Madridský denník Marca dnes poukázal na problémy FC Barcelona v prvej polovici sezóny španielskej Primera Division. Zverenci Ernesta Valverdeho predvádzajú slabé výkony v defenzíve a na ihriskách súperov. Barcelona má takisto nestabilný stred poľa a najmenej získaných bodov za posledné roky.

Barcelona ukončila jesennú časť La Ligy na čele jej priebežného poradia. Má však rovnaký počet bodov ako Real Madrid a len o dva góly lepšie skóre. Katalánci v každom prípade zaznamenávajú lepšie výsledky, než predvádzajú hru na trávniku. Nad vodou ich drží tridente MSG a skvelý ter Stegen v bránke. Nemecký gólman však chýbal na Cornellà-El Prat a bude zrejme aj v Saudskej Arábii. Poďme sa bližšie pozrieť na najväčšie problémy FC Barcelona, ktoré odhalila prvá časť ligovej sezóny.

Slabá obrana

Ani jeden z najlepších brankárov na svete nedokázal zabrániť úpadku katalánskej defenzívy. Barcelona v 19. kolách inkasovala až 23 gólov, čo je najhorším výsledkom od sezóny 2003/2004. Vtedy si Katalánci nechali streliť až 25 gólov, ale po rokoch v kríze sa Frank Rijkaard vo svojej prvej sezóne v úlohe trénera pokúšal prestavať celé mužstvo. V súčasnej sezóne má Atlético Madrid či Real Madrid na konte inkasovaných gólov len číslo 12. Obrovský rozdiel. Lepšiu defenzívu má napríklad Athletic (13), Sevilla či dokonca aj Getafe (20). Katalánci majú rovnakú obranu ako Real Valladolid. Stojí za zmienku, že Barcelona Ernesta Valverdeho v jeho prvom roku na trénerskej stoličke inkasovala za celú sezónu len 29 gólov.

Štyri víťazstvá na výjazdoch

Barcelona získala v zápasoch na ihriskách súpera len polovicu z celkového možného počtu bodov. A to nehrala na Bernabéu, Mestalle, Pizjuán či La Ceramica. Katalánci zatiaľ prehrali na San Mamés, Los Cármenes a Ciudad de Valencia, remizovali na Anoeta, Cornellà a Reyno de Navarra. Zverencom Ernesta Valverdeho sa podarilo vyhrať iba na Coliseum, Butarque, Ipurua a Wanda Metropolitano - práve výhra nad Atléticom Madrid je zatiaľ najväčším víťazstvom Blaugranas v tejto sezóne. Barcelona je v tabuľke La Ligy z pohľadu výjazdových zápasov len na 4. miesta za Sevillou (20 bodov), Realom Madrid (19) a Realom Sociedad (17). Slabú hru na ihriskách súperov si Katalánci kompenzujú na Camp Nou, kde vyhrali 8 zápasov a 1 remizovali.

Barcelona dokáže otočiť stav, ale nedokáže získať plný počet bodov

Táto situácia nastala v tejto sezóne už v troch prípadoch. Katalánci v zápase prehrávali, dokázali výsledok otočiť vo svoj prospech, ale nakoniec inkasovali a nezískali plný počet bodov. V zápasoch proti Osasune, Realu Sociedad a Espanyolu rozhodli individuálne chyby o tom, že zápas sa skončil remízou. V prvom zápase priniesla ruka Gerarda Piquého pokutový kop, ktorý znamenal konečnú remízu 2:2. V zápase proti Realu Sociedad zavinil konečnú remízu 2:2 ter Stegen. A počas posledného víkendu remizovali Katalánci na Cornellà kvôli de Jongovi, ktorý sa nechal vylúčiť. Barcelona pred koncom zápasu inkasovala gól na 2:2. Nebyť týchto individuálnych chýb, Katalánci by mali v tabuľke o celých 6 bodov viac.

Počet získaných bodov

40 získaných bodov v polovici sezóny je najhorší zápis Barcelony od sezóny 2007/2008. Vtedy získal španielsky titul nakoniec Real Madrid Bernda Schustera. Barcelona získala v polovici sezóny viac bodov dokonca aj pod vedením Gerarda Martina. V sezóne 2007/2008 sa ukázalo, že po predchádzajúcom ročníku bez trofejí bolo chybou nechať v úlohe trénera Franka Rijkaarda.

V strede poľa neexistuje rovnováha

Ernesto Valverde stále nenašiel správne zloženie záložnej formácie. Madridský denník Marca píše, že Busquets už neplní tak dôležitú úlohu, de Jong v poslednom čase podáva slabšie výkony a Rakitić sa prepracoval do základu z lavičky. Arthur je zranený a Sergi Roberto hrá lepšie na pravej strane obrany, než v zálohe. Carles Aleñá zas odišiel na hosťovanie. V prebiehajúcej sezóne odohral prvých 45 minút, potom sa na mesiace vytratil a ukázal sa opäť až v posledných štyroch zápasoch, keď bolo jasné, že odíde. V tomto chaose podáva dobré výkony len Arturo Vidal, ktorý sa nachádza v najlepšej forme, strelil 6 gólov... a sedí na lavičke.

Barcelona závisí od Messiho, Suareza a Griezmanna

Tridente Messi (13), Suarez (11) a Griezmann (7) nastrieľalo dovedna 31 gólov. Ak súper dokáže tridente ubrániť, mužstvo má veľký problém. Ansu Fati nestrelil gól v La Lige od septembra a Carles Pérez od augusta. Ousmane Dembélé má sústavne problémy so zraneniami a jeho absencia značne obmedzuje útočné varianty v mužstve.

Marca pripomína aj trénerské cykly v Barcelone v predchádzajúcich sezónach. Denník poukazuje na to, že Barcelona prezentovala slabšie výsledky vo štvrtej a piatej sezóne Rijkaarda, v stretej sezóne Luisa Enriqueho a či štvrtej sezóne Pepa Guardiolu. Zdá sa, že v tomto smere nebude Valverde výnimkou.

zdroj: marca.com
foto: fcbarcelona.com

JJ5FCB

top komentár
45
2020-01-06 12:59:16

Valverde je výnimka lebo je slabý už od začiatku nie len v tejto sezóne...

adriano

32
2020-01-06 13:01:30

Najväčší problém fc Barcelona je slabé vedenie na čele s bartom a úplne neschopný trener.Keby to fungovalo už davno by tu nebol valverde a podaktorí hraci.Pokym sa nebude muzstvo prebudovavat mladšími kvalitnými hráčmi pôjde to dole vodou.Real obetoval sezónu aby budoval nový káder po odchode ronalda a sú popredu lebo ty hráči hrajú spolu dlhšiu dobu a zohrávajú sa a toto by mala urobiť aj Barcelona v januári vyhodiť valverdeho a posunúť mladých hráčov do A tímu aj na úkor toho že neziskaju trofej keďže aj tak hrozí pri súčasnom stave že nebude ani jedna tak či tak.

barca87

1
2020-01-06 13:38:39

takže Real buduje káder...tak len pre zaujímavosť, vekový priemer 11 najčastejšie nastupujúcich hráčov Realu a Barcelony je totožný...ako fakt sa prestaňme tváriť, že všetci naokolo robia všetko lepšie ako Barcelona...zmeny budú nevyhnutné, ale toto neustále hejtovanie je unavujúce...

Cafu

-2
2020-01-06 14:06:55

Zmeny v tomto klube môže naštartovať snáď len Kočnerová threema

blauigrana

9
2020-01-06 13:05:22

no nič chlapci ešte si užijeme Lea pár rokov možno 2-3 a pak začne len peklo :D

Lukas46

16
2020-01-06 13:27:05

Najväčší problém je Valverde ... Treba nám trénera čo má gule ...včera klopp postavil proti plnej zostave Evertonu 5 mladíkov toto by naš taktik nikdy nedal

LaBrie

18
2020-01-06 13:28:41

Vsak aj slepy vidi, ako to ide s Barcou dole vodou...ale vedenie je spokojne, Valverde trpi a fanusikov (myslim tych, ktori chcu vidiet pekny futbal) moze aj slak trafit....

LaBrie

15
2020-01-06 13:29:48

...a ze sme momentalne prvi je len zhoda okolnosti a viacmenej nahoda....

FCBarcelona2018

30
2020-01-06 13:48:18

Na rázne a kvalitatívne dobré prebudovanie mužstva sú potrebné obrovské financie a tie vedenie rozhádzalo zbytočnými neefektívnymi nákupmi viď. Dembelé 120 mil., Coutinho 150 mil, Griezmann 120 mil a podobne. Nezamerali sa na kvalitu ale opierali sa o meno hráča. Aj keď napr. Coutinho v Liverpoole hral dobre je obrovský rozdiel hrať v Liverpoole útočný futbal ako v Barci hrať celý zápas bago a sem tam vystreliť na bránku. S takým systémom hry, ako prezentuje Valverde Barca v tejto sezóne nezíska ani jeden titul.

mikimi122

18
2020-01-06 13:55:27

Naším najväčším problémom je určite náš veľmi obľúbený Ernesto, ale aj ohliadnuc od neho je ten tím z roka na rok v horšom a horšom stave a to aj napriek tomu, že každé leto vyhadzujeme milióny na nových hráčov. Najhoršia zo všetkého je tá obrana a čo ma baví je to, že ešte vedenie nevidí dôvod kupovať niekoho do obrany, lebo Pique ešte môže hrať aj ďalšie tri roky. Aj keď kúpia nového stopéra, tak aj to pravdepodobne niekoho ešte neskúseného ako Milenkoviča. Maximálny vrchol je ešte to, že ešte ideme predávať Semeda a Todiba. Každé ďalšie rozhodnutie vedenia je čím ďalej primitívnejšie.

barca87

4
2020-01-06 14:10:58

smutné je hlavne to, že Piqué je v tej obrane tým najmenším problémom...nás momentálne bolí to, že krajní beci, ktorí sú v súčasnom futbale zrejme najdôležitejšou pozíciou, nedokážu hrať stabilne vzadu a zároveň podporovať útok...na jednej strane to nedokáže ani roberto ani semedo, na strane druhej momentálne alba nemá formu...

Budko

0
2020-01-06 14:00:59

stale budeme isť dole vodou čiže keď nepríde nový tréner možme sa rozlúčiť niečo vyhrať

vondeylen

6
2020-01-06 14:24:21

6 najväčších problémov Barcelony...Valverde,Valverde,Valverde,Valverde,Valverde,Valverde))))

kluc

11
2020-01-06 15:01:58

No bodaj by sme sa furt neopierali o GSM keď Fati a Perez ani šancu nedostanú aj keď Griezmann hra veľké H...ale všetky tieto problémy majú rovnakého menovatela- Ernyho ktorý skrátka je posrany postaviť iných hráčov ako svojich obľúbených aj napriek zlej hre

Jan_Kelemen

5
2020-01-06 15:20:55

Obrana na prd a ideme predať semeda. Ta obrana je na prd lebo sa nevracia ani Messi ani suarez. To sa musí prejaviť pri silných súperoch. Keď sa vráti nejmar tak to už budú traja čo sa nebudú vracať a mi sa budeme škrabať po hlave že čo je s našimi obrancami zlé.

SamoH

13
2020-01-06 15:23:51

Ďalší 7. problém by som dodal Predvídateľnosť, kedže nemáme čím prekvapiť. Všetko na Messiho a ten niečo vymyslí. Dokonca aj zostavu už vie každý súper dopredu lebo je stále rovnaká.

GabrielSVK

9
2020-01-06 15:31:13

Vykopnúť Roberta, Piqueho, Lengleta, Rakitiča, Busquetsa a Suaréza (síce proti Eapanyolu niečo zahral, ale to je slabota, on zahrá z 10 zápasov jeden dobrý). Vymeniť trénera a ľudí, ktorí pracujú s hráčmi. Stiahnuť platy a začať poriadne makať na kondičnej/technickej príprave.

hoyer11

23
2020-01-06 15:37:59

Těch 6 problémů se dá vlastně shrnout do jednoho, netřeba to rozepisovat .... A to je výběr a rozestavení hráčů. Jako v útoku je jeden stojící útočník, jeden kterej si dělá co chce a třetí kterej musí bránit za ty dva další, protože v záloze jsou jen defenzivní záložníci a to ještě úplně strašidelně poskládaní, takže na místo útočení bráníme, což neumíme a nemáme na to hráče. De Jong místo aby hrál z prostředka hraje u lajny, a nejlepší Vidal sedí na lavičce a vedení se ho snaží zbavit.... obrana je děravá jako cedník, protože Albu když útočí - nikdo nezastoupí a zbytek obrany mívá dost často poruchy soustředěnosti a stoperům chybí rychlost.... Je to vlastně jako když si sedlák pořídí ferrari a zapřáhne za něj pluh - jenže každej traktor mu dá na p*del !

SamoH

1
2020-01-06 16:04:42

Umtiti by mohol hrať namiesto Piqueho, keď je už zdravotne v poriadku. So Samuelom je vzadu vždy väčšia istota.

suprafyl

3
2020-01-06 16:11:51

Perfektne prirovnanie. Pobavil :)

PETERKRIZAN

-12
2020-01-06 19:00:55

Barcelona ma jediny problem,že nerobi to,čo chcu fanúšikovia,to nevadi,že kazdy chce niečo ine,treba každému vyhovieť

2sjr

7
2020-01-06 20:30:33

Myslím že najväčší problém je tá záloha a to na tom mala byť najlepšie keďže ako sa tvrdilo máme v nej pretlak hráčov. De Jonga by som nekameňoval za jeden nevydarený zápas skôr kopať do zadku ostatných ktorí ho odnaučujú hrať Barça štýl hry ktorý ako jediný hral po príchode z Ajaxu.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.