Ernesto Valverde sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zápasom so Slaviou Praha a zdôraznil význam tohto duelu. Taktiež sa opäť vyjadril k preloženému El Clásicu.

Slavia patrí medzi mužstvá, ktoré sú širšej verejnosti neznáme. Akého súpera a akú atmosféru na štadióne očakávate?

"Slavia bude skvelým súperom, pretože to dokázala už v dvoch predchádzajúcich zápasoch Ligy Majstrov. Pred rokom vyradila Sevillu. Je to mužstvo, ktoré sa nebojí, snaží sa útočiť a postaviť sa zápasu čelom. K tomu veľmi veľa behá a núti nás k výbornej hre, teda ak chceme vyhrať. Tento zápas je veľmi dôležitý pre obe strany, pomaly sa začínajú diať rozhodujúce veci."

V posledných štyroch zápasoch Ligy Majstrov ste strelili len jeden gól a aj to bol vlastný. Znepokojuje vás nedostatok gólov na ihriskách súperov?

"Štatistiky kvôli niečomu existujú, ale takisto je možné nimi manipulovať. Sme si vedomí toho, že ak chceme vyhrať, musíme odohrať skvelý zápas a streliť góly."

Umtiti po návrate predviedol dobrý výkon, ale teraz je opäť zranený. Čo sa stalo?

"Včera normálne trénoval, dnes takisto, ale pred koncom tréningu bol nakopnutý a preto nebol povolaný. Dúfame, že to nie je nič viac. Trochu vyčkajme namiesto toho, aby sme si opäť mysleli, že bude dlhodobo mimo hru."

Tento zápas je pre Slaviu veľkým sviatkom a nemá čo stratiť. Je kvôli tomu nebezpečnejšia?

"Tak či tak je nebezpečná, stačí sa pozrieť na zápas s Interom. Zahrala s osobnosťou, dominovala, bola krok od výhry. Slavia je lídrom českej ligy a veľa útočí. Nepochybujem, že nám môže ublížiť. Možno a teoreticky sme favoritom, ale to nič neznamená. Náš súper okrem toho veľa behá, takže sa určite zapotíme."

Barcelona a Real Madrid sa dohodli na tom, že El Clásico sa môže odohrať 18. decembra. Aj napriek tomu nič nie je oficiálne. Rozumieš tomu, že napriek vôli klubu a fanúšikov môže byť Clásico preložené na iný termín, napríklad krátko po zápase Barcelony s Borussiou?

"Bol by som rád, ak by zvíťazil zdravý rozum, ale tieto záležitosti niekedy nie sú jednoduché. Počas víkendu sa hral zápas Espanyolu s Villarrealom a pritom mal byť preložený o týždeň. Neviem, čo sa stane, či v deň, ktorý vyberieme, bude opäť demonštrácia. Musíme dúfať, že naši fanúšikovia a katalánska spoločnosť sa budú mať dobre. Môže to byť ukážka zrelosti všetkých. Samozrejme by som chcel poznať dátum El Clásica a predovšetkým by bolo dobré, ak by na nás vojna medzi La Ligou a Federáciou nemala vplyv."

Má fakt, že počas víkendu nebudete hrať zápas, vplyv na zajtrajšiu zostavu proti Slavii?

"Je možné, že by došlo k nejakej zmene, teraz máme väčší priestor. Pre mňa je výhra jedným z kľúčov k postupu, tri body by znamenali veľa."

Čo vám chýba po skvelom výkone na Ipurua?

"Sezóna je dlhá a len sa začala. Snažíme sa postupne prechádzať všetkými fázami. Na začiatku kampane sme všetci vyštartovali z rovnakej čiary a dúfam, že v sérii dobrých výsledkov budeme pokračovať."

Aké sú šance na to, aby Rakitič hral a bol motivovaný, aby počas zimy neprestúpil?

"Keďže bol povolaný na zápas Ligy Majstrov, v ktorom hráme o postup, to znamená, že sa má dobre. Môže hrať. Nikto teraz nerozmýšľa o zime, ale o dôležitých veciach, ktoré sú pred nami."

Čo si myslíš o tridente? Hovorí Messi s Griezmannom viac? Pijú viac mate?

"(smiech) Podľa mňa je všetko v poriadku, samozrejme, že hráči medzi sebou hovoria. Na trávniku ide o porozumenie, o tom, kedy niekto nahrá alebo kedy je potrebné driblovať. Dôležité je aj načasovanie a vylepšiť to všetko je možné len vďaka spoločnej hre."

Ako vysvetlíš skutočnosť, že ste prestali inkasovať toľko gólov?

"Sezóna sa posúva dopredu a niektoré situácie sme schopní riešiť lepšie. Na začiatku sa k nám niektorí hráči neskoro pripojili, ďalší zas boli zranení... Našli sme si vlastnú cestu v závislosti od postoja jednotlivých hráčov."

Slavia je v dobrej kondícii. Bojíte sa toho alebo ste na to zvyknutí?

"Vieme, že Slavia nabehá najviac, dáva zápasu rytmus. V sobotu hral podobne aj Eibar, sme na to zvyknutí, hoci vieme, aké sú silné stránky Slavie. Dokáže rozvíjať útok a zjednotiť sa v obrane. Je ťažké ju zaskočiť."

V minulosti sa vás pýtali na množstvo tímov, ktoré proti vám hrali s piatimi obrancami. Teraz čoraz viac tímov preferuje vysoký presing. Zmenil sa futbal alebo sa možno meníte vy?

"Myslím si, že trend je rovnaký. Niektoré mužstvá hrajú s presingom, Eibar to tak robil vždy. Slavia na nás bude určite vyvíjať tlak, keď sa budeme snažiť vyvážať loptu. Taká je jej taktika. Mužstvo, ktoré hrá s presingom, necháva za sebou množstvo priestoru. Treba s tým vedieť hrať. Je možné odpovedať presingom alebo dozadu presunúť ďalšieho hráča. Pokiaľ sa to podarí, naši útočníci zostanú za obrancami súpera osamote. Uvidíme, či Slavia bude riskovať až tak veľmi, aby to dopustila."

Ktorého hráča Slavie by si spomenul?

"Napríklad Součeka, je to záložník, ktorý sa zapája ako do útočenia, tak aj vyváža loptu. Vo všeobecnosti sa mi páči celá Slavia ako mužstvo, predovšetkým jej ofenzívy duch."

zdroj: fcbarca.com
foto: facebook

Toky

-2
2019-10-23 08:43:23

Umtiti zas mimo? Fuha. Dúfam že to rozchodí.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.