Pre tých, ktorí milujú Barcelonu a Katalánsko neexistuje zlé obdobie na návštevu tohto nádherného kúsku zeme. Vďaka prekrásnemu stredomorskému podnebiu si môžete vychutnať väčšinu z toho, čo tento neuveriteľný región ponúka- hory, pláže, kuchyne svetovej triedy, výnimočnú architektúru a oveľa viac - po celý rok.  Katalánsko sa môže pochváliť viac ako 300 dňami slnečného svitu za rok. Navyše každý mesiac ponúka návštevníkovi niečo zvláštne: či už niektoré špeciálne gastronomické pochúťky alebo rôzne aktivity. V ponuke sa nájde aj návšteva vinohradov na jeseň či lyžovanie v zime.

Poďme sa pozrieť na jednotlivé obdobia a možnosti, ktoré ponúkajú. Určite si nájde každý to svoje naj :)

Jar

Jar je pre mnohých ideálny čas na návštevu Barcelony a Katalánska. Práve v tom čase nie je veľmi chladno, teploty sú mierne a mestské ulice sú menej preplnené, zatiaľ čo na vidieku ožívajú kopce a polia kvetmi. Jar je ideálny čas na návštevu pre množstvo outdorových aktivít a dokonca koncom mája a v júni je dostatočne teplo na slnenie a plávanie. Nájdu sa niektorí, ktorí sa  na konci jari rozhodnú stráviť ráno na svahoch a popoludnie na pláži.

Milovníci prírody budú mať radosť z jarných kvetov pozdĺž katalánskych turistických chodníkov, ktoré zahŕňajú všetko od vysokohorských výletov v Pyrenejach po panoramatické útesy pobrežia Costa Brava. Apríl a máj je vhodný čas na návštevu pre cykloturistov, či už ste skúsený cyklista hľadajúci výzvy Pyrenejí alebo uprednostňujete rovinaté chodníky Vias Verdes.

Jar je tiež sezóna Calçot, tieto veľké, šťavnaté jarné cibule sa pečú počas grilovania až do čiernej farby, potom sa zbavujú šupiek, namáčajú sa do orechovej omáčky romesco a jedia sa zvyčajne v spoločnosti veľkej skupiny priateľov spolu s dobrým vínkom a samozrejme nesmie chýbať dobré vínko. Vidiecke mesto Valls v provincii Tarragona sa nachádza v samotnom srdci oblasti Calçot a je príjemným miestom na dovolenku. Táto oblasť Katalánska  je známa po celom Španielsku práve vďaka skvelým tímom "castellers", ktoré stavajú ohromujúce ľudské veže. Tieto predstavenia sa najviac konajú práve v jari a v lete počas víkendov.

V priebehu roka sa v Barcelone organizujú rôzne festivaly, ktoré sa začínajú už v januári. Festivaly ponúkajú zážitky aj v podobe kuriozít ako je napríklad požehnanie zvierat na festivale Tres Tombs. Február prináša karneval, ktorý sa koná po celom Katalánsku, ale najmä v meste Sitges, kde sú ulice doslova pokryté kvetmi a fontány sú obsiate girlandami.

Girona organizuje v máji jarný kvetinový festival "Temps de Flors", kde sa vám naskytne očarujúci obraz kvetinových kobercov, ktoré sa nachádzajú v nádhernej stredovekej štvrti. Na konci jari na sviatok Corpus Christi máte možnosť vidieť tradičné "ou com balla" (tancujúce vajce) - fontány sú pokryté kvetmi a sezónnym ovocím a duté vajcia plávajú na povrchu vody, čo pripomína istým spôsobom tanec. Túto tradíciu môžete vidieť na niekoľkých miestach v Gotickej štvrti, vrátane katedrály a v mestách po celom regióne.

Leto

V lete sú dni dlhé. Nočný život trvá ozaj celú noc a môžete si vychutnať okúzľujúce námestia či vychutnať si morský vánok, ktorý so sebou prinášajú vlny.

Dočítajte celý článok na kataluna.sk!

Michal017

7
2019-01-16 12:47:36

Jaro je opravdu nejlepší. Byl jsem i v srpnu a když je ve stínu 35, neni to zrovna na procházky po památkách a takove cestování v metru..:D

Paulie1

2
2019-01-16 14:01:15

Ja chcem ísť na narodeniny cca 22 mája co by tam malo byt pekne počasie len mi troska vadí, že sa už liga nehrá tak asi nestihnem žiaden zapas

Fishinko

1
2019-01-16 14:11:34

okolo 26 maja je posledne kolo :)

Marian

1
2019-01-16 15:36:07

Máš recht, posledný domáci zápas je víkend 12.mája s Getafe. Tak choď o 10 dní skorej...

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.