V zápasoch s PSV a Villarrealom Leo Messi hral ako falošná deviatka a zúčastňoval sa na hre tímu menej, než v ostatných zápasoch v tejto sezóne. Odkedy do Barcelony prišiel Luis Suarez, Messi zápasy začína na pravej strane a postupne sa presúva do stredu poľa. Argentínčan sám priznal, že v súčasnosti sa cíti lepšie v úlohe hráča tvoriaceho akcie, než v úlohe hráča strieľajúceho góly.

Je čas Lea Messiho ako falošnej deviatky za nami? Madridský denník AS naznačuje, že Argentínčan sa v súčasnosti na tejto pozícii necíti najlepšie, o čom svedčia aj údaje z posledného zápasu s Villarrealom. Heatmapa jasne ukazuje, že útočník sa len zriedkavo dostal do pokutového územia súpera a štatistiky poukazujú na to, že Messi mal účasť len v 68. akciách tímu - najmenej v tejto sezóne. Druhým takýmto zápasom bol stret v PSV, kde Messi mal účasť na 88. akciách tímu. Na Phillips Stadium však Messi na bránu súpera vystrelil 7-krát a zaznamenal jeden gól.

Messi sa v úlohe falošnej deviatky nepredstavil už veľmi dlho. Pep Guardiola ho do tejto pozície umiestnil v pamätnom El Clásicu na Bernabeu, kedy Barcelona v sezóne 2008/2009 vyhrala 6:2. Tréner zavolal hráča do svojej kancelárie a informoval ho o myšlienke, ktorá sa ukázala ako fantastická. Barcelone sa týmto spôsobom podarilo prelomiť obranu Realu a Messi týmto odštartoval svoje gólovo najproduktívnejšie obdobie v kariére, keď v La Lige počas jednej sezóny 2011/2012  nastrieľal až 50 gólov.

Rodák z Rosaria hrával ako falošná deviatka do sezóny 2014/2015. Vtedy sa k Blaugranas pripojil Luis Enrique a do Barcelony prestúpil aj Luis Suarez. Uruguajčan debutoval v zápase na Bernabeu proti Realu Madrid na pravej strane útoku, ale jeho pozícia sa veľmi rýchlo zmenila. V priebehu sezóny si vymenil miesto s Messim, ktorý zápasy začínal ako falošné krídlo na pravej strane a následne sa presúval do stredu poľa, aby si vymieňal prihrávky so Suarezom a Neymarom. Táto taktika priniesla mužstvu úspech, keď sezónu zakončilo ziskom treble.

Messi sa po dlhom čase do pozície falošnej deviatky vrátil a to kvôli zraneniu Luisa Suareza a kvôli tomu, že Valverde Munirovi v ťažkých zápasoch neverí. Messi tak ako falošná deviatka odohral súboje s Villarrealom a PSV. Vo veku 31 rokov však už nemá toľko síl ako za mlada a na trávniku nedokáže pokryť priveľký priestor. Teraz sa cíti lepšie na stiahnutejšej pozícii, kde dokáže tvoriť akcie, čo priznal v nedávnom rozhovore: "Vidím sa viac v úlohe hráča tvoriaceho akcie, než aby som strieľal góly," povedal Messi.

Plán hry Barcelony je rozdelený na dvojicu fáz. V prvej fáze sa hráči Barcelony snažia dostať loptu k Messimu. Od tohto momentu Messi rozhoduje o priebehu akcie. Leo dáva do pohybu krajných obrancov alebo krídla a následne sa objaví v okolí pokutového územia súpera. Je to spôsob, ktorý prináša góly. Úlohou Messiho je však nabiehať do pokutového územia, nie v ňom zostať. V zápase s Villarrealom úlohu útočníka plnil aj Arturo Vidal. Messi z pokutového územia utekal preč, ako keby chcel dať jasne najavo, aké sú jeho preferencie.

V nasledujúcich zápasoch sa problém vyrieši sám, pretože Luis Suarez by mal byť opäť pripravený hrať. Ernesto Valverde však počas nedávnej tlačovej konferencie uviedol, že v zápase s Espanyolom môže Messi aj tak nastúpiť ako falošná deviatka. Nie je teda vylúčené, že Messi v takejto úlohe v tejto sezóne ešte uvidíme.

Fanúšikom FC Barcelona prinášame Vianočné darčeky a akcie!

zdroj: as.com
foto: fcbarcelona.com

Jackopz

top komentár
73
2018-12-07 12:51:08

Ten pocit ked chces tvorit hru ale aj tak das 50 golov za rok :D

Maximus80

16
2018-12-07 14:31:50

jak sem to četl,tak mě až zamrazilo,to je prostě borec a král.Nejlepší hráč na světě

Danny

11
2018-12-07 14:52:04

Ale cosi ... to je modric :D

adel

7
2018-12-07 15:12:49

važne si myslite že v pripade lea ide až tak o poziciu na ktorej akože hra? ved hral už užastne aj naopak na roznych poziciach a myslím že ma tolko volnosti kolko on sam potrebuje

emiliano

0
2018-12-13 10:30:52

Treba pripomenúť, že Leo sám sa v jednom rozhovore už dávnejšie vyjadril, že keď mu pribudnú roky, stiahne sa viac do stredu poľa. Ale on to robí už dlho, ako sa tu aj píše. Takže žiadne prekvapenie. Keď začínal ako mladík, hral krídlo, ale krídlo má obmedzené možnosti a každý pochopil, že by bola škoda nevyužiť jeho extrémne nadanie pre čítanie hry, tvorbu akcií a gólových šancí. Tak dostal voľnosť, hrá tam, kde to uzná vzhľadom na vývoj za potrebné.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.