Carles Pérez, odchovanec FC Barcelona, poskytol rozhovor pre katalánsky denník Mundo Deportivo. Mladík v januári prestúpil do AS Rím, kde netrvalo dlho a v európskej lige v zápase proti Gentu strelil aj svoj prvý gól. Krídelník v rozhovore priblížil svoje emócie spojené s odchodom z Barcelony.

Debut v základnej zostave a strelený gól. Vedel si v tú noc zaspať?

"Áno (smiech). Bolo to pre mňa dôležité. Vôbec som nečakal, že to bude také. Mal som veľkú túžbu hrať a veril som si, ale nebol som si istý, či strelím aj prvý gól. Som veľmi spokojný, že som mužstvu po niekoľkých zápasoch bez výhry pomohol dosiahnuť víťazstvo."

Pre útočníka je strelenie gólu na začiatku kariéry v novom klube skvelá správa.

"Do troch zápasov som naskakoval z lavičky a zakaždým som sa cítil pohodlnejšie. Bola to moja prvá príležitosť zahrať v základe a chcel som ju využiť. My, útočníci, potrebujeme bezpečnosť a sebadôveru a na to, aby sme to dosiahli, je najlepšie streliť gól. Dostal som dôveru od trénera, od klubu aj spoluhráčov, takže dúfam, že sa za to odplatím aj naďalej."

Prišiel si sem s povesťou hráča Barcelony. Prestúpil si z etapy chlapca, ktorý postúpil do rezervy na jedného z hráčov, od ktorého v Ríme očakávajú veľmi veľa. Ako to znášaš?

"Výborne. Ako vždy. Som pokorným a pracovitým hráčom, nemusím sa povyšovať nad nikoho resp. cítiť, že to tak je. V mužstve sme si všetci rovní a prichádzam s pokorou, aby som získal šancu hrať. Som tu, aby som pomohol mužstvu."

Takže to pre teba nepredstavuje dodatočný tlak?

"Nie. Ďakujem klubu za to, že mi pridelil tento status, ale prišiel som sem, aby som niečo vniesol. Áno, niečo sa zmenilo, pretože v Barcelone som mal inú úlohu, ale po celý čas je mojim jediným cieľom práca. Dúfam, že mužstvu poskytnem množstvo gólov a asistencií."

Na inú úroveň si sa dostal aj z pohľadu mediálneho. V médiách sa objavili fotografie, na ktorých si na párty s ďalšími priateľmi. O tom sa však hovorí viac v Španielsku, než v Taliansku.

"Videl som, čo sa objavilo v Španielsku, nestojí to za to, aby som na to odpovedal či menoval mená. Počas prezentácie v mužstve som to vysvetlil, pretože informácie, ktoré prezentoval niektoré denníky, neboli pravdivé. Po prvé, nešiel som hneď po zápase. Hrali sme v piatok a ja som išiel na večeru s priateľmi v sobotu, pretože v nedeľu sme mali voľný deň a koniec koncov som tu v Ríme nový. Rozumiem a rešpektujem, že niektorí fanúšikovia môžu byť nervózni a prosím ich o odpustenie. Ale zdôrazňujem, že som sem prišiel preto, aby som pracoval."

Všetko sa deje veľmi rýchlo. Prvý tím Barcelony, strieľanie gólov a predĺženie zmluvy. A náhly odchod. Podeľ sa s nami o tvoju verziu.

"Je ťažké to vysvetliť, pretože ani ja sám neviem, čo sa stalo. Nedostal som žiadne vysvetlenia, ktoré mi mali byť poskytnuté a prinajmenšom tie realistické. Tréner mi povedal, že so mnou nebude počítať, pretože v útoku má viac hráčov. Okrem toho mi to povedali 10 dní pred uzatvorením prestupového obdobia, keď bol nový tréner už istý čas v klube. Barcelona je však minulosť, mojou prítomnosťou je Rím a chcem byť dôležitým hráčom tohto tímu."

Majú viac hráčov v útoku a teraz museli kúpiť Braithwaitea, ktorý prichádza z Leganés, aby zohrával úlohu podobnú tej tvojej.

"Niekedy sa prijímajú správne rozhodnutia a niekedy nie. Teraz si musia poradiť. Myslím na to, čo povedal Cucurella. V Barcelone sa vždy chce len vyhrávať, ale s odchovancami už nemajú trpezlivosť. Nechcem sa však priveľmi zaoberať touto témou. Naučil som sa tam všetko, čo dokážem a vďaka tomu klubu som mohol prestúpiť do tak skvelého klubu ako Rím. Myslím, že nakoniec sa zachovali dobre a som za to vďačný."

Je to bolestivé.

"Predovšetkým vzhľadom na spôsob, ako sa to stalo. Som chlapec, ktorý Barcelone obetoval všetko už od detstva. Mojim snom bolo dostať sa do prvého tímu a teraz mi ho bezdôvodne vzali. Zvlášť po výkonoch, ktoré som ukázal. Veľa hovoria o cantere, ale nakoniec ukážu pravý opak. Ale nakoniec nemám na Barcelonu zlý názor, som vďačný, no nepáčil sa mi spôsob, ako k tomu došlo. To je všetko."

Čo si si zapamätal zo všetkých tých dobrých vecí, ktoré ťa počas tých rokov postretli.

"Vďačný som predovšetkým trénerom. Veľmi dôležitou osobou, vďaka ktorej som zostal aj počas posledných dvoch rokov, bol García Pimienta, jeden z najlepších trénerov, akých som kedy mal. Okrem toho som si zapamätal množstvo úžasných spoluhráčov, priateľov, rôznych ľudí zo štábu. Ďakujem im. Ďakujem aj spoluhráčom z prvého tímu, všetci sa ku mne správali výborne a privítali ma veľmi dobre. Zároveň by som chcel vyzdvihnúť Ernesta Valverdeho, ktorý mi umožnil debutovať v tíme mojich snov už od detstva."

Barca si zabezpečila možnosť spätnej kúpy. Možno sa jedného dňa budeš môcť vrátiť.

"Nerozmýšľal som o tom. Barcelona je už minulosť a sústredím sa na Rím, hoci neviem, čo sa v budúcnosti môže stať."

Musel si opustiť klub svojho života a veľmi rýchlo to celé stráviť, aby si začal nový projekt. Mal si veľa ponúk. Prečo Rím?

"Mal som ponuky z Nemecka, Talianska, Španielska... Zavolal mi tréner a hovoril som s ním. Keď hráčovi volá tréner, tak preto, lebo v neho verí. Presvedčil ma vďaka tomu, čo povedal. Bral som do úvahy klub, mužstvo, mesto a to mi vyhovovalo. Nepomýlil som sa a som nadšený, že som tu."

Aký si si v Ríme stanovil cieľ?

"Rozvíjať sa ako hráč. Španielska liga je iná a po mojej etape v Barcelone sa tu môžem zlepšiť v mnohých aspektoch. V Ríme sa chcem stať dôležitým hráčom, zvlášť po tom, čo som prežil v fanúšikmi. Nemám slov."

Sleduješ v Taliansku to, čo sa deje v Barcelone? Máme za sebou veľmi intenzívny týždeň.

"Ak mám byť úprimný, tak nie. Od toho som sa odpojil. Prišiel som do nového klubu a chcem sa sústrediť na Rím. Objavujú sa rôzne veci, pretože o Barcelone hovorí každý, ale v súčasnosti to nie je to, na čom mi práve záleží. Sústredím sa na naše zápasy, ktoré sú veľmi dôležité. Musíme sa vrátiť k tomu, aby sme v lige vyhrávali."

zdroj: mundodeportivo.es
foto: fcbarcelona.com

vondeylen

20
2020-02-24 10:49:45

smutné...hádam sa blýska na lepšie časy

GabrielSVK

10
2020-02-24 10:53:06

Ďakujeme Bartomeu a spol.

JJ5FCB

13
2020-02-24 11:01:56

Neviem síce ako to funguje ale povedal že tréner ho upozornil že s ním nepočíta nie prezident.

ThisIsMySen

-1
2020-02-24 11:58:32

Pán prezident a športové oddelenie práveže odviedli dobrú robotu, keď za menej ako 10 dní urobili prestup do Ríma. Ale pravdepodobne si nečítal rozhovor alebo nedokážeš kriticky rozmýšľať. Dokonca vyzdvihol predchádzajúceho trénera Valverdeho, že ho vytiahol do Áčka a bez toho debutu by si ho v Ríme asi nevšimli. Držíme Carlesovi palce

GabrielSVK

12
2020-02-24 12:31:41

Ale nám uteká veľa hráčov z akadémii. A niečo s tým treba robiť. A predsa, prezident má najväčšie kompetencie. A ak to takto pôjde ďalej, tak odídu ďalší hráči.

mikimi122

13
2020-02-24 11:09:37

Na jednu stranu by sa nám tu teraz hodil, ale z dlhodobého hľadiska asi nemá dostatočnú kvalitu a potenciál. On je taký Pedrovsky typ hráča, ktorý bojuje a snaží sa, ale stale to nie je dostatočne dosť na to aby bol jeeen z najlepších.

tunno

26
2020-02-24 11:15:46

Pedro bol svojho casu uplne inde ako Perez. Okrem ineho bol dobry aj technicky.

Nick

20
2020-02-24 11:16:47

Tiez nemozme tvrdit ze Perez nam stihol ukazat vsetko

mikimi122

6
2020-02-24 12:31:44

Ale počítaj aj vek. Pedro bol už o niečo starší a dozretejší hráč ako teraz Perez behom pol sezóny.

adriano

4
2020-02-24 11:30:58

Aspoň vidno na akom princípe funguje všetko pod súčasným vedenim.Mlady chlapci keď nedostanú príležitosť tak bohužiaľ nemajú sa ako ukázať a poslať hráča na jeden zápas aby s a ukázal je knicomu ukazoval to valverde ktorý mal nalinajkovane svoje kone a tie staval.Priklad nemusí byť len perez ale aj cucurela ktorý tu tiež mohol ostať hrať a nemusel sa kupovať firpo za 30 miliónov alebo malcolm ktorý bol kupovaný na kšeft mohol zahrať akokoľvek dobre ako proti realu aj tak si potom mesiac neskrtol.Zial za súčasného vedenia sa mladý nepresadia iba sa predávajú do iných klubov a potom sa spätne odkúpia keď sa presadia ale už za iné peniaze.

JAZVA0

6
2020-02-24 11:44:39

Nech sa presadí a zdokonali v Ríme, keď bude pripravený vráti sa, pre ňho je lepšie hrávať pravidelne čo by u nás len čakal na šancu potrebuje minutáž, verím že v Ríme ukáže to že sa u nás vo vedení mýlili, všetko má pred sebou a tam bude hrávať pravidelne

PETERKRIZAN

-15
2020-02-24 11:50:36

Nech sa nad sebou zamysli,aj v rime sedi na lavičke a muudruje,chvalabohu,ze je prec

adriano

-1
2020-02-24 11:57:11

Len nehovor hop pokým nepreskocis.A ani nová akvizícia za 18 miliónov ktorá prišla ako náhrada za dembeleho sa nemusí presadiť v barcelone.

PETERKRIZAN

-3
2020-02-24 17:11:57

To nehovorim,ale perez nebol ani 30 percent z ostatnych utocnikov

kov3

-1
2020-02-24 14:47:07

Ty musíš mať veľmi smutný život. Alebo si naozaj taký cct, že si to šírenie negativity do okolia ani neuvedomuješ?

adriano

-3
2020-02-24 16:44:33

Určite ho nemám smutnejsi ako ty ktorý sa vyjadruje ako hulvát a prasa v jednom.Neosocuj druhého prívlastkami tvojimi vlastnými lebo sa ti to vráti chlapče.

sid1

13
2020-02-24 11:51:30

je mi luto, ze odisiel. Bohuzial zazil asi to co zaziva vela hracov z akademie, ze ked nejde s nimi povest zazracneho dietata tak s nimi kludne zametaju ako potrebuju. Chapem, ze mozno vymakol zle obdobie kedze bola zmena trenera a zaroven sme nic moc nehrali ale aj tak. Coraz viac mi to pride aj vzhladom na to, ze kupujem hracov iba kvoli predaju, ze ich zacinaju brat v akademii ako chodiaci tovar s cenovkou miesto ako chalanom co maju sen hrat futbal.

momo9

-2
2020-02-24 13:32:34

kks Petržlen kolko maš rokov? tolko kolko aj IQ tipujem...že ťa baviť neustale miestnym Klaunom

JJ5FCB

-2
2020-02-24 13:54:16

Myslíš že už je päťdesiatnik?

PETERKRIZAN

0
2020-02-24 17:14:07

Ja sim vždy tvrdil,ze cim skor odide,tym lepsie pre neho a barcu,klaun si ty,lebo ty ho miluješ do zbesnenia

emiliano

0
2020-02-25 13:35:07

Správne sú tie slová Cucurelu: Barca chce vždy vyhrávať, ale s odchovancami nemajú trpezlivosť. Tak to presne je. Postaví sa odchovanec a keď hneď nedá góly alebo asistencie (ako Fati), je odpísaný, už viac príležitosť nedostane. Tak sa to nerobí. Ani Xavi nebol hneď tým Xavim, ako neskôr, dokonca sa o ňom pochybovalo, že je malý a pomalý. Ale stavali ho viac a viac a vznikla legenda. Teraz je u nás voči odchovancom veľká skepsa, cudzí s takou istou výkonnosťou má prednosť. Spomeňme na Boatenga, vytiahli ho odkiaľsi, hoci už len putoval po kluboch a nič nehral. Taký bol aj v béčku. Človek začína uvažovať, že pri tých bezhlavých nákupoch ide o niečo iné, ako o budovanie tímu.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.