Tí, ktorí majú na starosti riadenie rôznych skupín ľudí, ako napríklad futbalový tím hráčov najvyššej úrovne, sú zodpovední nielen za rozhodovanie ohľadom športových vecí, ale musia byť takisto skvelí s prácou s ľuďmi.

Obyčajne je tá druhá úloha obtiažnejšia ako prvá, pretože sebeckosť, závisť, žiarlivosť, intenzívne a rozmanité emócie sa stretávajú pod jednou strechou u rôznych typov osobností. Tu sa ukáže skutočný rozdiel medzi dobrým a zlým trénerom. Mnoho taktikov neuspelo, pretože nevedeli, ako riadiť skupinu plnú ľudí, hoci boli dobre pripravený viesť ich ako hráčov. Musíte hľadať dobrých vodcov v rámci tímu a vedieť, ako zvládnuť všetky komponenty a priniesť tímu rovnováhu.

Ernesto Valverde má k dispozícii dobrých vodcov v hráčoch ako Lionel Messi a Sergio Busquets, ale teraz sa musí vysporiadať s členom skupiny, ktorý vytvára konflikty. Výsledok tohto problému by mohol tiež spochybniť jeho autoritu. Ako vyriešiť opakovaný čin nedisciplinovanosti Ousmane Dembélého - potrestá ho opäť? Tréner sa vysporiadal s predchádzajúcimi prehreškami hráča s uvážením a trpezlivosťou, keď sa pred mesiacom objavilo prvé nevhodné správanie. Za krátkym trestom nasledovalo omilostenie, keďže si Francúz získal ľudí svojimi výkonmi na ihrisku.

Dostal od spoluhráčov rady, ale vyzerá to tak, že sa nepoučil. Povinnosti sa neberú vážne a zrejme si myslí, že jeho schopnosti stačia na to, aby ho ospravedlňovali. Nie, nemôžete robiť výnimky pre hráča v rámci skupiny, najmä ak je v šatni najlepší hráč na svete, ktorý svojim správaním ide príkladom. V kolektíve musíte vedieť, ako zaobchádzať s každým členom odlišne, no sú aj také prípady, v ktorých sa nedá vyjednávať. Byť profesionálom je zásada, ktorá musí byť vždy dodržaná. Je pravda, že Dembélé je veľmi mladý, ale je tiež pravda, že stál 100 miliónov eur a má privilegovaný život, taký, aký má len málokto v jeho veku.

Trest nie vždy funguje, či už ide o pokuty alebo vylúčenie z tímu. Valverde však nemôže stáť s prekríženými rukami, ale musí vyžadovať oddanosť a rešpekt. Je jasné, že jeho najväčší spojenci budú pravdepodobne vodcovia v šatni, ktorí by mu mali pomôcť a venovať zvláštnu pozornosť.

Vyber si svoj štýlové oblečenie FC Barcelona!

zdroj: marca.com
foto: fcbarcelona.com

 

maros1

14
2018-12-11 09:26:51

"má privilegovaný život, taký, aký má len málokto v jeho veku." - trefa a v tom je problém - nevie to uniesť v kombinácii s jeho povahou

vondeylen

7
2018-12-11 09:42:21

...ani v hornej dolnej by sa to nemohlo tolerovat..nevazi si kolegov,kapital do neho vlozeny je prilis velky na to,aby sa taketo veci diali...nepripustne,musi zacitit pocit zodpovednosti...

Hviezda

20
2018-12-11 09:53:40

Len jedna poznamocka 21 rokov vo futbalovom zivote ked prejdete Dortmundom a ste v Barcelone nemoze byt ako vyhovorka nezodpovednosti, kedze profesionalom je uz minimalne 3-4 sezony, takze toto je skor problem osobnosti bez ohladu na vek. Najhorsie je ze sa stal magnetom pre media a o to bude vsetko tazsie a aj z malych veci sa 100 krat nafuknu, co bolo krasne vidiet ked schadzal Dembele z ihriska, tak kamera ho snimala cely cas asi 25 sekund do tvare az kum si nesadol na lavicku, s cielom hladat senzacie. Myslim si ze ak dovod neskanie nie je ponocovanie alebo alkohol tak nezodpovednost sa da pokutami vyliecit;)))

Vladinko

11
2018-12-11 11:23:03

Lenže celkom zaujímavé je, že chalan v dortmunde (až dovtedy čo začal trucovat) nemal vôbec žiadny problém..

Jhonys

4
2018-12-11 16:50:20

není to tak úplně pravda, nebyl totiž pod takovým dohledem médií, jako je teď. Problémy s dochvilností měl už v Dortmundu společně s Aubou, řekl to sám sportovní ředitel Borussie Zorc.

Nalim

-5
2018-12-11 12:16:11

Vladinko toto som aj chcel písať, nikto po cely čas nespomenul, že v Dortmunde sa mu také niečo stalo. Nemal tam krivdu u trénera. Tam mu tréner nedokazoval, že si mladý, čakaj. To znamená, že nie je nedochvilný, ale série na takého psieho trénera. Toto by nerobil Pepovi ani Koemanovi, lebo to boli pani futbalisti a mal by rešpekt. Jemu umenie nezoberie Valverde ale tréner pôjde kade ľahšie. A Dembele svojou cestou do iného klubu.

Vladinko

4
2018-12-11 15:18:01

Skôr by som povedal, že mu narástol od dortmundu hrebienok- lebo on týmto správaním nepluje do tváre iba valverdemu, ale aj vlastným spoluhráčom a ostatným ľuďom v klube ;)

Milan87

3
2018-12-11 17:07:59

To budes stale hejtovat valverdeho ked ten sopliak nepride na trening?ja uz som v ako 21 rocny makal na zachranke a to bola zodpovednost a psychycky stres a nie honit mičudu.a vies co?keby ze som neprisiel nemohol za to moj šéf ale ja sám.

BW000

4
2018-12-11 14:56:38

“...nemôžete robiť výnimky pre hráča v rámci skupiny, najmä ak je v šatni najlepší hráč na svete, ktorý svojim správaním ide príkladom...” napriek nespornému talentu a futbalovému umeniu neexistuje u Dembeleho dôvod, prečo by mal mať akékoľvek výnimky...zatiaľ ešte nič ( v úvodzovkách ) veľkolepé nedosiahol... a aj keby... kde bude mať hranice? Fandím mu, ale radšej budem čítať, aký skvelý výkon podal na ihrisku, a nie o tom , aký má problém s disciplínou alebo že tréner s ním nevie pracovať... je to fantastický hráč a vždy bude sústom pre novinárov, tak nech to radšej dokazuje len excelentnými výkonmi na ihrisku...

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.