Španielsko zaznamenalo prvý prípad na SARS-CoV-2 ešte 31. januára 2020, keď ho do La Gomera zaniesol jeden nemecký turista. V Taliansku sa prvé prípady objavili takisto 31. januára u dvoch turistov z Číny, ktorí boli na dovolenke v Ríme. Ako Španielsko, tak aj Taliansko situáciu nesmierne podcenilo. Ako situácia vyzerá teraz? Veľmi zle.

Tento článok vám na ForcaBarca.sk prinášame z viacerých dôvodov. Médiá v našich končinách informujú predovšetkým o situácii v Taliansku, no Španielsko je v úzadí. V súvislosti s pandémiou koronavírusu sa mnohí pýtajú na to, kedy bude španielska La Liga opäť pokračovať. Popravde - pri pohľade na čísla to ružovo vôbec nevyzerá. Situácia v Katalánsku resp. Španielsku celkovo je dramatická. A Slovensko sa z toho môže rozhodne poučiť, pretože aktuálne sme v situáciu, kde bolo Taliansko či Španielsko pred dvoma týždňami.

Pri pohľade na tabuľku nižšie je zrejmé, že Španieli mali po prvom zaznamenanom prípade všetko v paži a situáciu neriešili, pretože nové prípady nepribúdali. Nebezpečná na víruse SARS-CoV-2 je práve jeho inkubačná doba na úrovni 10-14 dní. Zároveň mnohí, najmä mladšie ročníky, majú priebeh ochorenia tak ľahký, že ani nevedia, že sú infikovaní a vírus veselo šíria po okolí. Vzhľadom na dlhú inkubačnú dobu sa však ďalšie prípady začali významnejšie objavovať približne od 24. februára. Veľmi podobný priebeh sme zaznamenali v Taliansku, kedy 22. februára pribudlo zrazu 20 nový prípadov. Následne to prepuklo. K včerajšiemu dňu má Taliansko 21 157 infikovaných, Španielsko 6391. V tabuľke si môžete pozrieť denný nárast. Je alarmujúci a poukazuje na to, že vláda zareagovala veľmi neskoro.

Vývoj pandémie SARS-CoV-2 v Španielsku

Pozitívne prípady koronavírusu v Španielsku podľa regiónov

Najhoršia situácie je v regióne Madridu, kde je aktuálne potvrdených 2940 prípadov. Ale - Madrid uzavrel školy až 9. marca, kedy v Španielsku bolo infikovaných 1231 prípadov. Vzhľadom na dĺžku inkubačnej doby vírusu je zrejmé, že je to skutočne neskoro. Až 10. marca sa zrušila letecká doprava medzi Španielskom a Talianskom. Madrid zároveň zrušil všetky podujatia s účasťou nad 1000 ľudí. Katalánsko toto opatrenie prijalo o deň neskôr. Španieli za postupne prebúdzali zo siesty a začali prijímať opatrenia na zabránenie šírenia pandémie koronavírusu. Postupne sa začali obmedzovať otváracie hodiny ministerstiev, múzeí, divadiel... Bary, reštaurácie a terasy sa v Španielsku uzatvorili až 13. marca a premiér Španielska, Pedro Sánchez, vyhlásil v ten istý deň aj stav pohotovosti na dobu 15 dní. A až včera sa Španielsko odhodlalo k uzatvoreniu celej krajiny. Do Španielska sa tak nedostane nikto ani zo Slovenska či Česka.

Denný nárast počtu pozitívnych prípadov

Ako je na tom samotné Katalánsko

V Katalánsku bol prvý pozitívny prípad koronavírusu potvrdený 25. februára. Išlo o 36-ročnú ženu, Talianku žijúcu v Barcelone, ktorá navštívila Bergamo od 12. do 22. februára. Ďalšia dvojica prípadov bola zaznamenaná 29. februára - jeden pozitívny prípad v Girone a druhý v Sant Cugat del Vallès. 2. marca štatistika narástla o ďalšiu trojicu prípadov a ďalej je to zbytočné rozpisovať. Prvú školu zatvorili až 9. marca, pretože jeden z pracovníkov mal takisto pozitívny test.

Sagradu Familiu uzavreli pre verejnosť až 12. marca. V ten istý deň katalánsky parlament rozhodol o karanténe pre mesto Igualada a Vilanova del Camí, Òdena a Santa Margarida de Montbui kvôli priveľkému premnoženie vírusu. 13. marca malo Katalánsko o 190 prípadov koronavírusu naviac a uzatvorilo všetky obchody až na tie, ktoré predávali potraviny a nutné potreby. Prezident Katalánska, Quim Torra, požiadal Španielsko o dovolenie uzatvoriť v Katalánsku všetky prístavy, letiská a železnicu. K dnešnému dňu je v Katalánsku potvrdených 715 pozitívnych prípadov koronavírusu, z toho 206 prípadov pribudlo len za včerajší deň. Viac v tabuľke nižšie.

Denný nárast počtu pozitívnych prípadov v Katalánsku

Z vyššie uvedeného je zrejmé, že situácia na Slovensku a v Českej republike má vysokú pravdepodobnosť kopírovať priebeh vývoja udalostí v Španielsku a v Taliansku. Všetko totiž záleží od občanov a ich zodpovedného či ľahostajného prístupu k pandémii koronavírusu. V každom prípade všetko nasvedčuje tomu, že ako La Liga, tak aj ďalšie európske nielen futbalové súťaže sa o 2 týždne určite neobnovia. Otázne totiž je, kedy sa Európa s laxným prístupom väčšiny svojich obyvateľov k tejto pandémii dokáže SARS-CoV-2 vôbec zbaviť.

O situácii v Španielsku a v Katalánsku vás budeme priebežne informovať.

zdroj: internet wiki
foto: wiki

Mascherano

36
2020-03-15 09:19:54

No vyzerá to tak že so Španielskou ligou na túto sezónu je bohužiaľ amen.. Taliansko to je isté a Španieli sú hneď najhoršie na tom

hrdzi

17
2020-03-15 09:47:50

Ešte včera som videl video kde v španielskych uliciach (asi madrid) boli otvorené reštaurácie, v nich stovky ľudí.. Bavili sa, užívali život ako keby sa nič nedialo..potom sa nikto nemôže čudovať že to tam dopadlo ako to dopadlo.. Ľudia musia byť zodpovednejší

Marian

6
2020-03-15 10:03:15

S laxným prístupom obyvateľov sa situácia vyvinie tak, že postupne sa nakazia všetci, cca 5% umrie a ak vírus zmutuje, bude sa nákaza opakovať nanovo v celej populácii. Zastaviť to môže možno len oteplenie za predpoladu, že vírus sa zachová ako chrípkový, ktorého to likviduje.
S prístupom, že všetci ostanú doma v karanténe sa síce nákaza utlmí až zastaví, ale prestane fungovať úplne ekonomika, nebudú potraviny a nastane hlad až hladomor. Vyberte si ...

Sudruh_Zincica

8
2020-03-15 10:35:16

Oteplenie to nezastavi, mozno spomali - niekde som cital o percente poklesu sirenia na 83%. Zastavia to len tvrde opatrenia, disciplina a kontrola. Podarilo sa to na Taiwane, kde zaviedli mega kvalitne opatrenia. Lenze Europa ma na haku. Ked vidim, co sa deje v Taliansku, Spanielsku, UK a dalsich statoch, tak je jasne, ze politici, vlady a hlavne ludia to velmi podcenuju. Fiesta, siesta, pohodicka, ved sa nic nedeje, nas sa to netyka, ale opak je pravdou. Treba sediet doma na riti a dodrziavat to, co nam vlada hovori ci sa nam to paci alebo https://coronavirus.app/...

Pader

0
2020-03-15 10:57:14

Zastaví to HLAVNE liek, vakcína, na ktorej by mali všetci čo sa do toho čo len trochu vyznajú pracovať!

fantomas

0
2020-03-15 13:03:36

Pader, ak poznas liek uz len na obycajnu chripku, sem s nim! :)
Liek neexistuje a nebude existovat. Existovat moze vo forme prevencie alebo teda tej vakciny.
V Cine vraj ockovali zdravotnickych pracovnikov pomocou niektorej zlozky krvi vyliecenych pacientov (co si pamatam, ze som pocul trombocyty, ale to mi nedava zmysel, kedze tie maju nesuvisiacu funkciu, sedelo by to na niektore leukocyty). Ochoreniu sice zabranit nedokazali, vyrazne vsak dokazali zmiernit priznaky, cim zdravotnici neboli vyraznejsie ohrozeni.

footballister

1
2020-03-15 18:19:00

Bože už pracujú. Hádam tam v labákoch nesedia a nefajčia trávu tvl

fantomas

1
2020-03-15 12:41:45

Presne tak. Oteplenie sposobi to, ze virus nebude tak dlhi prezivat na povrchoch - mimo ludskeho tela. Ale v bunke bude prezivat stale, teplota ludskeho tela je pocas roka konstantna. Pri nizsich teplotach moze virus prezit na povrchoch az dni, pri tych vyssich vyrazne kratsie.

barcelonista29

1
2020-03-15 13:09:38

Prečo teda niektoré svetové kapacity, u nás napríklad pán Krčméry, tvrdia, že teploty nad 24°C výrazne zlepšia situáciu?

fantomas

2
2020-03-15 13:33:14

Krcmery je sice odbornik a prednosta mikrobiol. ustavu na LFUK, ale niektore fakty vyrazne podcenuje a zanedbava. V rozhovore zaciatkom marca bol v diskusii, kde povedal kopu nespravnych informacii. Virus sa podla neho malnsirit pomalsie ako obyc. chripka, mal byt vacsi (povedal, ze ma 500nm, a ze je to jeden z najvacsich virusov, pritom ma okolo 100-120 a ma vyssiu virluenciu ako bezna chripka, dalej este sa nevie ci nebude pri vyssich teplotach prezivat, je to len predpoklad - a aj keby, on v zivej bunke prezivat bude, bude sa aj mnozit, ale mimo ludkseho tela nebude prezivat tak dlho a prave to by znizilo jeho sirenie. Avsak ked ti niekto kychne do ksichtu, nakazis sa, nech je aj 40°), este predvcerom pokojne hovoril o tom, ako sa ludia mozu stretavat, ist na pivo (ale do nejakej mensej krcmy) a pod. Pritom ludia by to robili aj keby to zakazal, ale robili by to s pochybnostou, ze aha, asi by som to nemal a o par dni by mozno uz medzi ludi ani nesli. Nerobit paniku, ale byt zodpovedny. A to Krcmery zlahcuje. On sam sa v niektorych rozhovoroch na konci rozhovoru aj vyjadril, ze on nie je odbornik (pricom z velkej casti je, ale asi sa teda nespecializuje na tento typ virusov) a ze treba pocuvat nariadenia. Dnes tu je v tomto najvacsia autorita Pellegrini a treba pocuvat jeho. Nehvorim to s nadsenim, ale je to tak. A som rad, ze on k tomu pristupil relativne zodpovedne, aj ked su hlasy, ze zacal konat neskoro. Zacal konat dostatocne skoro, akurat, ze ludia su nezodpovedni. Stav statu je zrkadlom spolocnosti. Rovnak tak bude hlavne od spolocnosti zavisiet ako sa s Coronou popasuje. Nie od zdravotnikov, nie od lekarov, nie od vlady, nie od krizoveho stabu. Od ludi. Bohuzial, ti su nezopdovedni a ak budu nezodpovedni az prilis, bude sa na urcitu dobu v takyhlch krajinach nastolit diktatura. Ako je to v niektorych krizovych oblastiach v Taliansku. Preto situaciu netreba zlacovat. Pekne sa zavrite doma, ak mate tu mozost (ze nemusite ist do prace - tu sa Pelle nezachoval spravne, ked vo svojom vyjadreni, ze automobilky tahaju nas priemysel ukryl to, ze tie sa budu zatvarat ako posledne) docitajte vsetky rozcitane knihy, naucte sa po spanielsky (su na to celkom user-friendly applikacie), zapojte kreativitu, tvorte, kreslite, cvicte - na YT je milion videi, chodte si zabehat - niekam do lesa, kde nestretnete ludi atd atd. Milion sposobov, ako produktivne vyuzit tolko volneho casu. Po Coronaviruse sa mozete o nieco viac podobat svojmu oblubenemu sportovcovi..

barcelonista29

6
2020-03-15 13:46:05

S tým, že je to u ľuďoch absolútne súhlasím. Darmo sa budú robiť dobré opatrenia, keď nebude disciplína. Aj tieto obmedzenia sú dobré, rozhodne neprišli neskoro, ale zároveň mohli prísť o nejaký ten deň skôr. Ale, žiaľ, je strašne veľa ľudí, ktorí túto situáciu zľahčujú. No a to je smutné a nezodpovedné zároveň.

Tom91

-3
2020-03-15 10:38:12

Virus vypustil Bartomeu aby se vyhnul předčasným volbám.

gabo

3
2020-03-15 11:54:06

Vtipné

Chepablo

4
2020-03-15 12:10:25

Španielska TV bez rusok;)

Toky

3
2020-03-15 19:43:18

V Španielsku dnes plus 2000 ďalších. Tak nech len vysedávajú v kaviarni na frappé.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.