Pepe Serer je futbalový skaut, ktorý pôsobil aj v Barcelone a to v rokoch 2015 až 2018, keď spolupracoval s vtedajším športovým riaditeľom Robertom Fernándezom. Podľa Serera, de Jong v mnohých aspektoch pripomína Johana Cruyffa. Holanďan môže hrávať na pozícii Busquetsa, ale na rozdiel od katalánskeho záložníka napáda akcie aj smerom k bráne súpera.

Serer dal Barcelone tip

"Vedenie Barcelony som informoval, aby venovalo pozornosť Frenkiemu de Jongovi, pretože mojou úlohou bolo pozorovať hráčov v Holandsku, Nemecku a Belgicku. Každý, kto videl Frenkieho v akcii, bol veľmi ohromený."

O de Jongovi veľa nevedeli

"V mládežníckom tíme Ajaxu sme pozorne sledovali Matthijsa de Ligta, Donnyho van de Beeka a Justina Kluiverta. O de Jongovi sme nevedeli nič. Neskôr sme si všimli množstvo predností. Sledovali sme jeho rozvoj v Willem II, kde hral na hosťovaní. Po návrate do Ajaxu sa stalo to, že de Jong sa od ostatných odlišoval niečím výnimočným."

Serer tlačil na jeho prestup

"Ajax v decembri 2017 odohral zápas s PSV Eindhoven a vyhral 3:0. Frenkie mal vtedy 19 rokov a odohral úžasný zápas. Nakoniec potvrdil svoju úroveň. Zamiloval som si ho a nahral som si video. Robertovi Fernandezovi som potom povedal: 'Tohto chlapca musíme kúpiť'. Každý by takto reagoval. Bol som dosť tvrdohlavý a začal som naliehať. Nadviazali sme kontakt s Overmarsom a rodinou hráča."

Frenkie ako Johan Cruyff?

"Frenkie má niečo z Cruyffa. Pripomína ho tým svojim únikom, po ktorom sa odchýlili opačným smerom. Má osobnosť a svojich spoluhráčov vždy žiada o loptu. V strede poľa je veľkou pomocou. Má všetko. V Barcelone môže napísať históriu. Camp Nou je ideálnym miestom, aby mohol svoj futbal rozvíjať."

De Jong aj ako stopér

"De Jong či de Ligt sú inými hráčmi, než van de Beek. Ten posledný je dobrý, ale nie je to špičkový hráč. Prvého z nich charakterizuje veľká drzosť a to už vo veku 18 rokov. De Jong sa nikdy neskrýva a vždy sa spoluhráčom ukazuje do hry. Keď hrá na pozícii Sergia Busquetsa, môže prijať loptu chrbtom k súperovej bráne a namiesto toho, aby ju vrátil späť, je schopný sa otočiť a potiahnuť akciu. Hľadá súperovu bránku a nerozohráva do šírky ako na hádzanej. Schopnosť potiahnuť loptu z vlastnej polovice mu umožňuje bez problémov hrávať na pozícii ľavého stopéra, čo sa mu kedysi prihodilo v Ajaxe. Potom sa dopĺňa s pivotom, ktorý zabezpečuje jeho pozíciu. Môže to byť aj opačne. De Jong to tak robil s Daleym Blindom."

De Jong má najbližšie k Busquetsovi

"De Jong má najbližšie k Busquetsovi, hoci v Ajaxe hrával aj na ľavej strane zálohy. Je schopný hrať krátke lopty, ale aj dlhé. Dokáže sa vymaniť spod krytia súpera a otvára možnosť poslať mu loptu. Vďaka schopnosti kryť si loptu dokážu obhospodarovať veľký priestor na ihrisku."

Podobnosť de Jonga a Arthura?

"Brazílčan je viac pozičným hráčom. Je dynamickejší, než Frenkie. Pripomína mi Schustera. Frenkie nepôsobí ako zavalitý hráč, ale je silný a v rozhodovacom procese je veľmi rozhodný. De Jonga mi v súčasnosti najviac pripomína Naby Keita z Liverpoolu. Pripomínal mi ho predovšetkým počas pôsobenia v Lipsku. Keita má však o 2-3 stupne nižšiu úroveň kvality."

zdroj: mundodeportivo.es
foto: fcbarcelona.com

Luis

7
2019-07-09 10:34:26

Tak snad z něko Ernesto neudělá stopera! :-)

michal11

7
2019-07-09 10:46:12

Nemá natoľko kvalitné oberanie lopty. Mascherano bol defenzíve lepší a preto ho tam strkal Pep. On bude hrať CM alebo DM určite, to sú ideálne možnosti s jeho profilom. Ale tá možnosť mi tiež napadla, preto som si spomenul aj na Mascherana. :D

Luis

4
2019-07-09 11:47:46

Já doufám, že bude hrát v záloze a doufám, že v základu, ať posadí kohokoliv! Snad bude lídr naší zálohy!

BayernMunchen

2
2019-07-09 11:30:58

Ked valverde pocuje DM, uz sa mu zbiehaju slinky :D

undrln

0
2019-07-09 12:50:20

Aby jsme se nedivili až bude v sestavě napsaný jako pravé křídlo :D

Martin77

0
2019-07-09 15:02:44

Paulinho hrál taky pravého záložníka i když je jako ryby ve vodě byl ve středu zálohy. No jo... to je pan Valverde vymyslí co většina nezvládne :-)

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.