Záložník FC Barcelona Carles Aleñá poskytol krátky rozhovor pre madridský denník AS. Rodák z Mataró sa v súčasnosti nachádza na zraze španielskej reprezentácie do 21 rokov.

Luis Enrique ti umožnil debutovať v prvom tíme FC Barcelona. Ako bol tento tréner dôležitý pre rozvoj tvojej kariéry?

"Vždy som hovoril, že on mi ako prvý dal šancu v profesionálnom futbale. Dovolil mi presvedčiť sa, aká je hra v prvom tíme Barcelony. Dal mi šancu debutovať v mnohých súťažiach a budem mu večne vďačný. V zásade som mu nikdy úplne nemohol poďakovať za to, čo pre mňa ako mladého hráča urobil."

Či filozofia Luisa Enriqueho pasuje do reprezentácie?

"Jeho filozofia tam pasuje úplne najlepšie. Štýl hry Barcelony je veľmi podobný spôsobu hry reprezentácie. Ide o maximálne držanie pri lopte a vytváranie tlaku hneď po jej strate. Metódy sú podobné. Je to vidieť z štýlu hry reprezentácie."

Aká dôležitá je trpezlivosť z hľadiska postupu do prvého tímu?

"Hrám vo veľkom klube, najlepšom na svete. V prípade absencie trpezlivosti by bolo veľmi ťažké dosiahnuť úspech, ak ste mladým hráčom obklopeným najlepšími hráčmi na svete. Moji spoluhráči mi takisto veľmi pomohli. Nikdy som necítil potrebu odísť. Nikdy som sa tým neznepokojoval. Som v najlepšom klube na svete a hrám viac, než by som mohol očakávať."

Myslíš si, že sa môžeš naučiť viac ak dennodenne trénuješ po Messiho boku alebo na hosťovaní?

"V zásade sa to nedozvieme. Nikdy nie je jasné, či hosťovanie zlepší situáciu hráča alebo ju zhorší. Môžeme hovoriť o mojej skúsenosti. Rozhodol som sa zostať v Barcelone a neodísť do iného tímu. Človek sa môže naučiť veľmi veľa, keď trénuje s najlepším hráčom všetkých čias a ďalšími skvelými hráčmi. Samozrejme, každý chce hrať a viac súperiť, ale na tréningoch sa človek učí ďaleko viac ako na inom mieste. Neľutujem, že som zostal."

Máš pocit, že si dôkazom toho, že La Masie stále funguje?

"Vždy som hovoril, že ľudia sú trochu nedočkaví, aby čím skôr videli odchovancov, ktorí budú úspešní. Ľudia si myslia, že sa zopakuje generácia Xaviho, Busquetsa, Andrésa či Lea. Musíme si byť vedomí toho, že toto sa už nikdy nezopakuje. Bola to jedinečná a neopakovateľná generácia. Nie je to tak, že v La Masii sa prestalo pracovať. Musí sa však produkovať taká úroveň, aby ďalší hráči mohli prejsť do prvého tímu. Koniec koncov ide o najlepší klub na svete. Valverde vždy ak môže, dá šancu chalanom z akadémie. Spôsob práce sa nezmenil, ale je potrebné vedieť, že to, čo sa prihodilo pri spomínanej generácii, sa už nikdy nezopakuje."

Aké rady by si mal pre Riquiho Puiga?

"Odporučil by som mu, aby zostal pokojný. Jeho najbližší mu pomôžu prijať rozhodnutie. Samozrejme mu radím, aby tu zostal, pretože hrať za tento klub je to najkrajšie na svete. Tvrdím to ja a tvrdia to aj ďalší hráči Barcelony. Musí si zachovať trpezlivosť, ale to je jeho budúcnosť. Ak sa v akomkoľvek momente rozhodne odísť, samozrejme to pre neho nebude zlé rozhodnutie. Môže sa stať, že odchod nebude zlou voľbou a zotrvanie tou dobrou. Je to jeho budúcnosť. Odporúčam mu však, aby sa vyzbrojil trpezlivosťou, pretože stojí za to počkať."

Aké je to trénovať aj hrať s Messim každý deň?

"Na túto tému toho viac už nemôžete povedať. Neexistuje viac prídavných mien. Robí si, čo chce, so súpermi, s nami. Je to číslo jeden. Je jediný svojho druhu. Musíme sa z neho tešiť a uznať jeho veľkosť, pretože nikoho podobného v akcii už neuvidíme. V budúcnosti budem mojim deťom hovoriť, že som hral s Messim v jednom tíme. Bude to nezabudnuteľné. Dúfam, že tak bude hrať ešte po mnoho rokov."

zdroj: as.com
foto: twitter

kluc

28
2019-03-21 10:19:08

Neviem aká je spolupráca s Ajaxom ale možno by bolo dobré poslať tam Puiga na hosťovanie.
Ako Aleňa hovorí, nie je jasné či hosťovanie situáciu zlepší alebo nie, ale Ajaxu by som dôveroval a o rok by sa vrátil do Barcelony ako hotový 21-rocny hráč s dostatkom minút v prvom tíme s rovnakou filozofiou.
Jako asi si predstavujete že poslať na hosťovanie je krok späť po skúsenostiach s inými hráčmi ale AJAX je troska inde...a v Barcelone neverím že dostane počas najbližších 2 rokov výraznejšiu šancu čo môže spomaliť jeho progres.

maryann

3
2019-03-21 15:02:06

To je skutocne velmi dobry napad,Ricki by mal ist prvy ak sa prijme dohoda.

maryann

1
2019-03-21 15:04:59

*Ricard,resp.Riqui samozrejme

LaBrie

1
2019-03-21 16:35:34

Velmi rozumny chalan :)

maros1

1
2019-03-21 18:15:18

Neviem koľko rokov má ten Riči, no ja som ho videl pár krát hrať a tvrdím, že to bude druhý Ineiesta. Útly chalan s neskutočne šikovnými nohami, rozumom a prehľadom. mal by sa čas od času ukázať na ihriksu Len nech to v Barce organizačne zase nedomrvi

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.