Žreb zloženia základných skupín Ligy Majstrov pre sezónu 2018/2019 Barcelone do skupiny prisúdil Tottenham, PSV a Inter Miláno. Fanúšikovia aj odborná verejnosť tak skupinu B radia medzi tie ťažšie, no koeficient UEFA s týmto tvrdením rázne nesúhlasí. Povedzme si prečo.

Fanúšikov FC Barcelona v tejto sezóne Ligy Majstrov nepotešila dvojica vecí: zápasy už nebude vysielať verejnoprávna RTVS a zároveň má Barcelona vraj veľmi ťažkú skupinu. Kým v prvom prípade existuje riešenie, v tom druhom zdanie klame.

Trendom je, že verejnoprávne televízie vzhľadom na veľmi vysoké ceny vysielacích práv nemajú možnosť konkurovať telekomunikačným operátorom. Na Slovensku tak práva na Ligu Majstrov získal Orange. My sme sa na túto skutočnosť pozreli bližšie. Dobrou správou je fakt, že zápasy Ligy Majstrov sa po novom budú hrávať o 18:55 a o 20:55 a teda fanúšik môže denne sledovať viacero zápasov naživo. Na Orange Sport platí, že počas dňa máme na výber 4 najzaujímavejšie duely dňa, ktoré sa vysielajú na 4 rôznych kanáloch. Služba je dostupná cez optiku aj satelit na celom území Slovenska. Okrem toho je však dostupná aj online a to je veľkou výhodou, pretože nie je nutné byť zákazníkom Orange. Po zaslaní SMS si Orange Sport môžeme pozrieť na PC alebo na mobile cez appku. Pritom nie je potrebné vytvárať žiaden účet. Skutočne stačí aktivačná sms. Priamych prenosov je pritom obrovské množstvo. Jeden problém je tak vyriešený. A ten druhý...

Fanúšikov FC Barcelona žreb Ligy Majstrov čo do zloženia základných skupín nepotešil. Vraj ide o ťažkú skupinu, kým taký Real Madrid má okolo seba úplne slabé tímy. Ak sa ale na zloženie skupín Ligy Majstrov pozrieme prostredníctvom koeficientu UEFA, závery prekvapia - Barcelona má jednu z najľahších skupín. Pritom na základe rebríčka tímov založeného na spomínanom koeficiente sa do žrebu či pohárov jednotlivé tímy nasadzujú. Tento koeficient je zrkadlom sily tímu. Ako sa tento koeficient vypočíta?

Klubový koeficient pre nasadzovanie do pohárov UEFA

Klubové koeficienty (rebríčky) sú založené na výsledkoch klubu v zápasoch Ligy Majstrov a Európskej ligy za posledných 5 rokov. Výsledné poradie klubov sa následne používa pre žreb a nasadzovanie do pohárov.

Bodový systém Ligy majstrov

  • Mužstvo vyradené v predkole -  0 bodov

  • Postup do skupinovej časti – 4 body

  • Víťazstvo v skupine – 2 body

  • Remíza v skupine – 1 bod

  • Postup medzi 16 najlepších – 4 body

  • Účasť v osemfinále – 1 bod

  • Účasť v štvrťfinále – 1 bod

  • Účasť v semifinále – 1 bod

  • Účasť vo finále – 1 bod

Body nie sú udelené za vypadnutie v predkolách, pretože tieto kluby pokračujú v Európskej lige, kde sú body udeľované podľa pravidiel súťaže.

Bodový systém Európskej ligy

  • Klub vyradený v predkole kvalifikácie – 0.5 bodu

  • Klub vyradený v prvom kvalifikačnom kole – 1 bod

  • Klub vyradený v druhom kvalifikačnom kole – 1.5 bodu

  • Klub vyradený v treťom kvalifikačnom kole – 2 body

  • Klub vyradený v play-off – 2.5 bodu

  • Víťazstvo v skupine – 2 body

  • Remíza v skupine – 1 bod

  • Účasť v štvrťfinále – 1 bod

  • Účasť v semifinále – 1 bod

  • Účasť vo finále – 1 bod

  • Kluby majú zaručené minimálne 3 body, pokiaľ sa dostanú do skupinovej fázy. (Aj keď uhrajú  menej)

Koeficienty klubov sú určené súčtom všetkých bodov získaných za posledných 5 rokov alebo 20% národného koeficientu v tom istom období.

Koeficient teda do úvahy berie výkonnosť klubov za posledných 5 rokov. Čím viac bodov klub nazbiera, tým je v poradí vyššie a tým lepšiu východiskovú pozíciu v pohároch má. Inými slovami čím viac bodov – tým je klub na tom výkonnostne lepšie. My sme sa tak na silu jednotlivých skupín pozreli očami UEFA.

V jednotlivých tabuľkách sú k tímom priradené koeficienty UEFA. Celková sila skupiny je v podstate priemer týchto koeficientov v jednotlivých skupinách. Obťažnosť skupiny pre favorita – favoritom je prvý tím v každej skupine a to na základe nasadenia zo strany UEFA. Ide o mužstvá, ktoré sa pri žrebe ocitli v prvom výkonnostnom koši. Zvyšné tri tímy majú potom priemerný koeficient UEFA v závislosti od toho, aké sú v podstate silné. Veď koeficient UEFA by mal odzrkadľovať práve silu tímu na základe výkonov za posledných 5 sezón.

Výsledky však zaujali, ak nie rovno prekvapili. Skupina B, v ktorej sa nachádza aj Barcelona, je totiž podľa koeficientu UEFA pre Barcelonu ako favorita druhá najľahšia. Najľahšou skupinou pre favorita je skupina H, v ktorej je favoritom Juventus. Starú Dámu tak podľa UEFA čaká v skupinovej fáze Ligy Majstrov prechádzka ružovou záhradou. Naopak, skupinou smrti je skupina A s Atléticom Madrid, Borussiou Dortmund, Monakom a Club Brugge. Ak sa pozrieme na celkovú silu skupiny, opäť vedie skupina A, ktorá je divácky najatraktívnejšou, pretože sú v nej tímy, ktoré majú najvyšší priemer koeficientu UEFA. Veľmi zaujímavá je aj skupina G. Naopak, najmenej atraktívnou je skupina D, ktorú tvoria Moskva, Porto, Schalke a Gatatasaray.

Diváci si však prídu na svoje. Spomínaná skupina A ponúkne krásne šlágre Atlética, Borussie a Monaka. Aj napriek koeficientu UEFA si diváci prídu na svoje v skupine B. PSG, Neapol a Liverpool si to rozdajú v ‚Céčku‘, a v ‚Háčku‘ sa o dve postupové miesta pobijú Juventus, United a Valencia. Fanúšikovia si určite nenechajú ujsť ani Bayern, Real Madrid či Manchester City Pepa Guardiolu. Ako sme spomínali vyššie, v našich končinách budú zápasy dostupné na Orange Sport.

Ak ale krútite hlavou nad tým, ako je možné, že koeficient UEFA vám pri niektorých tímoch jednoducho nesedí, dali sme si tú námahu a porovnali ho s kurzami stávkových spoločností. Podľa UEFA je najsilnejším tímom Real Madrid. Zákonite, veď vyhral posledné tri ročníky tejto najprestížnejšej klubovej súťaže. Stávkové spoločnosti však za najväčšieho favorita Ligy Majstrov v tejto sezóne označili Manchester City, na ktorého vypísali kurz 5,70. Druhým najväčším favoritom je katalánska Barcelona. Dá sa povedať že aj podľa UEFA a aj podľa kurzov.

Ostatné kluby si môžeme porovnať v prehľadnej tabuľke nižšie. V každom prípade platí, že aj v tejto sezóne sa v Lige Majstrov rozhodne bude na čo pozerať. A to už od úvodných zápasov základných skupín.

zdroj: forcabarca.sk uefa.com
foto: twitter

Marco01

-10
2018-09-18 18:42:57

this is number one bullshit ...

Marco01

-11
2018-09-18 18:52:40

what the fook is that guy who gave me - ???

milos970

11
2018-09-18 18:51:59

Osrat cely koeficient

adriano

-8
2018-09-18 19:14:25

Barcelona ma zase kvalitny zaciatok.Vsetko je pomale a nato ze hraju proti kvalitativne slabsiemu superovi je to chabe zatial.

Pisterko26

9
2018-09-18 19:25:00

Článok mi prišiel skôr ako reklama na limetka šport. A ako ľahkú skupinu by som to nebral. Tie tímy majú dosť spoločné v tom zmysle, že sú motivované poraziť Barcelonu. A každý s týchto tímov môže byť nevyspytateľné.

bruno1

9
2018-09-18 20:02:13

Kludne sa vymenme s realom ak je toto lahka skupina

myzuFCB

7
2018-09-18 21:14:15

ľahká skupina?! tak to je pekná sračka... Vôbec to nie je ľahká skupina i napriek dnešnému jednoznačnému víťazstvu

ximpp

3
2018-09-19 08:01:15

Samozřejmě, že je to velmi těžká skupina, pokud bychom byli ve kterékoliv jiné skupině z koše 1, nikde by to nebylo tak těžké. Rating Spurs i Interu je irelevantní.

FCB1933

3
2018-09-19 08:43:09

Real ma akoze 3.najtazsiu skupinu? Na rano dobry for...

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.