Bývalý hráč FC Barcelona Damià Abella bol hosťom programu Tots Costa, ktorý vysiela rozhlasová stanica Catalunya Radio. Abella si v rozhovore zaspomínal aj na premiérový zápas Lea Messiho v La Lige.

Keď Messi debutoval v Primera Division v zápase proti Espanyolu, sedel si na lavičke vedľa neho. Ako si spomínaš na ten moment?

"Mám veľa spomienok. Samozrejme, väčšina z nich súvisí so mnou a nie s Messim. Bolo to prvýkrát, čo som bol povolaný na zápas prvého tímu. Káder bol veľmi ohraničený, pretože sme mali veľa zranených hráčov. Bolo to prvé povolanie pre mňa a pre Messiho, ale aj pre Hidalga, Peñu či Rubena. Samozrejme s časom sa lepšie spomína na Messiho debut v súvislosti s tým, akým sa stal hráčom."

Spomínaš si na nejaký konkrétny komentár alebo pocit súvisiaci s tým, čo sa stalo pred predtým ako sa Messi dostal na trávnik?

"Pamätám si, že po záverečnom hvizde mal trochu sklonenú hlavu. Opýtal som sa ho: 'Čo sa deje?'. A on mi odpovedal, že bol nahnevaný. Povedal, že mohol zahrať dobrú loptu Ronaldinhovi a tak asistovať na jeho gól. Vtedy však jeho prihrávka bola pridlhá alebo nie úplne presná. Nezahral to tak ako chcel. Akcia sa neskončila úspešne. Z tohto dôvodu bol nahnevaný. Aj napriek tomu, že to bol jeho debut v prvom tíme Barcelony."

Gratulujem ti k dobrej pamäti. Predsa len od tohto momentu uplynulo už 15 rokov. Vtedy si nemohol vedieť, že Messi sa stane tým, kým je dnes. Z toho, čo hovoríš, môže mať človek dojem, že už vtedy ste vedeli, že Messi je výnimočným hráčom.

"Áno. Už vtedy bolo vidieť, že je to výnimočný hráč. Nezabudnime na to, že v tom čase bol Iniesta len 'dvanástym' hráčom. Messi zahral v zápase proti Espanyolu, proti Albacete a o nič viac. V tej sezóne prakticky nehral viac ako 100 minút. Bol veľmi mladý a bolo vidieť, že má ohromný potenciál. Leo s nami hral v rezerve a už vtedy rozhodol množstvo zápasov. Neboli sme schopní držať s ním krok. A tým mám na mysli to, že výmena lopty či kombinačné akcie boli iné. Ale keď Leo trénoval a hral s hráčmi prvého tímu, všetko vychádzalo úplne inak. Ja som zo seba musel vždy dať 145% a Leo hral vždy na vynikajúcej úrovni. Bol vynikajúci v hre s Decom, Ronaldinhom či Iniestom. Už vtedy bolo vidieť, že určite ide o hráča, ktorý reprezentuje úroveň prvého tímu Barcelony. V tom čase však nikto nemohol povedať, že Messi sa stane hviezdou svetového formátu, najlepším hráčom súčasnosti či pravdepodobne najlepším hráčom futbalovej histórie. Jediným hráčom, ktorý niekoľko týždňov po Messiho debute povedal, že sa stane takým hráčom, bol Sylvinho. Práve sme sa spolu rozprávali, keď Messi prišiel za nami a Sylvinho povedal: 'Uff, ak by som mal staviť moje peniaze na nejakého hráča, tak by som to stavil na neho.'. Bol úprimný. Neviem, či tak urobil. Ak áno, tak zarobil (smiech)."

Teraz si komentátorom a pracuješ v BarcaTV. To ti umožňuje mať dobrý prehľad. Čím sa tento súčasný Messi odlišuje od toho, ktorý pred 15 rokmi debutoval v lige?

"Je úplne iným hráčom. Messi má aj naďalej skvelé štatistiky, pokiaľ ide o vydarené driblingy. Teraz sú však jeho slalomy krajšie a rozhodujúcejšie. Messi na samom začiatku bol vo svojej hre impulzívny, veľmi drzí. Riskoval a veľmi veľa behal. V nohách mal veľkú sviežosť. Teraz je to iné. Má svoju pozíciu a vo svojej hre je dôraznejší. Drvivá väčšina akcií prechádza cez neho, je kreatívnejší. Je tu aj aspekt strieľania gólov, hoci v tejto sezóne z rôznych dôvodov nie je pre bránkou tak rozhodujúci. Messiho hra zaznamenala obrovskú evolúciu. Povedal by som, že od roku 2008 si udržiava veľmi vysokú úroveň, hoci jeho úloha na trávniku sa zmenila. Messi sa dokázal adaptovať na svoju vlastnú zrelosť a skúsenosti. Som presvedčený, že v tejto sezóne a aj v tých nasledujúcich uvidíme Messiho na veľmi vysokej úrovni."

Viem si predstaviť, že byť po boku najlepšieho hráča v histórii v tak dôležitom momente musí byť dôvodom k hrdosti.

"Áno, nebudem to popierať. Leo bol môj spoluhráč, bol odo mňa trochu mladší. V šatni však hovoril len zriedkavo. Bolo to tak, že som s ním strávil nejaký čas, ale boli to jeho začiatky. Ak by som si mal za niečo udeliť medailu, bolo by to za to, že som hral s Ronaldinhom či Puyolom, hoci Messi ich potom prevýšil. Je to istý paradox. Samozrejme, že som spokojný s tým, že som zdieľal šatňu s Messim a videl, ako prevýšil očakávania. Cítim sa privilegovaný."

Čo by si povedal Messimu, ak by si ho stretol teraz? Viem si predstaviť, že teraz ho nejakým spôsobom obdivuješ. Predtým také niečo medzi vami nebolo.

"Áno, rozhodne tak. Ešte nedávno som ho stretával tak 2-3 krát do roka. Vždy sme sa na chvíľu porozprávali. Náš vzťah je však už iný. Sme rôzni ľudia. Obaja sme dozreli. Vzťah medzi nami sa takisto vyvíjal. Bolo by pekné sa s ním stretnúť a zaspomínať si na staré časy. Messi však nie je veľmi otvorený človek a nie je ľahké udržať s ním stály vzťah, pokiaľ s ním nie ste dennodenne v kontakte."

zdroj: Catalunya Radio
foto: twitter

jokerito

17
2019-10-23 13:28:16

Dnes by potesil taky hattrick v Prahe...

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.