Xavi Hernández Creus, legendárny rodák z Terrassy a bývalý dlhoročný pilier stredu poľa FC Barcelona, poskytol počas vianočných sviatkov fantastický rozhovor madridskému denníku Marca. Hovoril i na tému kapitána blaugranas Lionela Messiho, ktorého považuje aj naďalej za najlepšieho futbalistu na svete. 

Xavi Hernández, legendárny stredopoliar, ktorý sa stal základným článkom barcelonského úspechu dvadsiateho prvého storočia, futbal na Starom kontinente sleduje mimoriadne pozorne i naďalej. Neuniklo mu, prirodzene, ani to, že Barcelone sa od jeho odchodu do Kataru nedarí v najprestížnejšej európskej klubovej súťaži Lige majstrov. 

"Nemyslím si, že by Barca nejako prišla o svoje čaro z minulosti. Vždy chce mať loptu a vysoko napáda. O esenciu však neprišla nikdy, dokonca ani pod Tatom Martinom, keď sa jej nepodarilo vyhrať vôbec nič. Sú tu ale, samozrejme, isté nuansy. Luisovi Enriquemu sa, napríklad, páčilo hrať rýchlo, preferoval protiútoky, ktoré sme pod Guardiolom nepraktizovali takmer vôbec. Valverde je zase v rozostavení 4-4-2 oveľa viac praktický, tím je lepšie organizovaný pod tlakom. Sú to ale iba malé odtiene celej barcelonskej esensie. Teraz sa navyše pridal Arthur, mladík, ktorý nikdy nestráca loptu," komentoval Xavi. 

Práve Arthurovi však viacerí fanúšikovia blaugranas vyčítajú, že málo riskuje. "Stávalo sa to aj mne. Keď som mal dvadsať, dvadsaťjeden rokov, riskoval som oveľa menej, neprenikal som medzi línie. Je to otázka dôvery, ktorú ešte získa."

Po odchode Xaviho a Iniestu prevzal na Camp Nou kapitánske žezlo Lionel Messi. "Čo vám mám o ňom povedať? Je z inej planéty, dal by som mu Zlatú loptu každý rok. Messi zmenil barcelonskú históriu,"

"Jedného dňa odíde aj on, a to bude mať, pochopiteľne svoj dopad. Messi neprináša len góly, je to tvorca hry, prakticky ten, ktorý ju celú diktuje. Keď chýba pre zranenie, je to vidieť, mužstvo nie je také isté. Messi preniká medzi línie, skvele dribluje, je v útoku rozdielový. Po Messim treba správne skĺbiť akadémiu a hráčov, ktorí sú už v tíme," pokračoval. 

Podobnú situáciu pritom prednedávnom museli riešiť v Madride, Los Blancos opustil ikonický Cristiano Ronaldo. "Kríza v Reale ma prekvapila. Ja osobne som si myslel, že bez Cristiana budú hrať ešte lepšie, pretože budú kolektívnejší. CR7 vám dá toho veľa po individuálnej stránke, strelí hoc päťdesiat gólov, no bol som presvedčený o tom, že sa im bez neho bude dariť, dokonca ešte s Lopeteguiom, oveľa viac. Nedostal však dostatok času," dodal.

Zdroj: marca
Foto: marca

Couthinha23

12
2019-01-02 00:28:15

Krásne slová od Xaviho navždy ostaneš v našich srdciach a legendou Barcelony a je tvojím domovom Visca el Barca!

emiliano

9
2019-01-02 08:37:36

O Arthurovi to povedal presne, ako to je. Keď príde mladý hráč, nechcíme od neho, aby bol hneď ako Xavi. Mladý musí hrať viac na istotu, kým nezíska sebavedomie a nezistí, že má aj na to, aby prenikol cez hráča a vytvoril priestor. Dembele sa púšťal do osobných súbojov hneď a keď postrácal lopty, Valverde ho začal vynechávať a tu, na tejto stránke, bol kritizovaný. Takže začal opatrnejšie. Umenie hráča spočíva v tom, aby zistil, čo môže a čo nie, kedy risknúť a kedy zvoliť istotu, a to príde so skúsenosťami. Ale ja mám vždy radšej tých, ktorí sa pokúšajú "urobiť" súpera a vytvoriť šancu. Nie takého, ktorý má výborné štatistiky, lebo nikdy loptu nestratí, lebo prihrá vždy na istotu. Za to som vždy kritizoval Rakiho, má strelu, ale vystrelí 3x za sezónu.

www.JW.ORG

2
2019-01-02 08:42:31

Xavi, my to vidime vseci ze Messi je herne i statisticky nejlepsi....ale novinari sleuji jen hrace na Mezinarodni scene

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.