José Mourinho, legendárny portugalský manažér, poskytol exkluzívny rozhovor britskej televíznej stanici Sky Sports News, v ktorom si zaspomínal i na svoje pôsobenie v inštitúcii FC Barcelona. 

Barcelona a Sir Bobby Robson, ktorého bol asistentom

"Čo všetko mi dal? Neviem to opísať slovami a určite sa to netýka len futbalu. U pána Robsona to bolo ďaleko hlbšie, bol pre mňa inšpiráciou ako človek, a tak si ho aj chcem zapamätať. Mám na neho mnoho nádherných spomienok, ktoré sa týkajú futbalu, no ešte viac takých, ktoré sú viac osobné. Moja malá dcéra, ktorá mala rok, ja a pán Robson sme napríklad spolu sledovali v televízii futbal, pričom dieťa mi držal na rukách on. Keď sme spolu obedovali, nikdy ma nenechal zaplatiť, pretože vždy hovoril, že mám menej peňazí a menej času, a tak jednoducho musí platiť on. Nemohol som uhradiť ani jeden účet. Alebo potom to, keď za mnou prišiel na tréning a opýtal sa ma, čo ideme robiť, či mám naplánovaný tréning, pretože on sa koncentruje len na golf, ktorý si ide zahrať o hodinu neskôr. Keď sme prehrali, hovorieval, že nemám byť nešťastný, ale prísť do šatne ako kôpka šťastia, nech tým nakazím aj hráčov. Pán Robson pre mňa znamená neuveriteľne veľa, ťažko sa mi o ňom hovorí. Myslím si, že najdôležitejšie je pre trénera mať charizmu, všetko ostatné od kvalifikácie, skúseností a líderských schopností je až druhoradé."

Mourinhova identita

"Svoju identitu stratiť nemôžete, ste tým, kým ste, a ja som so sebou spokojný. Začína sa ale pre mňa nová kariérna etapa, čaká na mňa nová výzva a som pripravený vhupnúť do nej s rovnakou vervou ako predtým. Cítim obrovskú motiváciu."

Štúdium

"Je nesmierne dôležité neprestať sa vzdelávať. Rád čítam knihy od rôznych ľudí rôznych dôb, hoc aj z dávnejších generácií. Prednedávnom mi priateľ povedal o Charlesovi Darwinovi, ktorý povedal, že neplatí to, že prežije len ten najsilnejší alebo najinteligentnejší, ale ten, kto sa vie najlepšie prispôsobiť zmenám. Niekedy zmena nevedie k niečomu lepšiemu, ale je dôležité pochopiť, čo zmena prináša a prispôsobiť sa jej."

Nemčina

"Je to náročný jazyk, pre Portugalčana sa učí španielčina či taliančina ľahko a zle mi to nešlo ani s francúžštinou či angličtinou. Nemčina je však náročná, no keď sa vrátim do Londýna, asi to opäť vyskúšam. To, každopádne, neznamená, že by som chcel ísť do Bundesligy, žiadny klub tam na mňa nečaká. Jednoducho sa rád učím, mám svoje osobné ciele a chcel by som vedieť aspoň základy."

Zdroj: skysports
Foto: skysports

Nick

7
2019-08-01 17:33:27

Krasne slova

jibos

1
2019-08-02 23:09:59

Komentár bol vymazaný kvôli porušeniu kódexu diskutujúceho.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.