Xavier Vilajoana i Eduardo, člen vedenia FC Barcelona, ktorý pracuje ako šéf amatérskeho mládežníckeho futbalu, na svojom blogu napísal, na čom je potrebné pracovať, aby trénovanie hráčov prinieslo úspech.

"Pýtam sa sám seba: malo by byť víťazstvo samoúčelné alebo je lepšie prezentovať ho ako dôsledok dobrého formovania?" píše katalánsky podnikateľ.

Vilajoana zdôraznil, že "svet mládežníckeho futbalu príliš často zabúda na individualitu hráča, ktorého trénuje." Podľa neho sa priveľmi tlačí na kolektívnosť, no zabúda sa na to, že tím je tvorený súborom individualít a práve to je príčinou, že funguje ako celok.

Katalánec vysvetľuje, že rozlíšiť výhry, ktoré sú výsledkom dobrého tréningu, sa robí "prostredníctvom analýzy hráčov ako jednotlivcov. Pokiaľ každý člen tímu je schopný naučiť sa a rozvíjať to, čo mu vyhovuje a čo sa naučil, s určitosťou bude dôsledkom tímový úspech."

Vilajoana zároveň tvrdí, že "dobrý tréner rozvíja individuálne charakteristiky hráča a vďaka tomu aj kolektív. Prevažná väčšina mužstiev má tendenciu výrazne sa zlepšovať, ale hráči to robia zriedkavejšie, než by bolo žiaduce."

Člen vedenia končí svoj blog tým, že podľa neho je chybou "hodnotiť trénerov na základe výsledkov tímu a nie individuálneho zlepšenia hráčov, pretože dobrý tréner prestane naliehať na výsledky. V súčasnosti sa však zabudlo na to, že skutočným cieľom mládežníckeho futbalu je tréning a rozvoj hráča."

zdroj: sport.es
foto: facebook

MiskoTM

1
2019-07-12 16:33:32

Presne tak moja rec, cely svet mina cas s energiu na nezmyselne treningy a cvicenia ktore nemaju ziadny efekt , keby treneri viac riesili individualnu kvalitu a techniku hracov futbal by bol ovela krajsi

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.