Bývalý tréner francúzskeho národného tímu a PSG poskytol rozhovor pre France Football. Ide o špeciálne vydanie venované Pepovi Guardiolovi.

Guardiola ako dieťa Barcelony, La Masie a Cruyffa

"Pepovi ani jeho filozofii neporozumiete, ak nepoznáte jeho príbeh ako futbalistu, ako hráča a aj ako človeka. Pep je predovšetkým dieťaťom Barcelony a La Masie. Má to isté DNA, identitu, bol klubom stvorený preto, aby v ňom vyhrával, ale takisto aby začal trénerskú kariéru. Okrem toho, čo je možno najdôležitejšie, je dieťaťom Cruyffa, s ktorým mal možnosť sa učiť, vyrastať, pracovať a vymieňať si úvahy na napríklad na tému koncepcie hry... Stretnutie s týmto klubom ho poznačilo navždy, po celý čas vplýva na jeho spôsob myslenia a formuje jeho kariéru."

Výnimočné rozhodnutia Guardiolu

"Počas štyroch rokov strávených v Barcelone sa mu podarilo vyladiť filozofiu hry. Spomínam si na úžasné zápasy proti Realu Madrid, napríklad ten s výsledkom 6:2 na Santiagu Bernabeu, víťazstvo 5:0 na Camp Nou alebo finále Ligy Majstrov z roku 2009 a 2011. Toto boli umelecké diela! Vtedy bol v Barcelone, v kolíske futbalu. Messi tam bol tiež. A strede poľa hrávali Xavi, Busquets a Iniesta. A kto ich dal dohromady a prinútil ich hrať takto? Verte mi, že hocikto by takéto veci neurobil. Aby ste sa držali pri lopte, získavali ju hneď po strate, predvádzať správne prihrávky v správnom čase, dobré pohyby... Je to veľmi ťažké a vyžaduje to úžasnú technickú kvalitu. Mnoho tímov chcelo ísť týmto smerom, ale niektoré sa museli tejto myšlienky vzdať, pretože na to nemali zodpovedajúcu technickú a kondičnú úroveň."

Manchester City je nová Barcelona

"Manchester City a Barcelona majú rovnakú filozofiu. Keď sledujem zápasy Manchestru City, hovorím si to, čo pred pár rokmi pri zápasoch Barcelony 'To je prihrávka!'. Cítite, že hráči majú radosť z hry. Pep jednoducho musel zmeniť ich mentalitu, postoj a nájsť hráčov so správnym profilom, aby mohol uplatniť svoju ideu. V tejto súvislosti sú dôležité najmä kľúčové posty. Brankár, dvaja stopéri, záložník vpredu, ktorý tvorí hru, ofenzívnejší záložník a hrotový útočník. Chrbtica jeho tímu musí byť technicky nesmierne silná."

Stretnutie s Guardiolom

"S Pepom som sa stretol pred pol rokom. Keď s ním hovoríte o hre, je to šialenstvo. Také diskusie môžu trvať aj hodiny. Jeho emócie sú úžasné, nájde veľa argumentov, aby s vami nesúhlasil alebo aby sa ponoril do konkrétnej témy. Jeho posadnutosťou je zlepšenie hry a výkonnosti tímu, preto môže spochybňovať veľa vecí, vždy sa snaží zaviesť malé novinky. Je posadnutý touto hrou.... To sa nikdy nezmení. Ak sa to jedného dňa stane, ukončí kariéru."

zdroj: sport.es
foto: twitter

LaBrie

10
2019-10-16 19:17:29

Aky rozdiel v porovnani s nasim sucasnym "strategom"....

Milan87

6
2019-10-16 22:19:15

Je to rozdiel v porovnani s hociktorym trenerom.
Bol johan potom pep a teraz dufam túto štafetu prevezme xavi....

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.