Už zajtra je na programe ligové derby Barcelony medzi Espanyolom a FC Barcelonou. Ako je dobre známe, súperenie týchto dvoch klubov sa vyznačuje mnohými udalosťami, ktoré sa natrvalo zapísali do histórie španielskeho futbalu. Madridský denník Marca pripomenul niektoré z nich.

Tento rok sme mohli na sociálnych sieťach zazrieť niektoré príspevky na profiloch oboch klubov, v ktorých sa spomínala hráčska minulosť aktuálnych trénerov: Abelardo v Barcelone a Valverde s Espanyole.

V roku 1999 sme boli svedkami úplne inej úrovne polemiky. Vtedajší viceprezident Barcelony Joan Gaspat bol Espanyolom označený za personu non grata na štadióne Espanyolu z dôvodu predchádzajúcich urážlivých vyhlásení. Gaspart sa za svoje výroky ospravedlnil až o dva roky neskôr a tento zákaz zrušil Daniel Sánchez Llibre.

Jedným z najnepriaznivejších záznamov na stránkach histórie boli udalosti zo septembra 2008. Skupina fanúšikov Barcelony vtedy smerom do sektora fanúšikov Espanyolu vystrelila 6 svetlíc. Zápas bol kvôli tomu prerušený v druhom polčase.

V posledných sezónach boli v centre pozornosti často aj samotní hráči. Na strane Barcelony vzbudil najväčší 'záujem' Gerard Piqué. Fanúšikovia Espanyolu mu venovali transparent s urážlivým nápisom: "Shakira patrí všetkým". Katalánsky stopér sa verejne sťažoval aj na agresívnu hru hráčov Espanyolu: "Toto nie je americký futbal. V tomto športe ide o to, že s loptou sa hrá na trávniku." Piqué sa tiež vysmial slabej návšteve na štadióne Cornellà-El Prat.

Najnegatívnejšou postavou januárového derby z roku 2016 sa stal Pau López. Brankár, ktorý aktuálne chytá v Ríme, v spomínanom zápase zákerne kopol Lea Messiho. Pred niekoľkými dňami sa hráči Barcelony pri príležitosti pohárového zápasu s Espanyolom, sťažovali na agresívnu hru súpera.

Derby z roku 2007 zas zostalo v pamäti vďaka obrovskej frustrácii Franka Rijakaarda, vtedajšieho trénera Blaugranas. Holandský tréner neudržal nervy na uzde po góle Tamuda a rozbil päsťou sklenenú výplň na lavičke na štadióne. Barcelona vtedy prehrala 3:1 a trénerom Espanyolu bol Ernesto Valverde.

zdroj: marca.com
foto: facebook

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.