Tlačovú konferenciu absolvoval už aj tréner FC Barcelona Ernesto Valverde. Pred zajtrajším zápasom proti Levante analyzoval prehru svojho tímu s Levante a slabú hru svojich zverencov na ihriskách súperov. Tréner takisto ubezpečil, že zranenie Luisa Suareza nie je vážne.

Prvý zápas so Slaviou bol ťažký. Akého súpera očakávaš? Bude hrať vysokým presingom alebo čakať na vlastnej polovici?

"Myslíme si, že zápas bude podobný tomu v Prahe a tomu, ktorý Slavia odohrala v Miláne. K výhre nad Interom nemala ďaleko a s Borussiou takisto zahrala veľmi dobre. K tomu je lídrom v lige."

Majú problémy mužstva futbalový pôvod? Ale idú poza túto oblasť?

"Keď prehráme zápas, snažíme sa nájsť futbalové dôvody tejto prehry. Na začiatku sme nehrali najlepšie, prehrali sme s Athletic a Granadou, remizovali sme s Osasunou. Neskôr sme však vyhrali tri výjazdové zápasy v rade. V sobotu sme inkasovali 2 góly, potom tretí. Zaoberám sa futbalovými dôvodmi, nie psychologickými."

Aká je tvoja úloha v súčasnej situácii?

"Vieme, ako to je. Tréner je zodpovedný za to, keď sa prehráva, vždy sa mu venuje veľká pozornosť. Naposledy mal súper v prvom polčase jednu akciu, ale strelil nám gól prakticky z prvej strely. Po druhej strele padol druhý gól. V prvej 15-minútovke druhého polčasu sme nehrali dobre. Mali by sme sa vedieť vymaniť spod presingu. Nemali sme loptu tak dlho, aby sme mohli útočiť. Musíme sa zlepšiť."

Dembélé nebol naposledy povolaný na zápas, teraz môže dostať šancu, pretože Suarez sa zranil. Je to moment, aby dokázal, že si zaslúži miesto v prvom tíme? Alebo bude o minúty bojovať s Ansu Fatim a Carlesom Pérezom?

"Každý sa musí snažiť nájsť si svoje miesto v tíme a udržať si svoju pozíciu. Dembélé je v situácii ako každý iný, musí sa snažiť, aby mu ostatní nezvali miesto."

Zvažuješ kvôli problémom v obrane aj iné rozostavenie, napríklad 4-4-2?

"Takáto možnosť existuje, ale v zásade sme mužstvom, ktoré musí dostať loptu dopredu. Niekedy máme problém s finálnou prihrávkou, ktorá by prešla cez línie, ale podľa mňa by sme mali hľadať riešenia v súčasnom rozostavení alebo podobnom rozostavení. Často to aj robíme."

Znepokojuje ťa zranenie Suareza? V septembri kvôli tomu zraneniu pauzoval 4 týždne.

"Nie je to vážne zranenie. Nie som si istý, či bude schopný hrať už v sobotu. Uvidíme. Hovoril som s lekármi, nie je to nič vážne."

Máš skúsených hráčov, ktorí však za sebou majú prehry v Ríme a Liverpoole. V zápase proti Levante mužstvo nedokázalo celých 7 minút zareagovať a inkasovalo 3 góly. Aký význam tu môže mať psychologický aspekt?

"Nemyslím si, že to bolo niečo vážne. Viem, že ak sa nám niečo pritrafilo, tak si všetci myslia, že sa nám to môže stať opäť. Niekedy nemáte ani len čas pomyslieť na inkasovaný gól a už inkasujete ďalší. Tak to bolo v zápase proti Liverpoolu, ale aj Levante. Nikto sa myšlienkami nevracia niekoľko mesiacov dozadu. Keď inkasujeme gól, snažíme sa čo najskôr zmazať manko. Aj remíza je pre nás zlý výsledok, vždy musíme vyhrávať."

Je zrejmé, že existuje veľký rozdiel medzi Barcelonou doma a vonku. Mimo Camp Nou strácate množstvo bodov.

"Viem, že sa budem opakovať, ale mali sme už sériu troch výhier na výjazde. To, že sme teraz prehrali, neznamená, že to tak bude aj naďalej. Môže to byť len jednorazové zakopnutie, po ktorom budeme ďalej vyhrávať."

Chcel by som sa opýtať na postoj Frenkieho de Jonga a jeho rýchlu adaptáciu.

"Stále sa ešte adaptuje. Frenkie musí mať vždy veľa priestoru, dokonca aj keď hrá ako centrálny záložník. Niekedy musíme túto pozíciu zabezpečiť iným hráčom, aby sa de Jong mohol pohybovať. Je to hráč, ktorý nám dáva veľa dynamiky, je silný v bránení 1 na 1. Na druhej strane v útoku sa vie výborne dostať spod presingu."

Myslíš si, že ak sa vám nedarí, tak chýba líder, niekto, kto by mužstvo potiahol so sebou?

"Je to dobrá otázka po zápase s Interom, v ktorom sme dokázali otočiť zápas. Urobili sme to neraz. Niekedy sa nám to podarí a niekedy nie, to musíme priznať. Vždy sa o to snažíme, určite."

Griezmann naposledy povedal, že veľa pracuje v obrane, čo sa naučil pod Simeonem. Myslíš si, že by mal menej myslieť na defenzívu a viac pracovať v útoku?

"Samozrejme, že nie. Je veľmi dobré, že to robí. Musí k tomu pridať ešte iné aspekty, ale myslím si, že už to robí. Odvádza úžasnú prácu, vďaka hre v obrane zjednocuje tím. Griezmann už strieľal góly a dúfame, že ich strelí ešte viac."

Riqui Puig včera povedal, že ak nebude dostávať šance, zváži počas zimy odchod. Čo mu radíš? Vždy si hovoril, že máš v zálohe pretlak. Môžeš povedať, že Riqui dostane šancu, aj keď zostane v Barcelone B?

"Je to interná záležitosť. Neviem, čo sa stane v zimnom prestupovom období, pretože zostáva ešte veľa času. Nemáme miesto pre všetkých a to je problém. Riqui Puig má talent a je jasné, že bude hrať v Barcelone. Nevieme len to, kedy. Jeho výkony v rezerve sú dobré."

Má zápas o 18:55 na vás nejaký vplyv?

"Nie. V lige sú časy výkopov komplikovanejšie, tu sa vlastne nič nemení."

Môže byť zajtra tlak aj napriek teoreticky dobrej pozícii v skupine väčší?

"Samozrejme, že ak sa prehrá, tak je tlak väčší. Viem, čo pre tento tím znamená prehra. Tak to chodí, je to dobré, pretože nás tu núti k reakcii. Dokonca aj keď vyhráme, ale nehráme ideálne, objaví sa polemika."

Mám dojem, že si v poslednom čase hryzieš do jazyka. Hovoríš nám menej, než by si chcel?

"Vždy sa snažím zachovať rovnováhu. Sú veci, ktoré musíme zlepšiť a ktoré nám podľa mňa nevyšli. O niektorých veciach by sa nemalo hovoriť verejne, sebakritika je potrebná na inom mieste. Len interne to môže priniesť nejaký efekt."

Čo musíte zlepšiť? Tímovú hru alebo individuálne výkony hráčov?

"Vo všeobecnosti vzaté, predovšetkým z tímového uhla pohľadu. Individuálne chyby sa objavia vždy, ide o to, aby nám neublížili. Sme tím, ktorý ak je pred pokutovým územím súpera, je efektívny. A o to ide."

Má Barcelona v Lige Majstrov viac bodov, než by si zaslúžila za svoju hru?

"Tímy majú v zásade toľko bodov, koľko si zaslúžia. Snažíme sa zaslúžiť si ich."

Musíte zajtra po tom všetkom, čo sa stalo, odohrať veľmi dobrý zápas?

"Áno, tlak po prehre je vždy väčší. Musíme však rešpektovať súpera, pretože Slavia je skvelé mužstvo."

zdroj: fcbarca.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Barcelona2002

21
2019-11-04 20:23:15

Ale to určite len v Copa del Rey bude hrať tomu neverím že by ho dal hrať v La Lige

Mascherano

8
2019-11-04 20:25:17

Bude hrať keď bude mať 31 rokov lebo radšej staváš tých 30 ročných ty milf

singo1

-5
2019-11-04 20:27:40

Mal by so zobrať a ísť do reálu

Malloy

1
2019-11-05 00:09:42

Tak pozri sa Arthur a de jong musia hrať a tam ostáva točiť vidala busqetsa rakitica a ešte puiq plus Alena musia niekoho predať strašne veľa hráčov

singo1

0
2019-11-04 20:26:14

Komentár bol vymazaný kvôli porušeniu kódexu diskutujúceho.

singo1

3
2019-11-04 20:29:36

Tak ešte jeden pokus
Bude hrať na turné keď budu hráči na dovolenke

marke7

-3
2019-11-04 20:34:49

Dembele prý opět zraněný?!

ARTURMELO

7
2019-11-04 21:37:29

Je v nomiancii ..

maros1

19
2019-11-04 20:53:03

Pre Božie rany nebeské - kedy toho Valverdeho vykopnú ??? Rummenige v Bayerne sa s tým vôbec nekašle - s prehľadom vykopol trénera lebo je očividné, že im to nejde.
My ideme od desiatich k piatim a tento alibista tu šíri stále a dokola svoje tragické vibrácie....

jan22

9
2019-11-04 20:59:53

Valverde už dávno vyhlásil, že kondičná príprava nie je podstatná , teraz pridal, psychologické záležitosti jeho tiež nezaujímajú. Kedy bude hrať Rikui Puig za A- čko?…až Valverde končíš ako tréner v FC Barcelona . Tieto faktá sú smutné .

jan22

1
2019-11-04 21:01:55

.... pardon ... Riqui....

Martin77

6
2019-11-04 21:05:23

Jestli kvůli nosáčovi uteče Puig prč, tak budu zase víc mrzutý, jestli to vůbec ještě jde víc.

barca87

0
2019-11-04 21:31:29

veľmi zaujímavá otázka o tom, že hovorí menej ako kedysi...možno ešte v budúcnosti bude zaujímavé zistenie, čo sa v tomto období v Barcelone dialo...

Pigue

5
2019-11-04 22:06:38

Rakitic a roberto je nasa buducnost. Nemozu predse nechavat minuty nejakemu Puigovi

Busque5x5

2
2019-11-04 23:04:24

“Taká možnosť existuje”
Sir Ernie
On si to patentuje a bude to mať aj na náhrobnom kameni raz :D

Matees97

2
2019-11-05 15:36:31

A pod tím bude napsáno: "Museli jsme trpět" :/ :D

Milci

2
2019-11-04 23:34:34

Vzdy som zastancom toho ze sa vysledky sú zodpovední cele muzstvo aj trener..ale potom ako hraa barca ...tento rok tak to je katastrofa...Val verde uz mal byt odvolaný...ale sam mal idisť...tato sezona sa daa ešte zachraniť...ale musí príst..mega trener...osobnosť...aby aj messi bol hrač a nie trener..!!

Nalim

5
2019-11-05 08:28:01

Valverde: každý si musí nájsť svoje miesto v mužstve:
Griezman nemôže, lebo ho prilepil na ľavé krídlo, tak ako Coutinho!
Dembele raz v pravo raz v ľavo, takže ako?
Suarez si nemusí hľadať svoje miesto má ho isté svojimi výbornými výkonmi!
Roberto si ho hľadá dva roky a nikde nič!
Valverde si stále nenašiel miesto na trénerskej lavičke už dva roky a je tam stále hovno platný !!!!!

jokerito

2
2019-11-05 09:13:42

Je vidno, ze ten, co robil interview do Ernesta celkom ryl a poukazoval na skoro všetko čo sa mu vyčíta. Na druhej strane je aj vidno, že Valverde si z toho vôbec nejakú hlavu nerobí a ide si svoje...

Tulen

0
2019-11-05 11:26:43

Jasne ze Riqui bude hrat za Barcelonu. Za 2 roky ho kupime za 150mega.

bulldozer

1
2019-11-05 11:54:50

Kto iny ma vediet kedy Puig nastupi ked nie trener. :)))
Chcel by som vidiet nejaku psychologicku analyzu, taky rozbor myslenia Valverdeho, ktory by vysvetlil tie jeho takticko-nelogicke pochody v jeho hlave.

Nalim

1
2019-11-05 17:14:27

Puig bude hrať v Barci hneď ako Valverde odíde do pizdy...

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.