Portál conversation.com sa zameral na metodológiu, ktorú FC Barcelona využíva na neustále monitorovanie formy a zdravia hráčov. Výskum majú na starosti traja členovia divízie kontroly športovej formy v klube - Andrés Martín García, Antonio Gómez Díaz a Francesc Cos Morera.

Barcelona v sezóne 2015/2016 používala najnovšiu generáciu monitorovacích zariadení, ktoré klubu umožnili kontrolu fyzického úsilia hráčov počas tréningov, ako aj počas zápasov. Metodológia používaná v každý deň tréningu bola následne starostlivo spracovaná, aby sa jasne poukázalo na to, ako sú hráči pripravení na ďalší zápas.

Výsledky týchto štúdií ukázali, že hráči boli z fyzického hľadiska vždy optimálne pripravení. Podobne tomu bolo aj z hľadiska technického a taktického. Model Barcelony predpokladá, že hráč 3-4 dni pred zápasom trénuje na maximum ako na trávniku, tak aj v posilňovni. Tréning na trávniku sa skladá z hier a pozičných cvičení v rôznych priestoroch ihriska.

Všetky tréningy zahŕňajú fyzické, technické a taktické cvičenia. Niektoré kluby pritom kladú dôraz na fyzické tréningy založené na behaní, no model Barcelony je v tomto iný. Tréning imituje kľúčové prvky hry a simuluje konkrétne situácie, s ktorými sa hráči stretnú v najbližšom zápase.

Ako si zachovať sviežosť

Tréning Barcelony je o 10 minút kratší, než tréningy ďalších špičkových európskych klubov. Zdá sa, že to nie je veľa, no pri pohľade na celú sezónu, hráči na tréningoch strávia dovedna omnoho menej času. To im dovoľuje zachovať si čerstvosť.

Dva alebo jeden deň pred zápasom sa Barcelona snaží klásť dôraz predovšetkým na technickú a taktickú prípravu (sekvencia prihrávok, kontrola nad loptou, pozičná hra pri obmedzenom počte hráčov, štandardné situácie). Čím bližšie k nasledujúcemu zápasu, tým hráči trénujú s nižšou intenzitou, prebehnú kratšiu vzdialenosť a zriedkavejšie trénujú zrýchlenie.

Dve skupiny na tréningoch

Barca pracuje s hráčmi, ktorí v základnej zostave nehrávajú často, aby si udržali adekvátnu formu. Model Barcelony má pre týchto hráčov deň po každom zápase iný typ tréningu. Na týchto tréningoch sú hráči rozdelení na dve skupiny. V prvej sa nachádzajú hráči, ktorí v predchádzajúcom zápase odohrali nad 60 minút. Títo hráči vykonávajú cvičenie s nízkou intenzitou a regeneračné cvičenia. Ostatní hráči precvičujú taktiku a techniku, sériu cvičení absolvujú bez prestávky a následne sa sústredia na správne pozičné postavenie. Tento dodatkový tréning hráčom umožňuje zachovať si fyzickú formu a je dôležitým nástrojom, ktorý prispieva k tomu, že hráči z lavičky sú kedykoľvek pripravení naskočiť do zápasu.

Barcelona sa na tréningoch nesústredí výlučne len na tiki-taka a hru na jeden dotyk. Základom jej úspechu sú veľmi dôsledne vypracované tréningové plány a využívanie pokročilých technológií na monitorovanie formy hráčov. Kľúčová je taktika, odpočinok a regenerácia hráčov.

zdroj: theconversation.com
foto: theconversation.com

ximpp

17
2018-09-21 12:37:09

Xavi :-((((

ximpp

21
2018-09-21 12:39:52

Pěkný víkend a tři body s Gironou všem culés!!!

rominho

4
2018-09-21 13:03:58

zaujimave by bolo porovnanie napr. s Liverpoolom..

bulldozer

-1
2018-09-21 13:53:19

A ako je to s tou vydrzou? Ak Sagan trenuje 6h denne, tak futbalisti preco nevydrzia hrat 2 zapasy na tyzden? Ved so spravnou davkou treningu by malo byt jedno ci hrac hra kazdy zapas alebo len polovicu. Na konci sezony by mal byt ronako unaveny.

GabrielSVK

7
2018-09-21 14:34:53

Tí cyklisti sú na inej úrovni.

Cingi

14
2018-09-21 14:44:53

cyklistika je o inom. skús sa bicyklovať celý deň a behať celý deň. ako môžeš vypustiť takúto chujovinu? v živote si nič nešportoval, keď nevieš porovnať dva športy? za ďalšie, pokiaľ viem, väčšinu sezóny hrávajú 2 zápasy týždenne...

GabrielSVK

10
2018-09-21 15:23:50

Ale aj tak sú tí cyklisti oveľa viac športovo vyťažený. Však to nie je normálne koľko oni idú. Však sú ako stroje.

fofo112

11
2018-09-21 16:03:02

máš úplnú pravdu,cyklistika je väčšia drina ako futbal,ťahať v kuse aj 6 hodín a hrať 90 minút, kde si môžeš aj vyklusávať máš tam dalších hráčov ale cyklista tahá v kuse len sám za seba. Pritom sú slabo platení je to nedocenený šport.

bulldozer

6
2018-09-21 15:48:36

Trochu vedeckejsiu odpoved som cakal. Futbalista na najvyssej urovni spali 1600kcal na zapas https://img.fifa.com/... cyklista spali 6000kcal za 110mil https://www.businessinsider.com/... Takze priemerny vykon podavaju cca rovnaky ale cyklista odmaka takmer 4x viac (na zaciatku etapy idu pomalsie a ku koncu je to o to vyraznejsie nez u futbalu) a na velkych tour takto zaberaju 6 dni do tyzdna. Tvoja teoria ktora predpoklada ze futbal je narocnejsi tu velkom nesedi.

bulldozer

3
2018-09-21 15:52:36

*celkom nesedi

WR10

0
2018-09-22 02:37:28

Záťaž sa nedá merať len spálenými kalóriami. Cyklisti a napríklad aj hokejisti využívajú nástroje - korčule resp. bicykel a to zabezpečuje, že im pomáha kinetická sila - inak povedané, aj keď sa prestanú hýbať, tak majú určitú zotrvačnosť. Futbalisti prekonávajú celú vzdialenosť a vôbec každý jeden pohyb čisto svojou silou, kým cyklista či hokejista môže využiť silu zotrvačnosti. Takže napríklad pri prejdení 10 metrov prekonali sami len napríklad 3 metre, zvyšok pomohla zotrvačnosť, čo im umožňuje prejsť väčšie vzdialenosti alebo vydržať dlhšie atď..

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.