Patrick Kluivert, riaditeľ mládežníckeho futbalu v Barcelone, poskytol rozhovor pre magazín Revista Barca. Holanďan hovoril o podrobnostiach svojej práce v klube.

Barcu pozná dobre

"Poznám Barcelonu, strávil som tu 6 rokov ako hráč a mám veľmi dobrý vzťah s klubom aj fanúšikmi. Okrem toho tu hrá aj môj syn. Myslím si, že La Masii môžem dať veľa. O prijatí pracovnej ponuky som nemusel dlho premýšľať. Fakt, že pochádzam z Ajaxu a minulosť v Barcelone je dôsledkom, že tento futbalový štýl poznám dobre."

Ak hráči ukazujú svoje schopnosti...

"Je veľmi dôležité, aby sa objavili hráči ako Ansu Fati a Carles Pérez. Pokiaľ hráč ukazuje svoje schopnosti, bez ohľadu na vek je dobré, aby dostával možnosti v prvom tíme a mohol ukázať, akú má hodnotu. Ansu je chlapec, ktorý to má v hlave zrovnané a stojí tvrdo za zemi."

Herný štýl Ajaxu

"Ajax má ten istý herný štýl ako Barcelona a preto tam sledujeme hráčov. Adaptácia nebola pre de Jonga ťažká, hoci hrať na Camp Nou proti 100 000 fanúšikom nie je jednoduché. Predvádza skvelé výkony, pretože hrá na svojej pozícii, má výborný talent a je obklopený najlepšími hráčmi. Zdá sa, že v Barcelone je od nepamäti."

Mladí na sebe musia tvrdo pracovať

"Je kľúčové, aby si mladíci nemysleli, že vďaka samotnej hre to majú v Barcelone uľahčené. Musia tvrdo pracovať, hnať sa za svojimi snami, súperiť a učiť sa od trénerov. Talent je veľmi dôležitý, ale to nie je všetko. Je potrebné dennodenne pracovať a vyžadovať od seba maximum. Pokiaľ všetko pôjde dobre, príde aj možnosť zahrať si v prvom tíme."

Všetci musia ťahať za jeden povraz

"Ak hráči prechádzajú do ďalšej fázy, dôležité je, aby si udržali tú istú filozofiu. Musíme rešpektovať filozofiu Cruyffa, klubové hodnoty a my sme tu na to, aby sme ich bránili. Máme jednu z najlepších futbalových akadémií, takže všetci musíme ísť jedným smerom, ako tréneri, tak aj hráči."

zdroj: mundodeportivo.es
foto: fcbarcelona.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.