Médiá prekrstili Jindřicha Trpišovského na 'českého Kloppa' kvôli odvážnemu futbalu a tomu, že rád nosí šiltovku. Príbeh 43-ročného trénera však skrýva oveľa zaujímavejšie fakty. Toto je príbeh muža, ktorý sa dnes večer pokúsi prekvapiť katalánsku Barcelonu.

Trpišovského začali v Európe registrovať potom, čo z Európskej ligy vyradil španielsku Sevillu. Opäť sa futbalovej verejnosti pripomenul zápasom v Miláne, ktorý Slavia mohla vyhrať. K trom bodom jej nechýbalo veľa, no zápas nakoniec skončil remízou.

Príbeh kariéry Jindřicha Trpišovského by mohol poslúžiť ako predloha na filmový scenár. Český tréner začínal prácou s mládežou, ale v tom čase musel pracovať aj v inej profesii, aby sa vôbec uživil. Pracoval ako čašník, barman či pokladník v reštaurácii. Jeho trénerské metódy mu však v Prahe veľmi rýchlo priniesli slávu. Trénoval v mestských parkoch, pokyny hráčom dával v tieni pod stromami a zranenia hráčov sa snažil liečiť mrazenými rybami.

Až v roku 2011 si Trpišovský uvedomil, že má šancu na skutočnú trénerskú kariéru. Začal pracovať v pražskom tíme Horní Mecholupy, ktorý bol spojený s omnoho slávnejším klubom Viktoriou Žiškov. Viktoria vtedy zápasila s finančnými problémami a bola nútená prepustiť trénera a podpísať niekoho iného. Voľba padla na Trpišovského, ktorý sa okamžite na začiatku vyznamenal tým, že na niekoľko mesiacov sa vzdal svojho platu. Rovnako presvedčil hráčov a aj napriek tomu sa mužstvu podarilo v lige vybojovať 4. miesto. Takýto úspech ho v roku 2015 priviedol na trénerskú stoličku do silnejšieho klubu Slovan Liberec a neskôr do Slavie Praha.

Jindřich Trpišovský veľmi pripomína Jürgena Kloppa. Je rovnako priateľský a pozitívne naladený voči iným ako nemecký tréner. Ďalším spoločným znakom oboch trénerov je šiltovka, s ktorou ich vídame počas zápasov. Sám Trpišovský priznal, že Klopp má veľký vplyv na jeho taktiku a štýl hry. Obaja majú radi ofenzívny futbal, ktorý však na začiatku Trpišovského kariéry v Slavii neprinášal očakávané výsledky. Všetko začalo fungovať až o niečo neskôr. Český tréner dáva prednosť tímovej hre. Je metodický a veľa vyžaduje, ale hráči ho majú radi a v živote sa riadia všetkými jeho odporúčaniami. Dnes večer im je odmenou zápas proti Barcelone, v ktorom budú mať šancu dokázať svoju kvalitu.

zdroj: as.com
foto: wikipedia

maros1

12
2019-10-23 10:37:29

Myslím, že aj dokážu, Slavia nesporne svoju kvalitu má- predovšetkým v tímovom duchu. Ak nespravia hlúpe chyby, majú šancu na výborný výsledok myslím

Teo07

9
2019-10-23 10:49:56

Chapem, ze niektori, najma ceski fanusikovia, su pravom hrdi na Slaviu a aj trenera, klobuk dole. Ale nevyrabajme zo Slavie Bayern, Real, alebo Liverpool, preboha.

Milan87

7
2019-10-23 12:58:03

Ako máš pravdu Teo07 , ale na druhu stranu hraju fakt pekne a nechcem si ani predstavit čo by tu bolo keby bol v pozicii slavie taky slovan bratislava.
To by rovno ašpirovali na titul. Nič proti slavii nemám a je to pre mňa prvý z československých tymov ktorý chce uspiet útočnou hrou a nie zanďourom.

bulldozer

3
2019-10-23 15:39:42

keby slovan, tak tipujem vyhru o 6 golov :)))

maros1

-1
2019-10-23 17:12:15

Chlapi ja rovnako verím v úspech Barcy, ale majme na pamati akí všelijakí hajtráci nám narobili obrovské problémy, stačilo , že na nás vydržali prssing 90 min a boli sme v keli. Ten ich tréner sa vyjadril jasne čo budú hrať - oni podľa mňa vsadia všetko na jednu kartu - vysoké napádanie a z toho nás bolia poriadne zuby

dalibor

1
2019-10-23 19:20:29

slavia hrala vyrovnaný futbal so sevillou... a dokážu toho nabehať najviac v európe, čo nám veľmi nevonia. dôvod na obavy je opodstatnený. samozrejme môžme ich rozbiť 0:6 ale môže to byť kludne aj 1:1...

www.JW.ORG

0
2019-10-23 13:19:32

tesim se na pohledny fotbal ktery nas taktez proveri

dalibor

1
2019-10-23 19:17:46

choď na infúzku

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.