Arthur Melo poskytol rozhovor pre denník Globo Esporte, v ktorom sa vyjadril k svojmu štýlu hry, hráčom, ktorých obdivuje či priateľstve s Neymarom.

DNA Barcelony

"Keď som bol malý, otec mi hovorieval, že musím strieľať viac gólov. Mnohí išli radšej do útoku, ale ja som si vždy myslel, že kľúčový je stred poľa, pretože ak obranca posiala dlhé prihrávky, takmer nikdy nevytvorí príležitosť. Záložník získava lopty od obrancov, prihráva útočníkom a tvorí hru. Prihrávky sú najdôležitejšou vlastnosťou, ktorú záložník musí mať. S dobrými prihrávkami je všetko jednoduchšie."

Leo Messi

"Moju pozornosť pritiahli dve veci. Prvá je spôsob jeho bytia. Nemal som najmenšiu potuchu o tom, aký je v súkromí, čo robí, aké má prednosti, nedostatky. Najväčší dojem na mňa urobilo to, aký je to človek, čo reprezentuje pre ostatných a ako si s tou zodpovednosťou dokáže poradiť. Druhou vecou je to, že ho už dlhý čas považujem za najlepšieho hráča na svete. Bez diskusie. Každý môže mať svoj názor, ale kto pozná futbal, vidí rozdiel. To, čo som videl počas môjho prvého tréningu v Barcelone, bolo úžasné. V priebehu druhého tréningu som si pomyslel, že je ešte lepší, než predtým. A to každý ďalší deň. Messi je impozantný, na každom tréningu a počas každého zápasu dokáže prekvapiť. Je privilégium hrať po jeho boku."

Vzory

"Počas mojich čias to bol Ronaldinho. Messi bol už vtedy hviezdou, ale až tak ešte nevynikal. Sledoval som Xaviho a Iniestu, z môjho spôsobu chápania futbalu, dvojicu najlepších záložníkov na svete. Jednoduché, ale účinné. Obdivoval som týchto hráčov, pre mňa boli vzormi, ktoré som nasledoval. To, že ma porovnávajú s nimi, je satisfakciou, má za následok, že pozerám dopredu a som vďačný všetkým, ktorí mi pomáhali. Myslím si, že môj štýl hry je viac podobný Xavimu. Viac zodpovedá môjmu profilu."

Hra Xaviho a Iniestu

"Páčil sa mi spôsob, akým si preberali loptu a otáčali sa s ňou s takou ľahkosťou. Zdalo sa, ako keby mali oči dookola hlavy. Páčili sa mi prihrávky pomedzi línie. Napálil som loptu do steny a keď sa odrazila, musel som sa s ňou otočiť len s jedným dotykom. Mal som 9 či 10 rokov a vtedy som si nemyslel, že budem mať vhodné schopnosti, aby som sa stal futbalistom. Naozaj sa mi veľmi páči môj spôsob pohľadu na futbal."

Futbalové začiatky

"Futbal som mal odjakživa veľmi rád. Môj otec nebol profesionál, ale hral amatérsky. Rozprával mi o dôležitých veciach v mojej kariére. Jedného dňa som sa mu priznal, že by som chcel zostať v strede poľa, pretože som po celý čas dostával loptu. Išiel som za trénerom v akadémii a povedal som mu: 'Rád hrám v strede poľa, môžem tam zostať?'. Prikývol, že áno. V priebehu rokov som si začal uvedomovať, že je to moje miesto. S loptou na nohe."

Nový tvorca hry na Camp Nou

"Na hru som sa vždy pozeral kolektívny spôsobom. Nikdy pre mňa nemalo význam, aby som bol hráčom, ktorý strieľa góly alebo musí byť najlepší, najdôležitejšie bolo vyhrávanie zápasov. Je ťažké, aby chlapec mal takúto mentalitu, ale myslím si, že túto zrelosť som mal vždy. Našťastie som takto premýšľal už od detstva. Takto vidím futbal."

Vývoj

"Vzhľadom na môj vek mám toho veľa, čo zlepšiť. Jednou zo základných vecí je lepšie viesť útočné akcie, aby sme častejšie strieľali góly a musím pridať asistencie. Trochu mi to chýba."

Reprezentácia

"Po Majstrovstvách sveta sa odohralo 6 zápasov a hral som vo všetkých. Bola to drastická zmena, pretože hrať za reprezentáciu je pre každého hráča silný impulz. Umožnili mi ukázať moju prácu. Hlavným prínosom mojej adaptácie bola dôvera spoluhráčov a realizačného tímu."

Priateľstvo s Neymarom

"Je jedným z tých, ktorým som najviac vďačný. Nepoznal som ho, len som ho obdivoval ako profesionála a odkedy som v národnom tíme, vidím, ako všetkým pomáha. Nedbá o ego. Tite mu veril ako kapitánovi a Neymar túto zodpovednosť prijal stále. Staral sa o našu pohodu. Máme medzi sebou veľké sympatie a sme skvelí priatelia."

zdroj: as.com
foto: fcbarcelona.com

Marian

8
2019-03-23 15:28:59

Treba pridať asistencie a bude to OK

Milan87

3
2019-03-24 07:33:16

Je to frajer, najviac sa mi páči ako vie co moze zlepsit a
pracuje na tom...

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.