Bývalý hráč FC Barcelona Emmanuel Petit vyhlásil, že v počas jeho pôsobenia na Camp Nou v šatni prvého tímu cítil rasizmus. Iný bývalý hráč Barcelony však uviedol, že Petit sa nedokázal v Barcelone presadiť.

"Zažil som rasizmus. Prežil som ho v šatni v Barcelone. Môže to byť šokujúce, ale niekedy to tak bolo, hoci u niektorých hráčov sa to stávalo dosť často," vyhlásil Petit v rozhovore pre Radio Monte Carlo. Viac podrobností však nechcel uviesť.

Médiá však v tomto smere pripomenuli slová Petita z roku 2015: "Do Barcelony som prišiel v zlom momente. V šatni Barcelony panovala vojna medzi katalánskymi a holandskými hráčmi. Okrem toho nás trénoval Serra Ferrer, ktorý nemal dostatočnú silu a charizmu, aby tento tím viedol. Nacionalizmus má blízko k rasizmu. Keď som prišiel do Barcelony, povedali mi, aby som sa neučil po španielsky, ale po katalánsky. Odmietol som, pretože som bol v Španielsku a oni mi povedali, že som v Katalánsku. Mal som dosť tých rečí. Keď sa niekto priveľmi identifikuje, veľmi sa približuje k rasizmu."

Viac svetla do záležitosti vniesol Gerard López, ktorý bol hráčom prvého tímu Barcelony v sezóne 2001/2002, práve vtedy, keď bol v katalánskom klube aj Petit. Bývalý tréner Barcelony B si myslí, že tvrdenia Francúza vychádzajú z toho, že si v tíme Blaugranas nebol schopný naplniť osobné ambície: "To, čo povedal, je veľmi vážne. Nemôžete obviniť šatňu z rasizmu, ak sa niečo také nestalo. Jeho vyhlásenia vychádzajú z rozhorčenia, pretože z Camp Nou odišiel bez slávy. Prišiel do Barcelony a myslel si, že bude kapitánom a podľa mňa sa nikdy nezmieril s tým, že bol náhradníkom. To ma však neprekvapuje, pretože na konte má už aj iné výstrelky," vyhlásil López.

"V tíme bol aj Alfonso, ktorý nosil na zápästí osem náramkov Španielska a nič sa nedialo. Barcelona môže odporučiť, aby sa dotyčný učil katalánčinu, aby si potom mohol lepšie poradiť, ale nič iné. Je to len odporúčanie, ktoré považujem za niečo vhodné. Petit neurobil nič, aby sa naučil po španielsky či katalánsky," pokračoval.

Gerard López takisto povedal: "Mal som s ním dobrý vzťah, hoci zriedkavý, ale v každom prípade si nespomínam na žiadne napätie. Bol veľmi profesionálny, hoci zároveň divný, neurobil veľa preto, aby sa v tíme integroval."

zdroj: mundodeportivo.es
foto: facebook

blauigrana

24
2019-12-05 19:45:37

''Prišiel do Barcelony a myslel si, že bude kapitánom a podľa mňa sa nikdy nezmieril s tým, že bol náhradníkom''...nejak tak

LaBrie

5
2019-12-05 19:50:33

Asi sa potrebuje zviditelnit.....

singo1

17
2019-12-05 19:59:59

Milujem tieto vyplakávania

barcelonista29

6
2019-12-05 21:05:46

Začal jeden týpek v NHL, ktorý vytiahol situáciu starú vyše 10 rokov a začínajú už aj futbalisti...

Marosv

6
2019-12-06 00:19:53

Ak by povedal, že ho naviac znásilnil v tom čase aj Elton Džon :) iste by sa zviditelnil ešte viac a mohol by byť aj na Markize alebo TV Hnoj :):):)

andres550

1
2019-12-07 13:21:05

Ako sa môže biely Francúz sťažovať na rasizmus v tíme, ktorý tvorí 90% bielych hráčov. ????

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.