako mladik aj v dnesnej barce alebo to bolo iba guardiolovou odvahou a pracou s mladymi hracmi. lebo uz dlho nedostali sancu mladi hraci okolo 20 rokov. guardiola zapracoval hracov ako busquets, pedro, pique alebo bojan, a vsetko postavil okolo 20 rocneho messiho. a vsetci pod nim hrali vynikajuco a dosiahli sme to az na vrchol. mozno prave ta mladost chyba dnesnej barce

GabrielSVK

2
2018-09-14 00:19:04

Je tam šikovný Rafinha a Valverde ho ani nenominuje...

Andrejomus

10
2018-09-13 22:53:20

Výnimočný hráč! Občas nedoceneny našimi milými fanúšikmi...

Mecik

-3
2018-09-14 07:57:55

Casto tez precenovany temi jeste milejsimi...

Milan87

2
2018-09-14 07:13:47

LEGENDARY!!!

ximpp

3
2018-09-14 07:29:59

Tento kluk kdyby měl rychlost tak je absolutní TOP s Messim.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.