Tréner FC Barcelona absolvoval tlačovú konferenciu pred zajtrajším ligovým zápasom proti Realu Sociedad.

[Marc, Brau, Barça TV] Real Sociedad je uprostred intenzívneho týždňa a práve postúpil do finále Copa del Rey. Či v súvislosti s tým budú hráči unavení?

"To nikdy neviete, ale vždy musíte očakávať najlepšiu verziu súpera. Real Sociedad nielenže postúpil do finále pohára, ale takisto hrá skvelú sezónu. Darí sa mu veľmi dobre a má veľmi dobrých hráčov, ktorí sú vo forme. Očakávame ťažký zápas, naši súperi dokážu skomplikovať život každému."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Môžeš vysvetliť, čo Eder Sarabia urobil zle, keď bolo potrebné ospravedlniť sa hráčom?

"K tejto téme už nie je čo dodať. Jediné, čo Eder urobil zle, je forma, akou to urobil. Nepáči sa mi to a to chcem zdôrazniť. O tom nepochybujeme. Krik na trávniku, varovať hráčov, ukázať svoj charakter, to je normálne. To sa mi páči a neznepokojujem sa tým. Trápi ma však forma, v akej sa to celé vyjadruje. Ospravedlnili sme sa, pretože boli použité slová, ktoré by sa podľa mňa nemali používať, keď reprezentujete klub. Samotné pokriky sú normálne a hráčmi plne akceptované. Je to niečo úplne iné, nemá to nič spoločné s mojou nespokojnosťou. Sleduje nás množstvo detí a ľudia si myslia, že ľudia vystupujúci na verejnosti by mali byť dobre vychovaní. Neustále sa objavujeme v médiách, takže musíme dbať o náš imidž. Pokriky a fandenie hráčov existovali vždy, robím to ja, robím to aj Eder. Dôležitá je forma. Dúfam, že naposledy som vysvetlil všetko, pretože sa k tomu už nechcem vracať."

[Marta Ramon, RAC1] V rozhovore pre El Periodico si hovoril o počiatočnej neochote niektorých hráčov voči zmenám. Máš obavy, že prehra v El Clásicu a situácia s Ederom skomplikuje vzťahy trénerského tímu s hráčmi a dôsledkom toho bude, že sa nepohnte dopredu?

"Nie, prečo. Prehra je vždy možná, je bolestivá, ale možná. Sme pripravení na to, aby sme si poradili s prehrami aj frustráciou. Nepochybujem však, že tak ako to v živote býva, plnú dôveru si musíte zaslúžiť. Väčšina týchto hráčov má úžasný životopis, už roky vyhráva všetko. Keď príde niekto nový, pozerajú sa na to, čo im môže dať. Niektorých presvedčí skôr, iných neskôr. Je to súčasť života. Mojou prácou je, aby som si získal ich dôveru a presvedčil ich, že moje vedomosti im pomôžu. To všetko je úplne bežné, hoci vy v tom možno hľadáte niečo, čo tam nie je."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Dozvedeli sme sa o zranení Arthura. Kedy sa očakáva jeho návrat? O aké vážne zranenie ide?

"Má isté problémy a začal s liečbou, musíme sledovať jej efekt. Nemôžem povedať nič viac, musíme počkať."

[German García, Radio Nacional] Čoho sa obávaš viac - samotného Realu Sociedad, ktorý je prekvapením sezóny alebo okolia, t.j. napríklad reakcie fanúšikov v závislosti od situácie?

"Som pokojný, pretože viem, že El Clásico už máme úplne za sebou. Je pravda, že v niektorých momentoch zápasu sme mohli zahrať lepšie, ale vytvorili sme si sedem dobrých príležitostí, v ktorých sme mohli streliť gól. Je to celkom významný ofenzívny úspech. Vždy existujú veci, ktoré je možné zlepšiť, ale ten zápas na nás nebude mať vplyv. Chceme odohrať skvelý zápas a ukázať fanúšikom, že máme veľkú túžbu. Na lídra strácame jeden bod a získať je možné ešte veľa bodov."

[Helen Condis, Cadena COPE] Uvidíme od zajtra na lavičke inú tvár Edera Sarabiu?

"Eder je taký, aký je a aký aj bude. Nie je to žiadny problém, musí dbať len o to ako sa vyjadruje. To je všetko, viac sa ma na to nepýtajte. On sa nezmení, pokúsi sa len kontrolovať isté aspekty."

[Carles Escolan, Radio Marca] Počas prezentácie si viac menej povedal, že hráčov Barcelony si vždy obdivoval, ale úlohy musia byť jasne definované. Ty máš autoritu a oni ťa do istej miery musia počúvať. Máš dojem, že po tom všetkom, čo sa stalo, je pre teba správa šatne ťažšia?

"Neviem, o čo sa opieraš, keď naznačuješ, že nemám kontrolu nad šatňou. Realita je taká, že v šatni nemáme žiadne problémy. Pred príchodom som si myslel, že to môže byť oveľa ťažšie, ale všetko ide hladko. Hráčom sa snažím sprostredkovať moje nápady a víziu a oni to akceptujú so skvelým prístupom. Na nič sa nesťažujú. Niektorí vyjadria svoj názor, pretože ich o to prosíme. Poznajú svoje miesto, vedia, že sa musia snažiť zrealizovať to, o čo ich žiadame. Sami vidia, že sa mnohé veci zlepšujú. To nie sú len slová, máme aj údaje, ktoré to potvrdzujú. Môžete si to pozrieť, čo veľa z vás nezajíma, ale realita je taká, že s hráčmi máme veľmi dobrý vzťah."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Upokojuje ťa fakt, že ako vy, tak aj Real Madrid dokáže zakopnúť a takto to bude do konca sezóny? Súhlasíš s Piquém, ktorý povedal, že v prvom polčase videl jednu z najhorších verzií Realu, ktorú si pamätá?

"Je pravda, že bude veľmi ťažké, aby obe mužstvá vyhrali všetky zápasy do konca sezóny. Liga je ťažká a získavať víťazstvá nebude jednoduché. Darí sa nám dobre a sme motivovaní, aby sme tento rytmus udržali. Chceme vyhrať všetko, ale je pravda, že niekedy sa môžeme pomýliť. Čo sa týka Gerardovho názoru - on vidí jedno, ja môžem vidieť niečo iné alebo to isté."

[Achraf Ben Ayad, BeIN Sports] Trénerom si takmer dva mesiace a prežil si veľmi veľa. Máš dojem, že si tu už oveľa dlhšie?

"A ako. Čas letí veľmi rýchlo, tak rýchlo, že je to škoda, pretože som sa z toho chcel tešiť ešte viac. Tak to cítim. Chcel by som, aby to trvalo celý život."

[Laura Brugues, TV3] Čo ťa v Barcelone prekvapilo pozitívne a čo negatívne?

"Pozitívne veci som očakával. Na každom tréningu, počas každého baga vidím obrovské zručnosti týchto hráčov a predpoklady pre túto prácu a že budú robiť to, o čo ich žiadam. Ich postoj ma zaujal. Mal som pochybnosti o tom, aké bude riadiť takúto šatňu, ale je to oveľa jednoduchšie ako som si myslel. Ani raz som nemusel kričať. To isté sa dialo v Las Palmas a Betise. Mojou metódou je presviedčanie a zvyčajne sa mi to podarí a hráči potom zo seba dajú to najlepšie. Čas letí veľmi rýchlo a tak som si vedomý toho, že to všetko sa skončí. Snažím sa im to sprostredkovať každý deň v práci a oni to akceptujú a chápu. Každý deň práce môže byť ten posledný. Taký som. S vedením šatne som nikdy nemal žiadne problémy. Tu je to také isté, som nadšený. Negatívne veci nemám. Chcel by som vyhrávať viac zápasov a zlepšiť niekoľko aspektov. Je to súčasť hry. Niekedy to ide dobre a niekedy zle. Nie je to tenis. Pred sebou máte súpera, ktorý chce takisto podať dobrý výkon."

[Edu Polo, Mundo Deportivo] Máte po prehre v El Clásicu nejaký priestor na chybu? Myslíš si, že teraz bude každá chyba rozhodujúca?

"To sme si mysleli o Reale pred El Clásicom, keď stratil 5 či 6 bodov. Bol pred nami a zrazu sa ocitol za nami. Zdalo sa, že to mohlo byť rozhodujúce a nebolo. Nič nie je rozhodujúce, pokiaľ to matematika nepreukáže. Je jasné, že prehrať 5 či 6 zápasov narobí problémy, ale to neberiem do úvahy. Radšej som optimista. Vždy si myslím, že vyhrám. Na plač bude čas neskôr."

[Alex Pintanel, Gol] Vidíš pri tak vyrovnanej lige nejakého favorita na titul?

"Myslím si, že máme 50% šancu, ale skutočný favorit tam nie je. To sa týždeň čo týždeň mení. Podstatné sú pocity, ktoré plynú z hry a vyrovnanosť. Prepáčte, že sa opakujem, ale som veľmi spokojný so šancami, ktoré sme si vytvorili počas El Clásica na Bernabéu. Ale nakoniec je pravda, že záleží na tom, či lopta padla do siete. Nemôžeme však zabúdať ani na iné veci. Gól Realu padol po Piquého teči. My sme takú istú akciu mali po akcii Martína, ale lopta sa odrazila mimo. Taký je futbal. Nesústredím sa len na výsledky, beriem do úvahy aj iné aspekty. Sedem šancí na tak ťažkom štadióne je dobrý výsledok."

[Sergi Capdevila, Sport] Nedávno sa Kloppa pýtali na koronavírus a on povedal, že je len zle oholeným chlapom v šiltovke. Ty nemáš čiapku ani bradu, ale chcel by som sa ťa spýtať, čo si myslíš o tejto záležitosti a o davovej psychóze, odvolávaniu športových udalostí a podobne.

"Kloppova odpoveď je skvelá. Ja sa zaoberám futbalom, on taktiež. Neviem, akú hodnotu bude mať môj názor na túto tému, o ktorej neviem úplne nič. Sú aj ľudia ďaleko kompetentnejší ako ja. Zdá sa, že by sme mali vedieť všetko. Nerozumiem týmto otázkam, ale na niečo sa musíte pýtať."

[Toni Juanmarti, Radio Castilla-La Mancha] Ansu Fati hral veľmi veľa a teraz sa na trávniku objavuje zriedkavo. Čo mu chýba, aby dostával viac šancí?

"Je pravda, že Ansu hral na začiatku viac a teraz menej, ale je to hráč, ktorého vždy berieme do úvahy ako možnosť. Teraz sme dospeli k záveru, že v konkrétnych aspektoch by nám mohli dať viac iní hráči. Ansu je však veľmi dôležitý, množstvo vecí robí dobre a iné musí zlepšiť. Spoliehame sa na neho, to je skvelý chalan, ktorý tvrdo pracuje. Som s ním veľmi spokojný."

[Diari Ara] Môže ti prehra na Bernabéu sťažiť získanie dôvery v šatni?

"Práve som povedal, že sme mali sedem gólových príležitostí. Hráči nie sú hlúpi, vedia, čo sa deje v priebehu zápasu, prečo sa vyhráva a prečo prehráva. Výsledok tu ovplyvňuje všetko, ale v skutočnosti to tak nie je. V prvom polčase sme mali štyri veľmi dobré príležitosti, chýbalo desať centimetrov, aby lopta padla do siete. Real mal takisto svoje šance a presnosť je veľmi dôležitá. Niektoré veci sa nedajú kontrolovať, ale hráči sú spokojní s mnohými vecami, ktoré sme urobili. Posilnili sme sa."

[Sin Concesiones] Umtiti a Lenglet sa v základe striedajú. Čo ti dáva každý z nich? Čo ťa vedie k tomu, že sa takto rozhoduješ?

"Ako som už povedal, sú to dvaja hráči, ktorí sa v istom smere odlišujú a v každom zápase potrebujem niečo iné. Umtiti hral teraz o trochu viac, ale s Lengletom som takisto spokojný. Bude hrať veľa a dáva nám veľa. Je to boj o konkrétnu pozíciu v zostave. Musím prijímať rozhodnutia aj vtedy, keď som spokojný s oboma. Nemyslím si, že jeden je lepší ako ten druhý. Jednoducho som sa teraz rozhodol takto na základe okolností. Zajtra to môže byť inak."

[Rafael Iverson, Tuttosport] Asier Garitano včera povedal, že hrať zápasy bez divákov nemá veľký zmysel. Existuje možnosť, že zápas s Neapolom sa odohrá bez divákov. Ako vnímaš možnosť odohrať takto jedno stretnutie či do konca sezóny?

"Keď som bol ešte hráčom, v takomto zápase som hral. Bolo to smutné, hoci sme vyhrali. Domáca atmosféra, fanúšikovia, impulz z ich strany. Je to veľmi dôležité. Musíme však počúvať príslušné orgány. Ak sa rozhodnú, že je to potrebné, tak to urobíme. Nemôžeme to hodnotiť, existujú aj dôležitejšie veci ako zápasy."

[Marcelo Bechler, Esporte Interativo] Leo Messi nestrelili gól v šiestich z posledných siedmich zápasov. Znepokojuje ťa to?

"Nie, neznepokojuje. Ak by skóroval, bolo by to lepšie, ale nikdy ma to netrápilo. To isté sa týka iných hráčov. Existujú rôzne série. Messi má príležitosti a to je najdôležitejšie. Leo skóruje už 14 rokov a ak sa mu to na chvíľu nebude dariť, nič sa nedeje."

zdroj: fcbarca.com
foto: twitter

MessiGOAT

9
2020-03-06 20:03:46

Bejt vami tak si uz rovnou začnu kopat hrob :)
Všichni totiž zemřeme a zachvíli to na světě začne vypadat jako ve filmu Já, Legenda s Willem Smithem... :D :D
Né ted uz vážně... Koronavirus rozhodně není dobré podceňovat, ale celé této situaci nepomáhá ta neustálá mediální masáž, ktera zaroven žíví tu paniku a strach.... Jako vykupovaní obchodů se deje uz po celem světě

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.