Frenkie de Jong poskytol rozhovor pre holandský portál NOS, v ktorom porozprával o svojich prvých mesiacoch v Barcelone.

Status hviezdy

"Či som sa od môjho príchodu do Barcelony zmenil? To závisí od názoru ostatných ľudí. Osobne si nemyslím, že by som sa zmenil."

V Barcelone existuje množstvo vecí, ktoré dokážu rozptýliť

"Počasie je veľmi príjemné po celý čas, je tu veľmi veľa dobrých reštaurácií. Samozrejme, že všetci chcú pricestovať a navštíviť mesto. Už som počul veľa príbehov na tému možnej zábavy v Barcelone. Varovali ma. Moja rodina však veľmi dobre vie, čo potrebujem. Niekoľkokrát som bol na La Rambla, ale sem som prišiel na to, aby som tu predovšetkým hral futbal."

Proces adaptácie

"Ajax a Barcelona majú rovnakú futbalovú koncepciu. Barcelona je samozrejme lepšia, hráči sú individuálne lepší. V uplynulej sezóne sa nám s Ajaxom podarilo vystúpiť na veľmi vysokú úroveň. Prestup do Barcelony nebol z tohto dôvodu tak veľká zmena."

Obľúbená pozícia

"V reprezentácii Holandska a v uplynulej sezóne v Ajaxe sme hrali s dvojicou záložníkov, ktorí kontrovali hru a vysunutou desiatkou. V Barcelone sa hrá veľmi často s jedným záložníkom, ktorý kontroluje hru. Moja niekdajšia pozícia v tomto klube okrem toho neexistuje. Fanúšikovia tomu veľmi často nerozumejú. Ľudia hovoria, že nehrám na svojej normálnej pozícii. Ja však hrám na pozícii v strede poľa a niekedy hrám o niečo hlbšie. Musím sa adaptovať na hru na tejto pozícii. Nepovažujem to za problém, hrám takmer v každom zápase. Pre mňa je dobré aj to, ak hrám na iných pozíciách. Ak ste dobrým hráčom, musíte byť presvedčený o tom, že zahráte na rôznych postoch. Najlepšie sa mi darí vtedy, ak dostávam veľa lôpt, zúčastňujem sa na tvorbe hry a hrám s hráčmi, ktorí musia prijímať rozhodnutia. Ak hrám so zameraním na väčšiu kontrolu, tak to mi slúži viac, než ak hrám ako záložník, ktorý je hlboko stiahnutý."

Aklimatizácia v tíme Barcelony

"Atmosféra panujúca v našom tíme je veľmi dobrá. Niekedy aj grilujeme. Takisto máme spoločnú skupinu na Whatsappe. Zdá sa mi, že jej administrátorom je Piqué. V každom prípade ma do tej skupiny pridal práve on."

Vzťahy s Messim

"O túto tému sa všetci veľmi zaujímajú (smiech). Samozrejme, že s ním niekedy hovorím, ale nie je to tak, že si sadneme a pol hodinu zanietene rozprávame o futbale. To nerobím s žiadnym hráčom. Narobil som to ani v Ajaxe. Ak sa rozprávame o futbale, Messi zvyčajne naznačuje, čo chce od iného hráča. Ja určite nie som ten, ktorý Messimu hovorí, ako má hrať (smiech)."

Rady pre mladších

"Futbal si musíte užívať. Nie je dôležité to, kde skončíte. Z tých desiatok tisíc detí, ktoré teraz hrajú futbal, možno jedno či dve sa dostanú do Barcelony. A možno ani jedno z nich. Pokiaľ si však túto hru užívate, je to už veľmi dobré."

zdroj: NOS
foto: twitter

dany12

35
2020-02-28 08:45:36

De Jong je skvelý hráč a je super že je pokorný a že mu nejde sláva na mozek, opravdu věřim že se stane legendou barci když zustane jaký je a bude na sobě tvrdě pracovat :) Skvělý rozhovor děkuji za překlad, dobrá práce :)

RastoD

10
2020-02-28 09:11:41

de Jong trochu herne upadá v poslednej dobe, ktovie, čo sa s ním deje.

harry525

11
2020-02-28 11:10:00

Ono to je zvlastny fenomen, v poslednych rokoch v Barcelone...

Ja už som strávil nemalo času nad "filozofovaním", že čim to sakra je? Že hráči, ktorí boli v predchadzajucich klubov "beštie", tak v Barcelone sú len slabším odvarom, až nakoniec upadnú... Opakujem, že je to problem poslednych par rokov...


Coutinho, Dembele atd... Mne len proste napadlo to, že všetci su ľudia... A na dobré sa veľmi dobre zvyká...
Keď prišiel napr. Coutinho z tímu, kde musel makať a potiť krv, do tímu, kde "kondička" nebola potrebná, mal ešte možno lepší plat a garantované miesto v zakl. 11, tak sa nečudujme, že spohodlnel... a "zabudol" hrať futbal...

Prečo asi Rakitič (sorry Peťko) sa silou mocou drží v Barcelone, ako kliešť? Lebo nikde by uz mu nedali taký plat + musel makať.

Nechcem aby ste si mysleli, že kritizujem De Jonga a už ho posielam niekde preč (ako niektorí tunajší)... Je to pán hráč, ktorému ale raz za čas neuškodí "motivačný bič", ako všetkym ostatnym :))

RastoD

9
2020-02-28 11:35:44

podľa mňa za to môže spôsob hry, taký spomalený typ hry, zameraný na nekonečné nahrávky pokazí väčšinu hráčov.

PETERKRIZAN

-5
2020-02-28 13:59:09

Mnoho slov a v skutocnosti si nenapisal nič,a k tomu mojmu rakiticovi,tu ho drzi zmluva ktoru ma,nikto nie je ochotny tolko zaplatiť,tak preco by isiel preč,vyplať ho ty,budehrať za hornu dolnu,piseš,akoby on za to mohol ze je v barce,viackrat ho nepustili preč,tak netliachaj,podobne bale v reale,to je ten isty pripad,ma vybornu zmluvu,nikto neda viac,tak čo maju pre bartove a perezove modre oci prerobiť,boli by blazni

Nalim

5
2020-02-28 11:20:33

V Barci ich v poslednej dobe viac upadlo...

Don8Andres

17
2020-02-28 09:23:57

Bola to kúpa ktorá zapadá do profilu Barcelony . Inteligentný hráč ktorý prišiel ako mal. Žiadne ignorovanie tréningov alebo” vyhrážky “ pri podpise predĺženia zmluvy (narážam na Francúzov ). Barcelona sa snažila kupovať hráčov ktorý budú rešpektovať hierarchiu v šatni ale podľa mňa nešťastný športový riaditeľ priniesol zmenu pre nás k horšiemu . Pozrime sa koľko našich hráčov z akadémie opustí FCB a v iných kluboch robia myslím dobré meno. Inteligentný slušný pripravený na život :) Videl som dokument o akadémii a majú to naozaj prepracované futbalovo aj výchovne . A darmo taký Škrtel bude nakladať na Barcelonu a propagovať Ronalda ( nič proti názoru ) pri prvej príležitosti strčil syna do kempu Barcelony:)

zuzana1112

0
2020-02-28 10:57:54

Neviete mi povedať, ako sa volá dokument o messim a kde sa dá stiahnuť?

marke7

8
2020-02-28 12:03:02

Dokud zde bude Busguets, tak de Jong podle mě nikdy nepředvede svůj opravdový um a to co v něm je. Potenciál je obrovský, ale my jej využíváme jen povrchově. Jak sám říkal, hraje lépe, když má míč a kdo má u nás nejčastěji míč? No Busguets, a Frenkie je často z rozehrávky vynechán a například teď v Neapoli snad ani nešlo poznat, že by hrál.

Já neříkám, že je Busguets špatný, ale prostě de Jong a podle mě i celý tým tím trpí, že na DM již nehraje někdo mladší a svižnější. Busguets je se vším respektem již přežitek a moderní týmy ho roztrhají ve středu hřiště na kousky.

rominho

3
2020-02-28 12:07:33

priklanam sa k nazoru, ide dolu vodou vdaka bussymu, kvôli nemu musi hrat vyssie a to mu absolutne nesedi. de jong, Arthur, vidal. do umoru ich davat spolu hrat, nech si zvyknu a budu slapat jak hodinky!

kimtaerang

-3
2020-02-28 13:16:04

bludyyyyyy........de jong je momentalne mozno najlepsi zaloznik aj arthu urcite patri do TOP 10....brzdi ich akurat ta priceplena hra barcelony nic ine......rakitis busquets uz musia skoncit rovnako pique roberto atd.......nechapem preco nekupili zieyecha.......musia dokupit typy ako roben ribery mane sane costa bernardo silva bruno fernandech atd atd atd atd aspon dvoch !!!!!! ved je to tak jednoduche preboha..........messiho potencial poslednych 5 rokov zabili s priemernymi az podpriemernymi hracmi

Menoivan

2
2020-02-28 15:45:43

Zabudol si ešte na Vladka Weissa

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.