Odchod Xaviho Simonsa je ďalším príkladom odlivu talentu z La Masie. Madridské denník AS a Marca pripomínajú, že z klubu už predtým odišlo niekoľko sľubných hráčov. Sport je v každom prípade názoru, že odchod Simonsa pred klub až taký problémový nie je a Barcelona systematicky vyvodzuje závery.

Téma odlivu talentov z La Masie je u ľudí, ktorí sú s Barcelonou spojení, už dlho veľmi populárna. Nemôže to byť inak, pretože najväčšie úspechy v histórii klubu boli postavené na odchovancoch. Okrem Simonsa klub v poslednom čase opustil rad ďalších talentovaných mladíkov. Denník Marca sa bližšie pozrel na situáciu niektorých hráčov a popísal aj okolnosti ich odchodu.

Mateu Morey

Časť pracovníkov La Masie ľutuje odchod Mateu Moreyho, ktorý podpísal zmluvu s Borussiou Dortmund. 19-ročný futbalista patril medzi najsľubnejších krajných obrancov La Masie. Rokovania o predĺžení jeho zmluvy stroskotali v zime. Neskôr mu 30. júna vypršala zmluva a pravý obranca mohol zadarmo prestúpiť do akéhokoľvek klubu. Nakoniec si vybral Nemecko. V súčasnosti jeho rozhodnutie vyzerá ako správne, pretože sa na sezónu pripravuje s prvým tímom Borussie a možno si v kádri pre seba nájde aj miesto.

Sergio Gómez

Morey nie je jediným hráčom, ktorý sa rozhodol prestúpiť do Borussie. Podobne sa rozhodol Sergio Gómez, ktorý takisto patril medzi najtalentovanejších hráčov v akadémii Barcelony. 18-ročný mladík prestúpil do Borussie v januári 2018 a v seniorskom tíme už aj debutoval. Barcelona reagovala na záujem niektorých európskych klubov príliš neskoro a v dôsledku toho nestihla vyrovnať ponuku Borussie, ktorá vyplatila nízku odstupnú klauzulu za hráča. Tá mala hodnotu len 3 milióny eur.

Éric Garcia

Podobný je prípad Érica Garciu. Stopér prestúpil do Manchestru City len za 2 milióny eur, pretože takú výšku mala jeho odstupná klauzula. 18-ročný zadák už v tíme The Citizens debutoval a s reprezentáciou Španielska do 19 rokov naposledy postúpil do finále európskeho šampionátu.

Adrian Barnabe

Do Manchestru prestúpil aj Barnabe. Počas uplynulého leta informoval klub o svojom rozhodnutí prostredníctvom svojich agentov. Rozhodol sa nepredĺžiť zmluvu a športové riaditeľstvo nemohlo urobiť nič, aby ho udržalo. Barnabe bol v La Masii od svojich 12. rokov. Podobne ako Garcia už debutoval v prvom tíme City a od začiatku novej predsezónnej prípravy pracuje s prvým tímom pod dohľadom Pepa Guardiolu.

Jordi Mboula

Veľké emócie vzbudil takisto odchod Mboulu. 20-ročný mladík patrí medzi rýchlych krídelníkov, ktorý dokáže strieľať góly. V mládežníckych tímoch v La Masii robil rozdiel a v UEFA Youth League strieľal góly na zavolanie. O jeho služby mali obrovský záujem tímy ako Monako a Benfica a práve Monaco nakoniec vyplatilo nízku odstupnú klauzulu hráča na úrovni 3 miliónov eur. Na začiatku svojho nového dobrodružstva v Monaku dostával príležitosti, ale neskôr ho z hry vyradilo zranenie, čím o neho tréner stratil záujem. Nedávno ho klub poslal na hosťovanie do Cercle Brugge.

Dani Olmo

Medzi odchody, ktoré stoja za zmienku, patrí aj Olmo. V La Masii strávil 6 rokov a potom sa v roku 2014 odhodlal k riskantnému kroku, keď odišiel do Dinama Záhreb. Ukázalo sa, že išlo o správne rozhodnutie. Olmo patril na posledných Majstrovstvách Európy do 21 rokov medzi najlepších hráčov. Španielsko pritom získalo titul. V súčasnosti ho sleduje množstvo európskych klubov a takisto aj Barcelona.

Real príkladom?

Denník AS porovnáva situáciu v Barcelone s tou v Reale Madrid. AS sa domnieva, že narastá počet talentovaných hráčov, ktorí sa rozhodli pre odchod z La Masie, no v La Fabrica (akadémia Realu Madrid) sa darí talentovaných mladíkov udržať. Madridský denník na zoznam talentovaných hráčov, ktorí sa rozhodli La Masiu opustiť, pripísal aj Pabla Morena (prestúpil do Juventusu), Roberta Navarra (Monako) a Joela Lópeza (Arsenal).

AS dodáva, že spoluprácu s Realom sa rozhodli predĺžiť aj hráč z mužstva cadete David de la Vibora, ktorý mal ponuky z viacerých zahraničných klubov. Takisto Isra Salazar či Bruno Iglesias. Okrem toho veľký talent juvenil niekoľkokrát odmietol ponuku Barcelony. Denník zdôrazňuje, že Los Blancos začínajú v tomto smere predbiehať Blaugranas a ako príklad majú poslúžiť Fran Rivera, Mizziano či Soro. AS tvrdí, že posledným veľkým talentom, ktorý sa rozhodol opustiť La Fabricu, je Pozo, ktorý v roku 2014 odišiel do Manchestru City za 3 milióny eur.

Výzva pre Kluiverta

Z Barcelony tak v posledných rokoch odišlo viacero perspektívnych mladíkov a úlohou nového riaditeľa pre mládežnícky futbal v Barcelone bude samozrejme zabrániť týmto odchodom a úniku talentu. Patrick Kluivert už vyhlásil, že medzi jeho hlavné úlohy patrí aj obrana filozofie Johana Cruyffa a najbližšie obdobie strávi pozorovaním jednotlivých hráčov. Aj keď sa ukáže, že misia Kluiverta bude efektívnejšia, než doterajšie pôsobenie Pepa Seguru, je ťažké očakávať, že problém s odchodom mladých hráčov sa podarí úplne odstrániť. Zvlášť pri takom prebytku talentu a sile prvého tímu, do ktorého je nesmierne ťažké sa prebiť. Fenomén, ktorému musí Barcelona v súčasnosti čeliť, je takisto rastúca chamtivosť agentov, ktorí sa pre mladíkov domáhajú obrovských výplat, pritom títo hráči vo futbale ešte nič nedosiahli.

Je odchod Simonsa porážkou pre Barcelonu?

Barcelona v uplynulých dňoch prišla o Simonsa, ale podľa názoru denníka Sport či Marca, Simonsa v Barcelone už nejaký čas nepovažovali za nedotknuteľného hráča. Klub podľa madridského denníka vie, že prišiel o dobrého hráča, ktorý bol však predovšetkým generátorom návštev na sociálnych sieťach. Sport zas píše, že Barcelona je veľmi spokojná s prácou, ktorú sa podarilo urobiť pri hráčoch, ktorí tento rok dovŕšili vek 16 rokov. Títo hráči boli každú sezónu 'lovení' veľkými klubmi, pretože práve v tomto veku sa podpisujú prvé profesionálne zmluvy. Klub predĺžil zmluvy všetkým hráčom, ktorí boli považovaní za prioritu, no Simons do tejto skupiny nepatril.

Medzi najviac oslavovanú zmluvu patrí tá s Ilaixom Moribom. Záložník je v tom istom veku, čo Simons, má perspektívu postupu do prvého tímu a v jeho prípade bolo rozhodnuté neprekročiť stanovený platový limit. Po Ilaixovi bola podpísaná zmluva aj s Txusom Albom, ktorý vo väčšine zápasov cadete A vyhrával súboj so Simonsom o miesto v zostave. Do tohto hráča sú vkladané obrovské nádeje. Ďalším mladíkom, s ktorým Blaugranas predĺžili spoluprácu, je Jorge Alastuey. Záložník zo Zaragozy je považovaný za jedného z najtalentovanejších hráčov svojej generácie. Len nedávno Barcelona oznámila predĺženie zmluvy s Ansu Fatim. Krídelník je o rok starší, keď 16 rokov oslávil ešte v októbri, ale zmluvu mohol podpísať až počas leta. Každý z týchto hráčov mal ponuky z najlepších klubov na svete, ale rozhodli sa zostať v La Masii, pretože ich presvedčil športový projekt a z finančného hľadiska boli takisto spokojní.

Z generácie cadete A zostáva predĺžiť zmluvu s Alejandrom Baldem. V prípade ľavého obrancu rokovania stále prebiehajú. Sport tvrdí, že Barcelona ho udrží v tíme a posledné kroky športového riaditeľstva musíme hodnotiť veľmi pozitívne. Z pohľadu odchodu Simonsa denník Sport píše, že klub sa chránil pred problémami v budúcnosti, pretože hráč je považovaný skôr za talent marketingu, než za skvelého futbalistu, ktorý môže byť v budúcnosti úspešný vo svetovom futbale.

Môžeme dospieť k záveru, že v posledných rokoch Barcelone pomedzi prsty utiekla skupina veľmi talentovaných hráčov, ale v súčasnosti je v tomto smere vidieť zlepšenie. Katalánsky klub sa pokúsil vyvodiť závery a podnikol príslušné kroky, aby v tejto oblasti dosiahol pokrok. Okrem zmienených 16-ročných hráčov, sa klubu podarilo predĺžiť zmluvy aj Nicovi Gonzálezovi, Carlesovi Pérezovi, Juanovi Mirandovi, Abelovi Ruizovi a Riquimu Puigovi. Nie je jednoduché udržať všetky talenty v La Masii, zvlášť ak sa problém dotýka aj prvého tímu a príležitosti pre mladých hráčov. Táto skutočnosť presahuje kompetencie pracovníkov La Masie a osôb, ktoré sú za La Masiu zodpovední. Musíme počkať, aký efekt prinesie práca Patricka Kluiverta a či hráči budú v budúcnosti dostávať v prvom tíme viac príležitostí. Bez vízie postupu do prvého tímu bude talent z akadémie naďalej unikať do iných klubov.

zdroj: marca.com as.com sport.es
foto: fcbarcelona.com

Radovan

10
2019-07-26 08:46:35

ak je pravda ze sa simons nevedel pravidelne dostavat do zakladu tak asi naozaj nebude taky extra hrac ako sa z neho na internete robi

Xavi_Iniesta

4
2019-07-26 09:11:51

Proste vidia ze nemaju s nimi trpezlivost a sance v acku nedostavaju kto chce v 19tich alebo 20tich sediet na lavicke ? A aj vidia ako sa spravaju k hracom co cely zivot hajili nase farby potili krv ako naposledy to co spravili Alenovi

Radovan

4
2019-07-26 09:15:00

Okrem alenovho cisla este ake krivdy robia hracom co hajili nase farby?

Teo07

3
2019-07-26 09:28:22

Kebyze na to maju, hraju. Messi, Xavi, Iniesta, Busquets, Pique, Pedro, Puyol, Valdes........ na to mali, tak hrali. Od vtedy si ludia naivne myslia, ze La Masia je fabrika na vyrobu svetovych hviezd. Kazdorocne. Nie je. Vtedy to bol zazrak. Dalsia podobna konstelacia bude o 100 rokov..

adriano

1
2019-07-26 09:46:49

Teo nikto netvrdí že lamasia je fabrika na talentovaných hráčov každý rok ale taký puig už mal byť minulý rok začlenený do áčka a mal dostávať viacej príležitosti aj Alena na úkor starych.A to nevravím že také fopa aké urobili pri kubovi a vyhovárať sa že chcel viacej peňazí je scestne.O simonsovi ani nevravím ospravedlňujú sa v klube hocijako ale keď hráč dozrie a bude hrávať za psg respektíve real potom neviem ako sa bude obhajovať vedenie.Radsej kupia hráča abeho a tomu vedia dať požadovanú čiastku alebo dajú šancu synovi agenta dejonga.Momentalne je toto zlá cesta toto Barca za prezidenta laportu a trénerov ako bol pep a rajkard nikdy nerobila.A to čo napísal rominho je pravda.V lamasia sa vždy nájdu hráči ktorý majú svoju kvalitu ale treba sními pracovať a keď to toto vedenie nevie a ani tréner tak potom dopadne aj cely klub.

rominho

8
2019-07-26 09:18:32

pravda je taka, ze je velmi slabe prepojenie medzi la masiou a 1. timom. rijkaard a pep to dokazali a vysledky sa dostavili. a argument, ze nieje dostatok talentov, je hlupost. trend je taky, ze hravaju cim dalej mladsi hraci, my sme zaspali dobu. a pritom mame najlepsiu akademiu spolu s ajaxom..

footballister

3
2019-07-26 17:15:36

A to kto povedal, že máme momentálne naj akadémiu spolu s Ajaxom? Vo všetkých elitných kluboch sa nájdu talenty v akadémii, ale súčasne premrštené platy ničia ambície a chuť zdokonaľovať sa. Chlapcom rýchlo narastie ego a počiatočná sláva im udrie do hlavy. A také talenty vedia veľmi rýchlo vyhasnuť. Ja nevravím, že si tie peniaze nezaslúžia...ale na najvyššiu úroveň nestačí iba talent... Musí tam byť chuť sa zdokonaľovať, učiť sa a primeraná pokora...

Milci

0
2019-07-26 11:15:30

Ked sem tu pisal ze problem je la maasia tak ste tu boli mudrí vsetci...kazdy hrac je talentovany ale ci ten talent naplni v takej miere aby mojol byt hviezda to su otazky..ktore sa uvidia az za 5-7rokov...ale tu iba nadavate na val verdeho ale co on ma s 14-15rocnimi chlapcami ...tam bolo zle vedenie v la masii segura asi dojebal co mohol tak radsej skoncil preco mali tií talentovaní hrači take male klauzule???nechapem ked ma potencial tak swgura to mal riesit a dat im aspon 5m...ked sa ho zbavia tak aspon za vačsie peniaze....v la masii to nefunguje a preto je problem doatat sa do acka neni tam az taka kvalita ako kedysi..(xavi messi .pedro.puyol..verim tomu kluivertovi ze to da do poriadku...a zacneme zasa vychovavat hracov svetovej kvality...

Milan87

5
2019-07-26 12:38:53

V dortmunde sa chytia lebo tam nemusia vyhrat kazdy zápas . Tu sa vyhrá s eibarom 3:0 a ide hejt ze je to málo. Výhra v lige je samozrejmost ktorá nikoho ani nedvihne zo stolicky.

footballister

2
2019-07-26 17:19:39

Hmm, preto mam radšej premiér league. Tam sú praví fans, nie ako tu, co sa idú poondit, keď nevyhráme treble.

Milci

2
2019-07-26 15:46:02

Konecne niekto kto chape ze v barce sa musi vyhravat kazdy zapas inak...je to zla sezona..

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.