Katalánsky denník Mundo Deportivo informuje, že kríza zapríčinená pandémiou koronavírusu môže mať vplyv aj na najbližšie letné prestupové obdobie. Denník cituje aj výroky profesora ekonómie Josého Mariu Gay de Liébana, ktorý je názoru, že časy luxusu a konzumu sa nám pomaličky končia.

"Sponzori vo svete športu pocítia túto krízu naozaj veľmi, čo so sebou prinesie nový poriadok," myslí si profesor. Podľa neho, maximálna suma, za ktorú sa budú uskutočňovať prestupy, bude 100 miliónov eur. Po prvýkrát bola táto hranica prekročená v roku 2013, keď Real Madrid kúpil Garetha Balea za 101 miliónov eur. Neskôr došlo k predaju Paula Pogbu do Manchestru United a trh úplne zmenil odchod Neymara z Barcelony do PSG za 222 miliónov eur. Nemôžeme zabudnúť ani na to, že Parížania kúpili Kyliana Mbappého za 145 miliónov eur.

Barcelona bohužiaľ na tento trend naskočila takisto, keď vyplatila 135 miliónov eur za Coutinha a 120 miliónov eur za Dembélého. Real zas za 100 miliónov eur kúpil Edena Hazarda. 112 miliónov eur, ktoré Juventus vyplatil za Cristiana Ronalda, je podľa Mundo Deportivo smiešna suma. Denník dodáva, že keď Florentino Pérez odštartoval éru Galacticos, kúpil Zidana za 11,5 miliardy pesiet, čo by dnes predstavovalo približne 100 miliónov eur. Za zmienku stojí to, že Real v roku 2009 kúpil Cristiana Ronalda za 94 miliónov eur a Barcelona zas Ibrahimoviča za 69,5 miliónov. Pre porovnanie, Barcelona kúpila Ronaldinha pred rokmi za trápnych 27 miliónov.

Situácia na prestupovom trhu sa však teraz rázne zmení. Gay de Liébana tvrdí, že nás po roku 2001 a 2008 čaká tretia kríza: "Nikto to nepredpokladal a ukazuje to, akí sú ľudia krehkí. Pokora nás vylieči z bezstarostného spôsobu konzumného života," povedal. Peňažná bublina vo futbale bude podľa neho prvá, ktorá počas tejto krízy praskne. Okrem sponzorov totiž na futbal doľahnú aj iné problémy - niektorí fanúšikovia nebudú mať na to, by si vôbec zakúpili vstupenky. Ekonóm dodáva, že v budúcnosti nadobudne na význame práca na diaľku, napredovať bude aj digitalizácia a niektoré pracovné miesta zaniknú. Pri zavádzaní nového poriadku do futbalu bude veľmi dôležitá kontrola zo strany FIFA. Najbližšie prestupové okno sa však podľa všetkého bude opierať o výmeny hráčov a podľa Mundo Deportivo môže byť takisto zavedený spomínaný limit na prestupy vo výške 100 miliónov eur.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: twitter

Diskusia

1 komentár
2020-03-23 17:46:42
Bolo by nacase, aby tieto neuveritelne sumy uz nebolo mozne platit za hracov pri prestupe...