Katalánsky denník píše o revolúcii vo futbale, ktorú sme mali vidieť počas víkendového zápasu Barcelony s Realom Sociedad. Mundo Deportivo takto nazval plán hry, ktorý Quique Setién vypracoval pre Marc-André ter Stegena.

V zápase Barcelony s Realom Sociedad sme videli nový spôsobom vyvážania lopty - systematický, moderný a veľmi zaujímavý. Quique Setién nariadil Ter Stegenovi vyvážať loptu až za pokutové územie a to celkom ďaleko, pretože Nemec až v troch prípadoch vybehol na viac ako 25 metrov od svojej bránky.

Prednosťou tohto riešenia je, že mužstvo sa posúva dopredu a Ter Stegen sa stáva voľným hráčom s víziou hry. Riziko je na druhej strane evidentné - bránka zostáva prázdna a Ter Stegen sa okrem toho za pokutovým územím nesmie dotknúť lopty rukami.

Napriek určitým rizikám spojeným s využívaním tejto taktiky, Mundo Deportivo píše, že to znamená krok vpred v rozvoji futbalu na najvyššej úrovni. Brankári prihrávajú čoraz presnejšie a katalánsky denník predpokladá, že čoskoro bude viac klubov používať takýto variant ako sme videli zo strany Barcelony.

Jedným dychom je však potrebné dodať, že pri pohľade na štatistiky môžeme dôjsť k záveru, že efekt tejto taktiky je skôr otázny. Ter Stegen sa dostal s loptou za pokutové územie v 11. prípadoch, ale až 7 pokusov o prihrávku bolo nepresných. Aby takéto inovatívne riešenie fungovalo, prihrávky nemeckého brankára by museli byť oveľa presnejšie.

V 25. minúte poslal Ter Stegen dlhú loptu na Braithwaitea, ktorá letela za postrannú čiaru. Vtedy sa na Camp Nou objavil prvý piskot zo strany domácich fanúšikov, na ktoré sa sťažoval Jordi Alba v rozhovore po zápase. V druhom polčase bol Ter Stegen vo svojich prihrávkach presnejší, preto Mundo Deportivo dúfa, že takéto riešenie bude Setién v zápasoch používať častejšie.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: twitter

Toky

14
2020-03-11 08:43:13

Táto revolúcia stojí za prd. Nevravel by som nič, kebyže hentú revolučnú prihrávku spoza 16ky dal 3-4 krát za zápas. Ale nie ju dávať stále. Tak ako doteraz prihrával obrancom od brány stále tak takto teraz sa stále pokúšal rozohrávať spred pokutového územia. Práve v tom je problém, je treba raz rozohrať tak, druhý raz hentak, tretí raz nakopnúť dlhú loptu - proste to STRIEDAŤ aby to nebolo ľahko čitateľné. Treba súpera prekvapiť, nie dať mu to čo očakáva.

vondeylen

34
2020-03-11 08:48:21

Že sme prví v tabuľke je zázrak pri tom kúzle čo prevádzame)))

Jan_Kelemen

-12
2020-03-11 08:49:25

Mne sa to tiež nepáči, je to riskantné. Radšej vykopnut za polku ako toto.

plcd

9
2020-03-11 08:53:22

Každý vychvaľuje kopaciu techniku Marca a z tejto štatistiky je jasné,že dlhé prihrávky má 25% presnosť,čo sa mi zdá veľmi málo,mal by mať aspoň 70%,lebo z 8 výkopov je strata 6 veľmi veľa.

rominho

8
2020-03-11 09:01:28

bayern s neuerom to hra tiez takto. ak sa to zdokonali, bude to velka vyhoda.

cruyff

1
2020-03-11 10:10:56

REVOLÚCIA ???? hrozné....bral by som to ak by sme mali úmyselne zdržiavať hru a brániť výsledok...Stegena som si pustil opakovane a že nepresné prihrávky prevyšovali presné, tak to je aj dôsledok toho že všetci hráči boli obsadený a nebolo komu nahrať...ak je prázdna brána, tak stále vidno neistotu hráčov..dovoliť by sme si to mohli pred niekoľkými rokmi v časoch TIKY TAKA, ked sme dominovali v presných prihrávkach..súper si nás prečíta za pár sekúnd a nemusí robiť forčeking...zatiaľ to pôsobí uspavajúcim dojmom a stále všetci tŕpneme, že hneď po Stegenovej nepresnej prihrávke dostaneme gól. Nech si Setien dobre pozrie, aké úsilie musíme vyvinúť, aby sme znovu vybojovali loptu..zbytočné nabehané kilometre....pri týchto typoch hráčov, čo máme, tak nech radšej ostaneme pri klasike....ak ma toto byť revolúcia, tak zbohom zdravý rozum...visca..

RastoD

3
2020-03-11 10:54:34

prepáčte, ale aká revolúcia? brankári nakopávali lopty dopredu odjakživa. a to že je Marc o pár metrov viac vpredu ako bolo zvykom je predsa detail, ktorý nič nemení.

juraj244

2
2020-03-11 11:27:54

Pre všetkých čo hovoria, že sú to nakopávané lopty... od nakopnutých lôpt to má ďaleko, tie sú väčšinou na náhodu. Táto dlhá rozohrávka je super spôsob, ako sa dostať z vlastnej brány, keď nás súper dostúpi.... Už pod Valverdem sme viackrát takto rozohrávali, čo si pamätám, tak napr. v EL Clásicu proti Realu, keď sme u nich vyhrali 1-0... tam každá jedna lopta našla Suareza, ktorý to parádne uhrával. Dôvod, prečo to teraz až tak moc nevychádza je, že nám presne chýba Luisito, čiže hráč, ktorý má vynikajúcu hru chrbtom k bráne a dokáže zakryť takéto lopty. Keď sa vráti po zranení, bude Barcelona v tomto veľmi silná.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.