Neymar sa môže počas leta vrátiť do Barcelony aj proti vôli Paris Saint-Germain. Umožňuje to článok 17 prestupových regulácií FIFA, čo je však spojené s veľkým rizikom. V prípade ak Barcelona s prestupom neuspeje, môže čeliť dokonca ročnému zákazu prestupov.

Španielske a európske médiá sa v tejto otázke zhodli: Barcelona sa počas letného prestupového obdobia opäť pokúsi o návrat Neymara na Camp Nou. Operácia je veľmi komplikovaná a na podrobnosti sa pozreli novinári portálu ESPN, ktorí komplexne opísali všetko, čo sa môže stať.

Začalo sa to príbehom Andyho Webstera, ktorý ako prvý využil článok 17 prestupových regulácií FIFA, keď v roku 2006 odišiel z klubu Heart od Midlothian rok pred koncom svojej zmluvy. Spomínaný článok 17 uzrel svetlo sveta v roku 2001, pretože si ho vynútila Európska komisia, ktorá dospela k záveru, že vtedajší prestupový systém hráčom neumožňoval slobodu pohybu, na ktorú majú právo všetci zamestnanci. Na základe tohto článku môžu hráči vypovedať zmluvu "bez konkrétneho dôvodu" po uplynutí trojročnej ochrannej lehoty. ESPN dodáva, že Barcelona má v úmysle predstaviť prípad Webstera ako precedens, čo môže mať rôzne následky.

Doteraz sa pre takýto krok rozhodlo len veľmi málo klubov. Záležitosť s Websterom totiž nakoniec skončila na Športovom arbitrážnom súde, ktorý rozhodol, že hráč a/alebo jeho nový klub Wigan museli zaplatiť 150 000 libier, čo bol ekvivalent platu hráča za poslednú sezónu nenaplnenej zmluvy. Pre mužstvo Hearts išlo o veľkú ranu, pretože FIFA predtým stanovila túto sumu na 625 000 libier.

Ako je zrejmé, ide o ďaleko nižšie sumy ako v prípade Neymara. Josep Maria Bartomeu má podľa ESPN v úmysle využiť služby belgického právnika Woutera Lambrechta, ktorý má pomôcť predpovedať rôzne scenáre, ktoré môžu nastať. Lambrecht v minulosti pracoval pre FIFA a pre Európsku klubovú asociáciu. Právnici, ktorých ESPN nechce menovať, uviedli, že prvým krokom pre Neymara počas tohtoročného leta má byť ukončenie zmluvy s PSG po uplynutí troch rokov strávených v klube. Brazílčan musí o tomto informovať klub v priebehu 15 dní od posledného oficiálneho zápasu Francúzov v tejto sezóne (v prípade veľkých posunov zápasov z dôvodu pandémie koronavírusu sa v tomto smere môžu objaviť ďalšie problémy).

V ďalšom kroku musia Barcelona a PSG medzi sebou začať rokovania. Pokiaľ by kluby nedospeli k dohode, FIFA sa pokúsi vyriešiť tento konflikt ako v prípade Webstera a určí Neymarovu cenu. V prípade, ak by niektorý z klubov s týmto rozhodnutím nesúhlasil, môže sa odvolať na Športový arbitrážny súd. Pre Barcelonu by sa jednalo o krok do neznáma, pretože v minulosti nájdeme len málo podobných prípadov, ktoré by sa mohli považovať za akési pravidlo.

Príbeh Matuzaléma je varovaním

V tomto smere je potrebné spomenúť príklad Matuzaléma, ktorý sa v roku 2008 sťahoval zo Šachťaru Doneck do Realu Zaragoza na rovnakom princípe ako Webster. Ukrajinci ho v roku 2004 kúpili z Brescie za 8 miliónov eur a hráč o 3 roky neskôr vypovedal zmluvu. FIFA nariadila, aby španielsky klub zaplatil 6,8 milióna eur, ale Športový arbitrážny súd túto sumu takmer zdvojnásobil na 11,9 milióna eur. Suma však bola priveľmi vysoká ako pre hráča, tak aj pre Real Zaragoza, čo sa ukončilo tým, že FIFA potrestala klub sankciou, ktorú potvrdil aj Športový arbitrážny súd. Matuzalém dostal trest zákazu akejkoľvek činnosti spojenej s futbalom, ktorý neskôr zrušil švajčiarsky súd, ktorý ako jediný môže v niektorých prípadoch zrušiť rozhodnutie Športového arbitrážneho súdu.

"Pre kluby, hráčov aj agentov je ťažké odhadnúť, že daný hráč bude stáť toľko alebo toľko. Neexistujú žiadne konkrétne kritéria a FIFA chce práve to. Týmto spôsobom sa môže vyhnúť situácii, kedy hráč alebo klub zruší zmluvu, pričom bude vedieť, koľko presne zaplatí," uviedol športový právnik Juan de Dios Crespo. ESPN kontaktoval aj FIFPro, či by jeho predstavitelia podporili Neymara, ak by sa rozhodol využiť článok 17, ale odpoveď nedostal. Portál zdôrazňuje, že v takýchto prípadoch sa každý riadi svojimi právami a je ťažké predvídať všetky možné scenáre. Pokiaľ Barcelona nebude schopná zaplatiť prestupovú sumu, ktorú určí FIFA alebo Športový arbitrážny súd, podstúpi obrovské riziko, ako napríklad zákaz prestupov na 2 prestupové obdobia plus vysokú pokutu. A práve peniaze sa v tomto smere môžu ukázať ako veľký problém, najmä v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

zdroj: ESPN
foto: facebook

Diskusia

7 komentáre
2020-03-23 21:52:09
Musia sa predať zbytočný hráči, Dembelému už neverim a treba ho poslať aj s peniazmi do Paríža.
kluc Premium
2020-03-23 21:57:21
Žiadne problémy s Neymarom už prosím...