Patrick Kluivert, riaditeľ mládežníckeho futbalu v Barcelone, poskytol rozhovore pre denníky Sport a Mundo Deportivo. Tie najdôležitejšie výroky si môžete prečítať v tomto článku.

Hovoril si s De Ligtom. Je pravda, že si sa ho pokúšal presvedčiť, aby prestúpil do Barcelony?

"Nepresviedčal, ale mohol som mu povedať niečo dobré o našom klube a meste. Nakoniec je rozhodnutie na hráčovi a jeho agentovi. De Ligt je skvelý obranca, ale vybral si. Myslím si, že to trochu ľutuje, ale je tak, ako to je. Niekedy si vyberiete dobre a niekedy zle, musíte s tým žiť."

V istom momente sa o tebe hovorilo ako o kandidátovi na pozíciu generálneho riaditeľa Barcelony. Chceš sa ním v budúcnosti stať?

"Nikdy neviete. V súčasnosti odvádzajú veľmi dobrú prácu Eric Abidal a Ramos Planes. Klamal by som, ak by som povedal, že by som tento post nechcel, ale nevieme, čo sa stane. V súčasnosti pracujeme spolu a sme spokojní."

Tento post si zastával už v PSG, Nassera Al-Khefaifiho poznáš veľmi dobre. Rozumieš, prečo je také ťažké získať hráčov ako je Neymar?

"Ide o svetovú špičku, ak by to bolo jednoduché, neboli by to najlepší hráči na svete. Je normálne, že Neymarov návrat nebude jednoduchý. Chápem, že Nasser chce, aby zostal, pretože má veľa predností a dokáže rozhodnúť o výsledku zápasu. Takisto je silný aj mediálne."

Vedel by si ovplyvniť rokovania? Veď Al-Khelaifiho už poznáš...

"Mohol, ale to nie je moja parketa a preto sa do týchto rozhodnutí nemiešam."

Vyrastal si v Ajaxe. Čo môžeš dať La Masii?

"Od detstva som hrával v dôležitej akadémii a dobre viem, čo sa deje v hlavách hráčov. Môžem im poradiť, to je jedna z mojich predností. Najdôležitejšie je presvedčiť hráčov, že im môžeme ponúknuť najlepšie možnosti."

Ansu Fati preskočil niekoľko etáp. Ako si s tým viete poradiť?

"O to sa viac starajú Abidal a Planes, ale komunikácia je dobrá. Ak sú všetci hráči prvého tímu pripravení na 100%, myslím si, že Ansu by mal hrať v rezerve, aby získaval minúty. Vidíme to už v prípade Carlesa Péreza."

Zdá sa, že prestup do prvého tímu je v súčasnosti ťažký.

"Je to preto, že v kádri sú kvalitní hráči, ale mladým musíme ukázať, že majú šancu. V priebehu sezóny sú s prvým tímom a tréner vidí, koho má v nižších kategóriách. Nie je to jednoduché, ale Barca je veľkým klubom s otvorenou víziou. Ak idete do prvého tímu, tak preto, že ste schopný tam hrať."

Veľa hráčov sledujete v iných ligách. Jedným z nich je aj Karim Adeyemi, o ktorom sa hovorí, že je tvojim favoritom.

"(smiech) Tak sa hovorí... Uvidíme, čo sa stane v budúcnosti. Poznám ho, je to dobrý hráč."

Myslíš si, že Riqui Puig by mal hrať v tíme Ernesta Valverdeho?

"Pokiaľ sa pozriete na záložníkov v prvom tíme: Frenkieho, Artura, atď..., kde by mal hrať? So všetkou úctou, je to ťažké. Pre Riquiho bude najlepšie, aby odišiel na hosťovanie s cieľom súťažiť na inej úrovni, aby sa neskôr mohol vrátiť."

Si zástancom hosťovania a nie nechávania hráčov v Barcelone B?

"Áno, ale nemôžete hráčov rozdávať, ak nie sú ochotní odísť."

Ako napríklad v prípade Mirandu?

"Presne tak. To sa nemôže stať hráčovi ani klubu. Škoda, cítim sa zle z toho, že Miranda nehrá."

V rámci športového oddelenia ste ponad trénermi. Na začiatku sezóny sa objavil problém s Víctorom Valdésom. Ako si to bral?

"Pre mňa aj pre Víctora išlo o dôležitú kapitolu. Udalosti neboli pozitívne, ale už to máme za sebou a radšej to nebudem otvárať. Vieme, čo sa stalo, štyri osoby poznajú detaily. Je mi tej situácie ľúto, pretože Víctora poznám z čias, kedy sme boli hráčmi. Škoda, že sa to takto skončilo."

Kedy došlo k nezhodám?

"Vedia o tom štyri osoby a ja to radšej nechám tak, aby som nikomu neublížil."

Ktoré osoby?

"Okrem mňa a Víctora ešte Jordi Roura a Aureli Altamira."

Ilaixovi Moribovi ste sa snažili ponúknuť lepšiu zmluvu, než je štandardom. Budete to takto robiť aj naďalej?

"Keď k tomu došlo, ja som v klube ešte nebol. Najdôležitejšia je perspektíva rozvoja hráča. Vieme, akých talentovaných hráčov máme. Keď podpisujú svoju prvú profesionálnu zmluvu, nemôžeme im dať hneď všetko. Podmienky musíme postupne upravovať. Prvá zmluva je trojročná. Hráč musí cítiť, že je doma a lepšie miesto pre neho neexistuje. La Masia je iba jedna. Peniaze sú dôležité, ale kľúčová je formácia. Peniaze prídu."

Si zástancom toho, aby sa štandardná zmluva ponúkala všetkým?

"Medzi hráčmi existujú rozdiely a ich zmluvy to musia odrážať. Musíme ich oceniť a to je pre nás dôležité."

Myslíš si, že hráči, ktorí odišli, ako napr. Simons, Éric García či Robert Navarro, by mali mať možnosť návratu?

"Dvere by mali byť vždy mierne otvorené. Je to ťažké. Keď sa hráč rozhodne pre odchod z La Masie, je to horká pilulka pre všetkých, ktorí tam pracujú. Vtedy sú dvere zvyčajne zatvorené, ale ja ich stále nechám trochu, hoci len veľmi jemne pootvorené."

zdroj: sport.es mundodeportivo.es
foto: fcbarcelona.com

Alirael

20
2019-11-19 11:57:16

Na co je nam vlastne La Masia? Hraci ktory z nej vyrastu a nemaju na Acko su predani alebo odidu zadarmo. Hraci ktory by na Acko aj mali tak nie su integrovani, odchadzaju na hostovania z ktorych sa prekvapivo nikto nevratil za 10 poslednych rokov

Lana23

0
2019-11-20 15:45:45

Hľadám muža pre otvorený vzťah!
Môžete ma kontaktovať prostredníctvom tohto portálu - http://getmeets.co

vondeylen

12
2019-11-19 12:01:56

..smutné..kedy zavládne už v Barce rozum???

michal11

-2
2019-11-19 12:32:43

Že vraj Kluivert raz povedal ,,Mládežnícky futbal je biznis". Ak je to pravda, nemá čo robiť u nás. Úprimne on ani ako hráč nebol neviniatko a mal svojské maniere. Povahovo asi niečo ako Ibrahimovič aj keď asi ešte horšie bol na tom.

barcelonista29

12
2019-11-19 13:10:00

Nepriamo naznačil, že aktuálne Puig nemá na Áčko a posiela ho na hosťovanie, ktoré nepomohlo snáď žiadnemu talentovanému hráčovi z akadémie. A tento človek zastáva v akadémii tak významnú pozíciu? Mal sa zbaliť spolu s Valdesom...

emiliano

6
2019-11-19 14:13:36

Kto sa vlastne vrátil z hosťovania a hral v áčku v základe ? Viem len o takých, ktorí odišli a potom sme ich predali a nakúpili iných.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.